Der er flere måder at sikre sig på, hvis man vil stå så kapitalstærkt som muligt, når man pludseligt står uden arbejde og dermed også uden fast indkomst. I situationer hvor man pludseligt mister sit arbejde, kan fagforeningen hjælpe med det juridiske og en a-kasse kan hjælpe med økonomien i form af dagpenge. Hvis man ønsker at sikre sig yderligere, kan man tilkøbe en lønsikring. Hvis man skal betale for både fagforening, a-kasse og lønsikring, kan det hurtigt løbe op. Derfor ser vi på hvordan man bedst sikrer sig økonomisk i tilfælde af arbejdsløshed.
Fagforeningen giver juridisk hjælp
Fagforeningen derimod kan hjælpe dig i juridiske sager om eksempelvis løn- og arbejdsvilkår, hvilke de står for at forhandle. Nogle fagforeninger tilbyder ligeledes personlig rådgivning, karriereplanlægning og/ eller bonusordninger i form af rabatkort til benzin, indkøbscentre, forsikringer og lignende. Rigtig mange tror, at a-kasse og fagforening hænger sammen som en samlet pakke, men man sagtens kan have a-kasse ét sted og fagforening et andet. Det er op til dig, hvad du ønsker af henholdsvist din a-kasse og din fagforening. Kig derfor markedet igennem, før du vælger – så du kan finde den, der er allerbedst til dig
A-kasse giver økonomisk støtte
Som medlem af en a-kasse er du økonomisk sikret i form af dagpenge, hvis du skulle gå hen og blive arbejdsløs. Desuden tilbyder a-kassen dig typisk hjælp til opstilling af CV, udarbejdelse af jobansøgninger og lignende aktiviteter, som skal forbedre dine chancer for at komme hurtigt i arbejde igen. Selvom man betaler forskellige priser for sin a-kasse og/eller fagforening, så er dagpengesatsen den samme. Til gengæld varierer de i indhold. Derfor er det svært at vejlede folk til hvilken de skal vælge, da det kan være vigtigere for nogen, at de har en brancherelevant a-kasse og/eller fagforening, og derfor ikke kun handler om hvilken der er billigst.
Læs også: Guide: Det skal du vide om a-kasser
Lønsikring giver ekstra sikkerhed
I mere end 100 år har a-kasserne udbetalt bl.a. dagpenge og efterløn, men det er først indenfor de seneste år, at lønsikringen er kommet til bordet, og bejler til det arbejdende folks gunst. En lønsikring er en tillægsforsikring, som man kan tegne via sit medlemskab af en a-kasse eller hos et forsikringsselskab. Hvis man har tegnet en lønsikring, får man udbetalt et ekstra beløb i tilfælde af, at man bliver arbejdsløs. Dermed får man både dagpenge samt det ekstra beløb, som man har tegnet lønsikring for. Nogle forsikringsselskaber og a-kasser supplerer op til 90% af din månedsløn i lønsikring, men der er forskellige regler for hvornår og hvordan, du kan få fingrene i de ekstra kroner, hvis du mister dit arbejde. Dog er det typisk et krav, at du har betalt til din lønsikring i cirka et år, før du er berettiget til lønsikringen, og derudover er der også ofte en karensperiode, som kan være et benspænd for den lønsikrede med et her og nu-behov for den ekstra indtægt.
Hvem har brug for hvad?
Vi vil altid vejlede folk til som et minimum at være medlem af en a-kasse, da det giver en sikkerhed hvis man pludseligt står uden job. Man bliver ikke velhaver af dagpenge, men det kan sikre et medlem økonomisk i en kortere eller længere periode, så de ikke kommer i alt for store økonomiske problemer. Med fagforeningerne er der nogle erhverv, der i højere grad har gavn af en fagforening end andre. Men i juridiske sager, som hvis du for eksempel ikke får din løn, er blevet usagligt opsagt, har fået en arbejdsskade eller er længerevarende syg, varetager fagforeningen din interesse og hjælper dig i situationen. Selvom ledighedstallene er på vej ned, er antallet af danskere, der tegner private lønforsikringer fordoblet siden 2011. Det viser de seneste tal fra brancheforeningen Forsikring & Pension.
Læs også: Arbejdsløs? Sådan får du pengene til at løbe rundt
Overordnet set er der ikke generelle regler for, hvordan du er dækket i forskellige situationer. Det kan variere fra selskab til selskab hvilke situationer og omstændigheder, der berettiger dig til lønsikringen. Derfor er det vigtigt, at du sætter sig grundigt ind i produktet, før du køber det.
Det er vigtigt at overveje, om der overhovedet er et økonomisk ræsonnement i at tegne en lønforsikring. Hvis man skal betale et månedligt kontingent til både a-kasse, fagforening og lønsikring, så kan det hurtigt løbe op i en større månedlig udgift. Derfor er det vigtigt at overveje, om man vil få gavn af en lønsikring. Hvis man har en løn, der ligger i den lave ende af skalaen, er der ikke de store fordele ved at tegne en lønsikring. Hvis du eksempelvis er lønmodtager med en månedsløn på omkring 21.000 kr., vil en a-kasse dække en stor del af din løn, hvorfor en lønsikring ikke ville kunne give dig det store at hente. Er du derimod i den tunge ende af lønskalaen, kan der være virkelig langt fra din månedsløn og til dagpengesatsen. Derfor kan det være svært at få økonomien til at hænge sammen, hvis man pludselig står uden indkomst til at dække høje udgifter. Der er altså mest perspektiv i at tegne en lønsikring, hvis du har en høj løn og høje udgifter til for eksempel bolig og bil.
Sammenlign priserne på markedet
En pludselig fyring kan medføre bekymret hændervriden og tænders gnidsel, men hvis man vil sikre sig bedst mod økonomiske ustabilitet, er det vigtigt man sætter sig ind i sagerne. Dagpengereglerne er mange og lange, og at supplere sin a-kasse med en lønsikring, kan være det rigtige valg for nogle, men en unødvendig udgift for andre. Uanset hvad du vælger, så sørg altid for at hive luppen frem og læse det med småt, før du melder dig ind i en a-kasse eller tilkøber en lønsikring. Der kan være fæle faldgruber, som gør at din berettigelse til lønsikring frafalder. Hvis du kommer i den situation at du bliver ledig, vil du være glad for at du tog dig tid til at undersøge dine muligheder på markedet.
Læs også: Så meget koster det at have bil
Det er en god ide at overveje hvilken a-kasse og eventuelt fagforening, der giver dig mest værdi for pengene. Vil du have samlet a-kasse og fagforening hos én udbyder, eller vil du hellere skille a-kasse og fagforening ad? Uanset hvor meget du betaler i kontingent til din a-kasse, ændrer dagpengesatsen sig ikke – så der er ingen grund til at betale mere end nødvendigt for dit medlemskab. Samlino hjælper dig med at finde den a-kasse som bedst matcher dig og dine behov.
Comment