Økonomisk guide til studerende

|Posted by | A-kasse, Aktuelt, Alle opslag, Forsikring, Lån, Tips og tricks
Tags: , , , ,

Økonomisk guide til studerende

Sommerferien er i fuld gang, og det varer ikke længe, før du skal starte på din nye uddannelse eller fortsætte på din nuværende. Der er imidlertid meget at holde styr på i forhold til SU-regler, SU-lån, forsikringer og a-kasse medlemskab, og derfor har vi lavet en økonomisk guide til studerende.

Kan jeg få SU?

For at få SU er der tre ting, som du skal kunne sætte flueben ud for:

  • Du skal være fyldt 18 år
  • Du skal gå på en uddannelse, der er godkendt til SU
  • Du skal være studieaktiv

Desuden må du ikke modtage anden offentlig støtte eller tjene over et vist beløb ved siden af din SU. Beløbet, du må tjene ved siden af din SU, afhænger af, hvilket uddannelsesniveau du er på. Hvis du går på en videregående uddannelse, må du tjene 11.845 kroner per måned, uden at det går ud over din SU. Det vil sige, at du må tjene 142.140 kroner per år ved siden af din SU, og det er i virkeligheden dette tal, du skal holde øje med. Du har nemlig lov til eksempelvis at tjene 15.000 kroner den ene måned og 5.000 kroner den næste måned, så længe din årlige indkomst ikke overstiger 142.140 kroner. Har du brug for mere information omkring dette, så tjek su.dk.

Hvor længe kan jeg optage SU-lån?

Pengene kan være små i denne periode af dit liv, og du overvejer måske, om du skal tage et SU-lån. For at tage et SU-lån kræver det naturligvis, at du modtager SU. Du skal søge om at modtage SU-lån, og hvis din ansøgning bliver godkendt, skal du i minSU godkende låneplanen. Lånet tildeles et år ad gangen, og du er selv med til at afgøre, hvilke måneder du vil have lånet, og hvor meget du vil have udbetalt hver måned. Det er desuden muligt at få lånet udbetalt med tilbagevirkende kraft, så du for eksempel i slutningen af året kan få udbetalt pengene, som svarer til det samlede lånebeløb for alle de forrige måneder. Hvis du ikke har modtaget SU-lån i begyndelsen af året, kan du eksempelvis i midten eller slutningen af året få udbetalt et ganske stort beløb.

Se også: Studievenlige Cafeer i København

Når du er færdig med uddannelsen, skal du betale SU-lånet tilbage. Tilbagebetalingen skal ske til Statens Administration, og det er derfor dem, du skal rette henvendelse til, hvis du har nogle spørgsmål i forhold til selve tilbagebetalingen.

Hvordan skal jeg forsikre mig?

Så længe du er under 21 år, er du forsikret af dine forældres indboforsikring, også selvom du er flyttet hjemmefra. Når du fylder 21 år, er du ikke længere dækket, og det er derfor vigtigt, at du tegner din egen indboforsikring.Det er desuden vigtigt, at du har en ulykkesforsikring og en rejseforsikring. Hvis du har egen bil, skal du desuden have en ansvarsforsikring og eventuelt en kaskoforsikring.

De fleste forsikringsselskaber tilbyder dig en samlerabat, hvis du samler flere af dine forsikringer hos det samme selskab. Nogle forsikringsselskaber har sågar særlige ungdomsforsikringer. Dan dig et overblik over markedet ved at sammenligne forskellige forsikringsselskabers tilbud og vælg det selskab som dækker dine behov til en fornuftig pris.

Læs også: Studerende dropper forsikringerne

Skal jeg melde mig ind i en a-kasse?

Er du under uddannelse, kan du melde dig ind i en a-kasse ganske gratis, og først når du afslutter uddannelsen, begynder a-kassen at opkræve et kontingent. Det kan være en god idé at være medlem af en a-kasse, da du er sikret to års dagpengeret, hvis du ikke får job efter endt uddannelse, eller senere hen mister dit job. Du skal blot huske at melde dig ind et år inden, din uddannelse slutter.

Når du skal vælge a-kasse, kan du tage udgangspunkt i, hvilken a-kasse du ønsker at være medlem af, når du er færdiguddannet. Hvis du udelukkende ønsker at være medlem for at have ret til dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed, kan du roligt vælge den billigste a-kasse. Er der andre services, der er vigtige for dig hos a-kassen, bør du tjekke de forskellige a-kasser udbud af kurser og lignende og træffe dit valg ud fra det.

Læs også: Snart akademiker? Sådan vælger du a-kasse

Vi håber, at du nu føler dig bedre klædt på til livet som studerende og ønsker dig god studiestart!

Hvis du som studerende synes, at dine faste udgifter er lidt for dyre, kan du muligvis via vores sammenligningsportal finde billigere løsninger. Du kan eventuelt sammenligne bredbånd, hvor vigiver dig priserne hos eksempelvis Fullrate og Altibox samt mange andre udbydere. Så kan du finde den bedste løsning til netop dig.

Comment

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *