Bredbaand

Internet via telefonstik - alt du skal vide om DSL

Læs mere om DSL - internetforbindelse leveret via almindelige telefonnetskabler

Af Andreas Pedersen | Senest opdateret 29. August 2017 | Læsetid: 7 minutter

internet via telefonstik

Hvad er internet via telefonstik?

Internet via telefonstik, eller DSL (Digital Subscriber Line), er en betegnelse for internetforbindelser leveret via almindelige telefonnetskabler. Af den grund kan alle i hele Danmark modtage DSL, hvis blot man har et telefonstik indlagt i huset, hvorfor det også er den mest udbredte bredbåndsløsning i Danmark.

Hvordan virker DSL?

DSL kører på kobbernettet, hvilket er det samme som den helt almindelige telefonlinje, også kaldet Plain Old Telephone Service (POTS). Telefonlinjen består af to kobbertråde, som sammen kan oprette et analogt signal.

DSL blev oprindeligt oprettet for at lade dig tale med andre telefonbrugere via det såkaldte analoge signal. Via dette signal er det muligt at oprette en netværksforbindelse.

Du skal dog benytte et DSL-modem for at oprette internetforbindelse.

Et DSL-modem er en hardware komponent, som er bygget til at forbinde en computer eller en router til en DSL internetforbindelse. Det smarte ved DSL er, at man kan bruge telefonlinjen til en standard telefonforbindelse og til at skabe en internetforbindelse på samme tid.

Alt dette var en stor opgradering af den forrige internetteknologi “ISDN”. En anden vigtig opgradering fra det gamle ISDN teknologi er, at med internet via telefonstikket kan man opnå hastigheder op mod 100 Mbit/sekund, mens ISDN kun kunne opnå en hastighed på 128 Kbit/sekund.

Teknologier indenfor DSL: ADSL & VDSL

Hastigheden på et https://www.samlino.dk/bredbaand netværk kan variere meget i forhold til, hvilken DSL teknologi, du benytter. Der findes forskellige typer af internet via telefonstikket, som alle går under fællesbetegnelsen xDSL. I Danmark er de mest populære ADSL og VDSL, som vi forklarer nedenfor.

ADSL:

ADSL bliver ofte brugt i husstande eller mindre virksomheder. Kendetegnet ved ADSL er, at downloadhastigheden og uploadhastigheden er asymetriske, hvor downloadhastigheden er væsentligt højere.

For almindelige mennesker der kun downloader filer til sin computer og ikke uploader filer til internettet eller en server, er dette ganske optimalt. I Danmark afløste ADSL det gamle ISDN bredbånd, så man kunne bruge telefonen samtidig med internettet uagtet at internettet kommer gennem ens telefonstik.

I Danmark er denne teknologi den mest udbredte form for bredbåndsteknologi. Dette skyldes dels at prisen på ADSL er lavere end eksempelvis fibernet. Derudover kan de fleste danskere modtage ADSL, hvorimod eksempelvis fibernet er mere begrænset, da det kræver at der er installeret fiberkabler i det kvarter man bor i og det er langt fra tilfældet i de fleste kvarterer i Danmark.   

Læs også: Pristjek af mobilt internet: Her får du det billigste

VDSL:

VDSL er opdateringen af det normale ADSL. VDSL står for Very high bitrate Digital Subscriber Line og benytter ligesom ADSL telefonlinjen.

Forskellen på ADSL og VDSL er at VDSL skaber en hurtigere hastighed og bevæger sig derfor også tættere på kabelinternethastighed end ADSL gør. Det kan være op til fire gange hurtigere i downloadhastighed og ti gange hurtigere i uploadhastighed.

Måden hvorpå VDSL bliver så hurtig er ved at gøre rejseafstanden for signalet mindre. Mindre afstand betyder mindre forringelse og en mere stabil forbindelse.

Hvor hurtigt er DSL?

Når man anvender internet via telefonstik kan hastigheden variere meget fra husstand til husstand, da der er mange forskellige faktorer, som påvirker hastigheden.

Danske bredbåndsudbydere tilbyder ofte en max hastighed på 50 Mbit/s download og 5 Mbit/s upload – hos nogle kan hastigheden dog komme helt op på 100 Mbit/s.

Det er dog vigtigt, at du bemærker, at næsten alle danske bredbåndsudbydere benytter sig af TDC’s kobbernetværk, så om du vælger Fullrate eller Telenor, vil du få den samme hastighed – prisen og indholdet kan dog sagtens variere fra udbyder til udbyder og derfor kan det stadig være en fordel at sammenligne deres tilbud.

Læs også: Internet: Her får du det billigste bredbånd med 50 Mbit

Hvilke andre internet teknologier findes der?

Udover DSL findes der to andre meget udbredte internetteknologier, som begge giver en hurtigere hastighed. Disse to teknologier hedder COAX og fibernet.

COAX:

COAX-teknologien kommer til at være en væsentlig teknologi i fremtiden. COAX benytter sig direkte af kabeltv-stikket, så du både kan modtage tv og internet igennem samme kabel. Desuden er COAX-teknologien symmetrisk, hvilket betyder der er lige høje upload- og downloadhastigheder.

Der er et stort potentiale for, at COAX kan levere en langt højere hastighed end internet via telefonstik. På lang sigt vil det blive muligt, at kunne levere symmetriske hastigheder på over 1000 Mbit/s med COAX-teknologien.

Dog er problemet med COAX, at der er begrænset båndbredde, hvilket betyder at hastigheden nedsættes efterhånden som flere og flere benytter sig af teknologien.

Om end fremtidsudsigterne for COAX er meget lyse, er COAX desværre endnu ikke tilgængelig for alle i Danmark

Se det billigste COAX her Spar op til 1.000 kr.

Efterhånden er mange udbydere i Danmark begyndt at tilbyde fibernet. Fibernettet kan opnå meget høje hastigheder, en stabil forbindelse og har ligesom COAX en symmetrisk forbindelse.

Ved fiberbredbånd bliver der brugt nedgravede lyslederkabler til at levere internetsignalet. Disse lyslederkabler kan transportere signalet med lysets hastighed, hvorfor teknologien giver en meget højere hastighed end internet via telefonstikket.

Læs også: Hvad er fibernet?

Derudover påvirkes fibernettet ikke af, at flere er koblet til internettet på samme tid. Ulempen ved fibernet er dog, at det ikke er overalt i Danmark, hvor man kan få fibernet, hvorfor du altid skal undersøge, om netop din adresse kan modtage fibernet.

Problemer med internet via telefonstik

DSL virker kun inden for en vis fysisk distance og er ikke tilgængelig i nogle områder, hvor den almindelige telefonlinje ikke understøtter teknologien. Derudover varierer hastigheden meget alt efter kvaliteten på telefonlinjen.

Endeligt er et af de største problemer at båndbredden er begrænset. Dette betyder, at desto flere der er på internettet på samme tid, desto dårligere vil forbindelsen blive.

Dette undgår man helt ved fibernet og med nutidens teknologi, hvor både smartphones, TV, tablets og PC kan køres over nettet, kan det godt blive et problem.

Leder du efter Bredbånd?

Med den rigtige bredbåndsløsning kan du spare mange penge