Kreditkort

Spærring af kort og sikkerhed: ALT du skal vide

Undgå at komme galt af sted, når du bruger dit betalingskort

Af Andreas Pedersen | Senest opdateret 29. August 2017 | Læsetid: 6 minutter

spærring af kortNår man har et betalingskort, er det vigtigt at man har øje for sikkerheden. Selvom vi efterhånden har brugt det lille plastikkort til at betale os vej gennem hverdagen i tyve år, er svindel med betalingskort fortsat et problem. Derfor er det vigtigt, at du ved hvordan du kan give dig selv de bedste vilkår, så du ikke kommer galt af sted, når du bruger dit betalingskort herhjemme eller når du rejser udenlands, ligesom at du ved hvordan du foretager spærring og kort og andre ting.

Læs også: Ekstra pinkode skal stoppe svindlere i at misbruge dit Dankort på internettet

Når du bruger betalingskort online

Når du bruger dit kort til at købe varer online, skal du passe på ikke at give for mange af dine personlige oplysninger, såsom kontonumre og sikkerhedskode. Naturligvis er det almindeligt at give oplysninger såsom adresse og lignende, men indtast ikke mere end nødvendigt.

Dette reducerer faren for at blive udsat for misbrug eller bedrageri. Hvis en hjemmeside for eksempel anmoder om dine personlige oplysninger tidligt i overførslen, bør advarselslamperne blinke.

Hvis du er i tvivl om den hjemmeside du er ved at give dine oplysninger til, er troværdig, kan du tjekke hjemmesidens fortrolighedspolitik. Der kan du få et overblik over, hvad butikken vil bruge dine oplysninger til, og hvor du kan eventuelt kan tage kontakt, hvis du har spørgsmål.

Det er desuden vigtigt når du bruger dit betalingskort online, at din computer er virusfri og godt beskyttet. Ofte er informationen fra kreditkort noget som hackere især er ude efter.

Anti Explorator er et dansk udviklet antivirusprogram som beskytter din computer for alt snavs man kan samle op rundt omkring på nettet.

Sikkerhed og spærring af kort

Uanset om du bruger dit betalingskort på rejsen, når du handler online eller i den lokale brugs, så er det altid en god ide at du gennemgår dine betalingsoversigter jævnligt, for at sikre de stemmer.

Det sker sjældent, men hvis der skulle være en forkert transaktion, skal du informere din kreditkortudbyder med det samme, så du ikke skal betale for eventuelle uautoriserede transaktioner. Hvis du har mistanke om at nogen misbruger dit kort, eller hvis du har fået det stjålet, skal du foretage en spærring af dit kort med det samme.

Det kan du gøre ved at ringe til din bank, eller kontakte Nets, som har åbent 24 timer i døgnet.

Læs også: Guide: Det skal du vide om kreditkort

Betalingskort på rejsen

Hvilket kort du vælger at pakke ned sammen med tandbørsten, kan være et svært valg, og der kan være fordele i at undersøge hvilke kort der giver dig fordele i forbindelse med din rejse.

Så uanset om din sommerferie går til romantiske Rom, Saharas sande eller travle Tokyo, skal du bruge et betalingskort på turen. For tiden, hvor man stoppede pengekatten til med udenlandsk valuta og gemte den under tøjet, så ingen kunne komme i nærheden af ens ferieformue, er ovre.

Det er ikke længere kun kontanterne du skal være varsom med, når du rejser. Det er også vigtigt, at du er klog med betalingskortet.

Uanset om du rejser meget, eller om du primært bruger dit betalingskort inden for Danmarks grænser, anbefaler vi, at du har mere end et betalingskort. Hvis du har et ekstra kort til nødssituationer, ender du ikke med at være økonomisk handlingslammet, hvis du mister eller ødelægger det ene af dine kort.

For hvis du har et ekstra kort i skrivebordsskuffen, kan du fortsætte dine gøremål som hidtil, mens du venter på at banken sender et nyt kort til dig. Selvom det er rart at have en backup i alle situationer, er det nok især når du er ude at rejse, at det ekstra kort kan komme dig til gode.

Hvis man er uheldig og mister kortet, eller bliver udsat for tyveri, så det er rart at have et ekstra kort med, så man ikke står på herrens mark et sted i verden, og ikke kan betale for hotellet eller flybilletten videre. Naturligvis er det afgørende, at man ikke har de to kort liggende side om side, så man mister begge på én gang.

For så er man lige vidt. Du kan for eksempel have det ene i din tegnebog, og det andet i kufferten eller sikkerhedsboksen på hotelværelset.

Betal med kort i stedet for kontanter, når du rejser

I stedet for at søge efter pengeautomater, når du er på ferie, kan du bruge dit kreditkort i butikker og på restauranter. Det er meget lettere, og du får et godt overblik over det beløb, du har brugt i løbet af ferien, som du kan samstemme med din betalingsoversigt fra banken.

Og så ligner du heller ikke en rigmand, der hiver seddel efter seddel op af bugnende lommer, hvilket gør din færden rundt i verden mere sikker.

Læs også: Brug din telefon på rejsen

Skulle du se dig nødt til at bruge kontanter, er det bedst, at du hæver pengene fra din konto i lokal valuta. Nogle pengeautomater i udlandet giver dig mulighed for at opkræve beløbet i danske kroner, men det er bedst at vælge at hæve pengene i den lokale valuta, da kurserne typisk vil være mest fordelagtige på den måde.

Find det rigtige betalingskort

Før du ansøger om et kreditkort, så sørg for at du har en klar idé om, hvad du planlægger at bruge kortet til. Prøv at overveje hvilken type af kreditkort, der vil passe dig bedst. Leder du efter et kreditkort med masser af rabatter til en bestemt butik eller et bestemt mærke, et kreditkort, der skal bruges i din virksomhed, eller er du på udkig efter et kreditkort til at øge din købekraft?

Før du tager en beslutning, så vær sikker på at du kender detaljerne. Hos Samlino.dk har vi samlet alle de som oplysninger du behøver, for at kunne sammenligne alle de store kreditkort og træffe den bedste beslutning, hvis du f.eks. skal bruge et ekstra kreditkort til at rejse eller holde styr på forbruget i husholdningen. Vi sammenligner alle udbydere, fx Coop Bank og SEB EurocardÉt klik og du sparer på kreditkortet Gratis sammenligning med Samlino

Leder du efter Kreditkort?

Med det rigtige kreditkort kan du spare mange penge