Laan

Ny lov for kviklån indfører obligatorisk tænkepause

Af Samlino.dk | Senest opdateret 4. September 2017 | Læsetid: 5 minutter

kviklån

Den 1. januar 2017 trådte en ny lov i kraft, der skal hjælpe impulsive købere fra at tage dyre kviklån. Mange mennesker med økonomiske problemer optager kviklån, i håb om at kunne tilbagebetale alle regninger, og derefter starte på en frisk. Men desværre er der mange låntagere, der ikke har midlerne til at tilbagebetale deres kviklån, og ender med renters rente, der bare får lånet til at vokse og vokse. Derfor er denne nye lov trådt i kraft, der indfører en obligatorisk “tænkepause” på 48 timer.

Den nye lov skal få dig til at sove på det

Den nye lov går ud på, at for at du kan optage et kviklån, skal du først godkende lånet, og derefter genbekræfte lånebetingelserne 48 timer efter du har godkendt kviklånet første gang. Det betyder at du skal sove på det hele to gange, før du får lånet udbetalt. Den nye lov påvirker alle lån, der har en løbetid på op til 3 måneder. Hvis du har brug for penge hurtigt, er kviklånet altså ikke længere en mulighed, til gengæld er der andre løsninger, som du kan overveje.

Læs også: 8 dyre fejl du kan begå, når du tager et forbrugslån

Hvor mange tager kviklån?

Den nye lov betyder, at der vil gå længere tid, fra du søger om et kviklån, til at du modtager pengene. Selvom kviklånene har været udskældte over en lang periode, optager flere og flere danskere et kviklån. I 2010 oprettede danskerne cirka 20.000 kviklån med en samlet beløb på 37 millioner kroner. Tallet af optagede kviklån er siden steget, og i 2014 blev cirka 160.000 kviklån oprettet med et samlet lånebeløb på 430 millioner kroner. Det tal voksede også i 2015, hvor det samlede lånebeløb var på op mod 527 millioner kroner.

Læs mere: 8 gode råd til tilbagebetaling af dit lån

I 2014 lavede Megafon en undersøgelse på vegne af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Undersøgelsen viste at 40% af de, der havde taget et kviklån, fortrød at have optaget lånet. Hovedårsagen for dette var, at lånet blev dyrere end forventet. Netop derfor anbefalede flere organisationer og forbrugerorganisationer, at der skulle gøres noget.

Er der et “smuthul”?

Kan det så stadig lade sig gøre at låne penge hurtigt, nu hvor man skal vente 48 timer for at modtage sine ikke-så-kvikke-lån? Da lovgivningen kun er gældende for de lån med løbetid op til 3 måneder, er der ikke mange udbydere, der blev yderligere påvirket. Mange af udbyderne har blot skruet op for minimumsløbetiden, du kan vælge til 12 måneder. Nu skal du altså tilbagebetale mindre om måneden, men over en længere periode.

Sammenlign nu: Se hvilke udbydere, der tilbyder de billigste lån

Større kviklånsudbydere har valgt at fjerne deres kviklån, og tilbyder nu i stedet for en form for kassekredit. Denne kassekredit kan søges lige så hurtigt, og kan modtages inden for 24 timer. Her er det dog yderst vigtigt at være opmærksom på, at kassekreditten har en højere rente end et almindelig kassekredit fra banken eller kreditkort med kredit. En kassekredit fra en tidligere Kviklånsudbyder har eksempelvis en ÅOP på 730%. Hvilket er langt højere end et almindeligt forbrugslån.

Hvilke lån bliver ikke påvirket?

Ingen lån med en løbetid over 3 måneder bliver påvirket af den nye lov. Derfor er det stadig muligt at modtage penge hurtigt, hvis du pludseligt står med en regning du ikke har råd til. Fokuslån kan levere penge på din konto allerede indenfor en time, efter du har godkendt lånet, hvis du ansøger i bankens åbningstid. Det samme gør sig gældende for Nordiclån, hvor du kan ansøge om lånet mellem kl. 8-22. Du kan også sammenligne alle låneudbydere på vores hjemmeside, for at være sikker på, at du får de bedste vilkår muligt.

Leder du efter Lån?

Med det rigtige lån kan du spare mange penge