Langt de fleste af os går dagligt rundt med forskellige betalingsmuligheder i pungen. Udover de løse mønter og krøllede sedler, har vi både betalingskort på debet eller kredit. Men hvad er egentligt bedst at bruge hvornår? Læs med her, så kigger vi dybt i danskernes pengepunge.
Der findes forskellige typer betalingskort, hvor de to hovedtyper er debetkort og kreditkort. Forskellen på kortene ligger i, hvornår købsbeløbet trækkes fra din konto.
Kreditkort
Ved et kreditkort trækkes pengene ikke fra din konto umiddelbart efter transaktionen er gennemført. Hvor lang tid det tager, før beløbet bliver trukket på din konto, afhænger af din aftale med kortudstederen. Kreditkort giver dig mulighed for at låne penge med løftet om, at du vil betale lånebeløbet tilbage i slutningen af måneden eller betale et gebyr i form af renter.
Der er mange forskellige typer af kreditkort og nogle af dem tilbyder fordele udover kreditbeløbet. Det kan være adgang til lufthavnslounges, rabatter, forsikringer eller noget helt fjerde. Eksempler på kreditkort er MasterCard og Diners Club.
Debetkort
Ved et debetkort trækkes pengene fra din konto umiddelbart efter transaktionen. Dankortet er et eksempel på et debetkort. Der er flere banker, der også tilbyder debetkort, som udelukkende kan benyttes til betaling, såfremt der er penge nok på din konto til at dække købsbeløbet. Er der ikke det, bliver transaktionen afvist. Eksempler på denne type kort er MasterCard Debet, Maestro og Visa Electron.
Læs også: https://www.samlino.dk/laan/artikler/hvad-koster-det-at-laane-en-million
Fordele og ulemper ved betalingskort
Kredit- og betalingskort giver dig en stor frihed til at handle. Der kan være fornuft i at bruge kreditkortet, hvis du for eksempel ved det giver dig point eller airmiles, så du kan spare penge på din næste flyvetur. Næst er der en sikkerhed i at bruge kortet, hvis du for eksempel skal foretage et større køb online, og ønsker en sikker transaktion.
Det kunne være et nyt, dyrt stykke elektronik, hvor kredit- eller debetkortet beskytter imod bedrageri. Desuden ville det være utænkeligt – og enormt usikkert- at have store mængder kontanter med sig i inderlommen.
Med de fleste kreditkort er der forbundet et gebyr eller en udgift ved ejerskabet. Det kan være et årligt gebyr, et oprettelsesgebyr eller andre udgifter. Det skal man tage med i sit regnestykke.
Har du et kombineret kredit- og debetkort, kan du som noget nyt få valget mellem, om du vil betale med Visa- eller Dankortdelen, når du står i en butik. Så hvis der er en udgift forbundet med at betale med kreditkortet, kan du vælge at benytte Dankortet i stedet.
Læs også: 5 fordele ved at have et MasterCard Guld Derudover kan der være steder, hvor det slet ikke giver mening at hive kortet op af lommen. På en tur i den lille, lokale kiosk eller købmand efter en pose bland-selv-slik, kan man godt spare sig med kreditkortet.
Det koster nemlig virksomhedsejerne penge at gennemføre din korttransaktion, hvilket også kan betyde at de er nødt til at kompensere ved enten at øge priserne på deres varer eller blankt afvise kortbetalingen. Sidst kan kreditten på et kreditkort være en faldgrube for nogle.
Hvis man er tilbøjelig til at benytte kreditten uden tanke, så skal man nok holde sig til debetkortene med saldokontrol, så der ikke kan hæves flere penge, end der allerede står på kontoen – eller udelukkende betale med kontanter.
Når du bruger debetkort eller kreditkort, får du automatisk en elektronisk registrering af dine indkøb, så du lettere kan spore dine udgifter, og se hvor dine penge forsvinder hen. På den måde vil det være nemmere for dig at få lagt et budget, der er i tråd med dit reelle forbrug.
Kontanter
I gamle dage var der ingen grund til at bekymre sig om betalingsformen. Der var ikke andre alternativer end at betale med kontanter, uanset om der skulle købes mælk hos købmanden eller et nyt tv hos Bang & Olufsen.
Siden da, er der sket meget, og i dag bruger danskerne betalingskort som aldrig gør. Dankortet kunne første gang benyttes i 1999, og siden dengang har det lille plastikkort indtaget en fast plads i danskernes pengepunge.
I dag er brugen af betalingskort så udbredt, at fire ud af fem forbrugere har et Visa/Dankort og ca. halvdelen har MasterCard. Alligevel er der stadig situationer, hvor det er rart med fysiske kontanter på lommen, og mange bruger kontanterne som en måde at holde styr på at forbruget passer til budgettet.
Læs også: 6 fordele og ulemper ved afdragsfrie lån
Fordele og ulemper ved kontanter
Der er nogle mennesker, der foretrækker at benytte kontanter, fordi det er følelsesmæssigt sværere at skille sig af med dem, end det er at aflevere et plastikbetalingskort.
Når man betaler med kortet, så ser man ikke pengene forsvinde fra kontoen – hvilket kan gøre det vanskeligt at bibeholde overblikket over sit forbrug. Derfor kan det give rigtig god mening for dig, der skal holde budgettet på en lavindkomst eller som studerende, at have kontanter på lommen, så du har det fuldstændige overblik over dit forbrug.
Så hvilken betalingsform skal du bruge? Ja, det kommer an på situationen! Den smarteste betalingsmåde at bruge afhænger af to ting: din økonomiske situation og dit temperament.
Lige nu kan du sammenligne hele markedet for kreditkort lige her, hvor vi sammenligner kreditkort fra blandt andre Santander og Ikano Bank.