Pengeråd du ikke skal lytte til

|Posted by | Aktuelt, Alle opslag, Tips og tricks
Tags: , , , ,

Pengeråd du ikke skal lytte til

Gennem årene har de fleste af os fået pengeråd af familie og venner. Nogle af dem har været gode, mens andre har været helt hen i vejret. De allerværste råd kan have helt modsatte effekt end den tiltænkte, så de faktisk ender med at frarøve dig penge i stedet for at hjælpe dig med at spare.

Tænk en ekstra gang, før du følger disse råd:

“Køb stort ind for at spare mere”

Rigtig mange supermarkeder lokker med mængderabatter eller kæmpekøb, hvor du får en lav pris, hvis du erhverver dig rigtig meget af den samme vare. Det er naturligvis en god idé, hvis man er en storfamilie eller institution, som sætter store mængder af mad til livs, men for enlige eller mindre familier, kan det være lidt af en forbrugsfælde. Specielt når det kommer til fødevarer, kan store mængder være et så overambitiøst projekt, at det sjældent kan betale sig. Mange ender nemlig med at smide halvdelen af varerne ud i skraldespanden, og så er ideen med at købe stort ind og spare penge gået tabt.

“Betal dine regninger med det samme”

Hver måned er der regninger, der skal betales. Og det er naturligvis ikke nogen dårlig idé at betale dem, men det er en rigtig dårlig idé at betale dem uden at kigge dem igennem. Om det er elregningen, mobilregningen eller medlemskab af et fitnesscenter, så lad være med at haste på netbank og indbetale beløbet i bunden af girokortet. Tjek lige regningen igennem, og vurdér, om det hænger sammen med dit forbrug. Småbeløb hist og her løber op. Så hold øje med, at du kun betaler for det, du har brugt eller bestilt, og ikke en krone mere! Hvis der er noget, som ikke stemmer, bør du hurtigst muligt kontakte leverandøren. På den måde kan du få rettet op på fejlen, inden den næste regning tikker ind.

“Pengene står sikrest i banken”

Det handler ikke om, at man skal undgå bankerne og gemme penge i madrassen. Men hvis man lader lønnen gå ind på nem-kontoen måned efter måned, så står overskuddet faktisk bare der og falder i værdi. Så hvis du gerne vil have noget fornuftigt ud af de penge, du har arbejdet hårdt for at tjene, så gør du faktisk dig selv en bjørnetjeneste, hvis du lader dem stå i banken. Renten i øjeblikket er nemlig lav, hvilket betyder, at du får mere ud af dine penge, hvis du investerer dem. 

Læs også: Sådan investerer du bedst dine penge 

“En krone sparet, er en krone tjent”

Ja, selvfølgelig er det fornuftigt at være opmærksom på sit forbrug og skære ned på de usynlige og unødvendige udgifter. Desværre er vi enormt gode til at hjemmedesigne et belønningssystem, hvor vi overbeviser os selv om, at den krone vi netop har sparet, faktisk er gratis og derfor kvit og frit kan benyttes på noget andet. Hvis man lægger den dagsorden for dagen, kan man hurtigt komme i økonomisk uføre.

“Gode ting kommer til dem, der venter”

Men bedre ting kommer til dem, der arbejder for det. Det er givet, at hvis man uge efter uge venter på at ens lykketal endelig bliver udtrukket i lotteriet, så baserer man sin velstand på et virkelig tvivlsomt grundlag. Det er større chance for at blive ramt af to lyn på een gang, end der er for at vinde den helt store gevinst. Så selvom man måske har rustet sig selv med tålmodighed og spillet på den samme lottokupon i årevis, fordi man tror at ”gode ting kommer til dem, der venter”, så er det et højst utænkeligt scenarie.

“Lev i nuet”

Hvis man har en YOLO-tilgang til sin privatøkonomi og kun tænker kortsigtet, har man det måske hamrende sjovt i en periode. En kort periode! For hvis man bruger sine penge her og nu, sætter man højst sandsynligt sig selv i en rigtig ærgerlig situation på længere sigt. Tværtimod bør du starte en opsparing så tidligt som muligt. Også selvom du har en stabil indkomst og regner med at have det mange år frem. Sørg for at lægge et budget, så du har penge tilovers hver måned, som du kan sætte ind på en opsparingskonto.

Se også: Sådan lægger du et budget!

“Uddannelse er vejen til rigdom”

Det er bestemt ikke en opfordring til at undgå uddannelsessystemet, men hvis man blindt sætter sin lid til at ens uddannelsesniveau sikrer en økonomisk, så kan det være et finansielt benspænd. Pr. 1. Januar 2016 var 11.860 akademikere ledige. Og ikke nok med at der også er arbejdsløshed blandt folk med længere videregående uddannelse, så er der modsat også mange folk uden uddannelser, som arbejder sig frem til en høj løn. Der hvor det virkelig kan rykke privatøkonomien, er hvis man formår at få pengene til at vokse. Og det kræver ikke en universitetsgrad. Du kan stadig finde ud af nogle måder at få økonomisk uafhængighed hvis du fx. investerer fornuftigt.

“Det er bedre at investere i et hus, end at bo til leje”

Nej. Med mindre du har råd til at købe et hus uden at skulle tage store lån, så er et huskøb forbundet med stor økonomisk risiko. Boligernes prisniveauer svinger og dermed kan de hurtigt udhule den investering, mange tror huskøb er. Derimod har man ikke så meget på spil, hvis man bor til leje. Stiger huslejen, kan man opsige boligen og finde et billigere alternativ.

“Forsikringer er for folk, der lever i frygt”

Det kan godt være du håber på, du aldrig får brug for en forsikring. Men risikoen for at du på et tidspunkt i dit liv kommer i en situation, hvor du får brug for en forsikring, er næsten så sikker som amen i kirken. I 2015 blev der fx stjålet 55.371 cykler i Danmark. Det er næsten 152 cykler hver eneste dag. Og hvis ni ud af ti danskere har en cykel, så betyder det altså, at rigtig mange danskere potentielt får stjålet sin cykel lige nu. Er du den ene ud af ti, der ikke har en cykel, blev der stjålet 6.834 biler i 2015 – hvilket er næsten 19 biler på daglig basis. Derfor er det en rigtig dårlig idé at spare forsikringerne væk. Oddsene er imod dig! Til gengæld behøver du ikke lade dig ruinere af en for høj forsikringspræmie. Ved at sammenligne priser på forsikringer, og skifte til det billigste alternativ, kan du sikre dig selv i fremtiden uden at lægge din nuværende økonomi i ruiner. Du kan via vores hjemmeside sammenligne priserne på forskellige forsikringsselskaber såsom Alka og IDA Forsikring.

Comments

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *