Hver femte dansker aner ikke, hvad deres forsikringer koster, og resten vurderer dem til at koste cirka halvdelen af den faktiske pris. Sådan lyder det fra en ny undersøgelse, som Gallup har gennemført for Nordea.
Vi har taget en snak med kvinden bag denne undersøgelse, forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, om danskernes forhold til privatøkonomi, om sammenhængen mellem flybilletter og forsikringer og om ironien i at spare på alle mulige andre ting end ens forsikringer.
Ligeledes giver vi dig, i samarbejde med Ann Lehmann Erichsen, en guide til, hvordan du kommer i gang med at spare på dine forsikringer – eller sikrer dig, at du er rigtig dækket, når uheldet er ude.
Ann Lehmann Erichsen: “Vi skal blive bedre til at handle på vores privatøkonomi”
Mange forfattere har gennem tidens løb prøvet at knække koden til at gøre privatøkonomi mere tilgængeligt uden held. Privatøkonomi giver ofte dårlige vibrationer, men ikke desto mindre er det noget, vi alle skal forsone os med, hvis vi ikke vil betale for noget, som vi ikke benytter. Selskaberne indenfor privatøkonomi har nemlig tendens til at udnytte den manglende interesse.
“Folk, selv dem der ved noget om det, undervurderer hvor mange penge, de bruger på eksempelvis forsikring. Jeg tror ikke på, at der er ret mange danskere, der har sat sig ned og lavet deres eget forsikringsbudget. Jeg lover dig, at hvis du investerer lidt tid i at forandre din økonomi, vil du få den godt betalt,” siger Ann Lehmann Erichsen.
Den største udfordring til at få succes med sin privatøkonomi er, ifølge Ann Lehmann Erichsen, psykologisk for de fleste danskere. Dårlig samvittighed og erfaring fra pengeoplevelser stopper flere i at starte. Ironisk kan det være, at flere vil kunne få en bedre timeløn ved at tjekke op på sin privatøkonomi end at gå på arbejde.
Sådan sikrer du dig, at du er dækket rigtigt og ikke betaler for meget for din forsikring
Undgå at falde i fælden, hvor alt synes for kompliceret og uoverskueligt, og start med at tage et skridt ad gangen, foreslår Ann Lehmann Erichsen, der erkender problemet, om at få folk til at interessere sig for privatøkonomi.
“Vi kommer måske ikke rigtig i gang med vores privatøkonomi. Hvis folk skal i gang, så skal vi prøve at pille det hele lidt fra hinanden”
I den anledning har vi fået lov til at dele et skema fra Ann Lehmann Erichsen, hvorpå der er blevet sat navn på en del gængse forsikringer, så du kan skabe et overblik.
“At tjekke sine forsikringer er formentlig et projekt med en god timeløn, men endnu vigtigere er det projekt, som sikrer dig, at du er ordentlig dækket i uheldige situationer.”
Det anbefales, at du laver dette tjek mindst en gang om året.
- Download følgende skema – og skriv dine forsikringer ind, samt hvad du giver i præmie, og hvad din selvrisiko er. (Tjek dine konti et år baglæns i netbanken).
- Ved man ikke dette, er det vigtigt, at man ringer til sit forsikringsselskab og bliver oplyst herom.
- Er jeg rigtig dækket?
- Dækker dine nuværende forsikringer over dine behov? Ejer du noget ud over det almindelige, som burde forsikres yderligere?
- Brug et sammenligningsværktøj som Samlino.dk til at sammenligne dine forsikringer og få et overblik over, hvad de andre forsikringsselskaber tilbyder.
- Tjek også her, om du opfylder betingelserne for at kunne købe den enkelte forsikring.
- Hvad er din risikostrategi?
- Gør op med dig selv, hvor meget du tør udfordre skæbnen for at spare på dine forsikringer. Du kan vælge forsikringer med højst mulig selvrisiko, lav årlig præmie samt fravalg af ekstra dækinger. Eller du kan vælge at have et højere forsikringsbudget, men med en større sikkerhed.
- Hvis et andet forsikringsselskab matcher dine behov med hensyn til service, dækning eller pris, så hold dig ikke tilbage med at skifte. Husk på – det er nemt at skifte forsikringsselskab.
“Hvis du gerne vil have gode priser, er du nødt til at være en aktiv forbruger”
Priserne hos flere forsikringsselskaber har gennem årene været påvirket af årlige prisstigninger, som oftest går forbi næsen på forbrugerne. Dette kan blandt andet være grund til, at mange i dag undervurderer deres regning på forsikring.
“Hvis man gerne vil have de gode priser, så bliver man nødt til at være aktiv forbruger og sørge for at holde gang i konkurrencen. For hvis vi alle bare tager alt for gode varer og aldrig er kritiske og aldrig udfordrer det, så går priserne som regel kun en vej.”
Burde man droppe de små forsikringer i hverdagen?
Anbefalingen fra flere eksperter lyder på, at danskerne med fordel kan droppe alle de små forsikringer i hverdagen og i stedet selv betale for alle de små uheld. Men udover den økonomiske betragtning i dette, burde du også medregne den tryghed, der er i at være sikret, mener Ann Lehmann Erichsen.
“Når lokummet brænder, når bilen er skadet, eller når tyven har hentet tingene, så er det for sent at komme i tankerne om sin forsikring. En forsikrings værdi kan nogle gange række langt ud over pengene. Efter at have stået på motorvejen uden at vide, hvordan jeg skulle få hjælp, har min opfattelse af værdien af et redningsabonnement ændret sig.”
En forsikring er altså mere end blot en udgift – det er en ubetalelig tryghed. Netop derfor lyder rådet fra Ann Lehmann Erichsen, at du burde gå igennem dine forsikringer noget oftere. Og når du skal vurdere din forsikring, er det altså ikke blot nok, at du kigger på prisen. Du skal først og fremmest prøve at tage stilling til, om du er typen, der er okay med en høj selvrisiko, hvis præmien er så lav som muligt. Eller om det omvendte er tilfældet, hvor du ikke vil kunne overkomme en høj selvrisiko.
Læs også: Den ultimative guide til valg af selvrisiko
Sammenligningsportalers rolle i fremtidens privatøkonomi
Når du skal finde de forsikringer, der passer bedst til dine behov, kan sammenligningsportaler være behjælpelige for at opnå et sammenligningsgrundlag. Vi har spurgt Ann Lehmann Erichsen om hendes holdning til Samlino.dk og andre sammenligningsportaler, samt fremtidsudsigterne for netop sammenligningsportaler, der gør sig med privatøkonomi.
“Jeg tror, at I vil få flere brugere, og det tror jeg på, fordi jeg den seneste tid har set eksempler på, at de mindre forsikringsselskaber fik en større tilgang af kunder, hvorimod de større selskaber tabte kunder. Og det må jo være et tegn på, at forbrugerne har været kritiske overfor, hvad deres forsikringsselskab reelt kunne tilbyde på markedet.”
“Godt nok er det noget nemmere at sammenligne flybilletter end forsikring, men i realiteten kan man faktisk godt sammenligne disse to ting, da du får en service. En service der nødvendigvis ikke er den samme på tværs af selskaber. For ligesom der er forskel på graden af service ved forskellige flyselskaber, er der også forskel i den service, du får fra hvert forsikringsselskab.”
“Det er ingen hemmelighed, at flybilletter formentlig er noget mere populært at interessere sig for, idet vi meget hellere vil have ydelserne herfra. Mange af de ting, vi forsikrer os i mod, brand, tyveri, ulykke er ikke noget, vi har lyst til at tænke på – men vi er jo smadder lykkelige over, at når disse ting indtræffer – så har vi en forsikring til hjælp og støtte. Men for at komme derhen er man jo nødt til at kaste noget interesse i den retning.”
Gode råd til en billigere bilforsikring
Her på falderebet, får du et par gode og generelle råd, der kan hjælpe dig i retningen af en billigere bilforsikring fra Ann Lehmann Erichsen.
- Vælg en højere selvrisiko ved sjældne skader og sænk din årlige udgift. Medtag i denne overvejelse din skadeshistorik.
- Vælg en gruppeforsikring, hvis du kan, idet dette ofte giver billigere løsninger.
- Vælg et forsikringsselskab, der giver dig en kontant bonus efter et helt år uden skader.
- Tjek, om din alder kan give dig fordele med seniorrabat.
- Tjek, hvad du får i rabat ved selv at forebygge skader. Eksempelvis ved selv at installere tyverialarm.
- Sammenlign altid markedet og stil dig kritisk overfor dit nuværende forsikringsselskab.
Psst… Glem ikke at downloade Anns forsikringsskema, der kan hjælpe dig skabe et overblik over dine forsikringer
Begynd at følge Anns råd allerede i dag!
Hvis du vil investere lidt tid i at forbedre din privatøkonomi, kan du gå i gang allerede nu og sammenligne priser på alt fra bilforsikring, til bredbånd og a-kasse. Så er det slut med dårlige undskyldninger!
Ann Lehmann Erichsen er forbrugerøkonom i Nordea, hvor hun til daglig arbejder på at formidle privatøkonomi til danskerne, så de får succes med deres økonomi. Udover at være forbrugerøkonom i Nordea, er Ann Lehmann Erichsen også forfatter til bogen “Plus på kontoen, syv smutveje til en sjovere økonomi”, der prøver at hive privatøkonomi væk fra den dårlige samvittighed, som tit forhindrer danskerne i at spare sig rige.