Der findes næsten ikke dét, som du ikke har mulighed for at forsikre. Langt de fleste har da også mindst et par forsikringer, men hvilke bør du egentlig have? Samlino.dk har undersøgt, hvilke forsikringer danskerne har, og giver dig her et overblik over de mest populære forsikringer, og hvorfor du bør eller ikke bør have dem.
Leder du efter noget bestemt?
– Indboforsikring
– Ulykkesforsikring
– Bilforsikring
– Rejseforsikring
– Ansvarsforsikring
– Livsforsikring
– Sundhedsforsikring
I samarbejde med analyseinstituttet YouGov, har Samlino.dk spurgt danskerne om hvilke forsikringer de har. Undersøgelsen viser, at den mest populære forsikring er indboforsikringen, som hele 87% af danskerne har. Herefter er den mest populære forsikring ulykkesforsikringen, som 73% af danskerne har. Endeligt er også bilforsikringen populær, og hele 70% af danskerne har denne type forsikring.
Du kan se hele undersøgelsen her:
Alt du skal vide om de mest populære forsikringer
Men hvorfor er det, at der er så mange danskere der har disse forsikringer? Og hvad dækker forsikringerne egentlig? Vi giver dig det store overblik her.
Indboforsikring
En indboforsikring er den mest almindelige forsikring i Danmark, hvor hele 87% af os betaler for en. En indboforsikring dækker, hvis der måtte opstå skader på eller tyveri af dit indbo. Dit indbo er de ting du ejer, såsom møbler, elektronik, smykker og lignende. Skulle du, for eksempel, få stjålet dit TV, så er det din indboforsikring, der dækker dette. Skulle der opstå brand i din bolig, dækker indboforsikring ligeledes eventuelle skader på indboet. En indboforsikring dækker altså ikke personskader, hvis du eller andre, der er omfattet af forsikringen, måtte komme til skade.
Vil du være sikker på at din indboforsikring dækker?
Hvis du vil være helt sikker på, at din indboforsikring dækker i tilfælde af skader eller tyveri, er det en rigtig god idé at have bevis for, at du ejer indboet. Skulle dit TV blive stjålet, bør du som minimum have kvitteringen på købet, men også gerne billeder af indboet, da dette kan bevise at du ejer indboet, samt hvilken værdi indboet har.
Dog bør du bemærke at der er visse ting i dit indbo, som en indboforsikring ikke dækker, såsom dyre cykler. Oftest kan du dog tilkøbe en ekstradækning til din forsikring, hvis du har brug for dette. Hvis du vil vide mere om, hvad en indboforsikring koster, kan du læse vores blog om dette her.
Ulykkesforsikring
I modsætning til en indboforsikring, dækker en ulykkesforsikring, hvis du selv skulle komme til skade. Det er 73% af danskerne der har en ulykkesforsikring. Med en ulykkesforsikring får du udbetalt erstatning, hvis du, i forbindelse med uheld, får varige mén eller omkommer. Prisen på en ulykkesforsikring varierer derfor afhængig af, hvor stort et beløb du ønsker at få udbetalt i tilfælde af, at du skulle komme til skade.
Når du skal vælge en ulykkesforsikring, kan du enten vælge, at ulykkesforsikringen skal dække fuldtid, eller kun uden for din arbejdstid. Grunden til dette er, at mange allerede er dækket af en ulykkesforsikring i deres arbejdstid gennem deres arbejdsplads. Før du vælger en ulykkesforsikring bør du derfor undersøge, hvorvidt du allerede er dækket gennem dit arbejde.
Hvis du vil vide mere om ulykkesforsikringer, eller hvad det koster at købe en ulykkesforsikring, kan du læse vores blog om dette her.
Bilforsikring
Bilforsikringen er den forsikring, du har i forbindelse med, at du ejer en bil. Hele 70% af os har denne type forsikring. Når der tales om bilforsikring, findes der to slags forsikringer.
Der er ansvarsforsikringen, som er den lovpligtige forsikring, som alle med et køretøj skal have. Ansvarsforsikringen dækker skader, du måtte forsage på andre personer eller deres køretøj, men dækker altså ikke skader på dig selv eller din egen bil.
Hvis du vil være sikker på, at din egen bil er forsikret mod eventuelle skader, kan du vælge en kaskoforsikring, som er et frivilligt tilvalg til ansvarsforsikringen. Skulle du være involveret i et færdselsuheld, du selv har ansvar for, eller være udsat for tyveri eller brand i din bil, er det altså kaskoforsikringen der dækker.
Rejseforsikring
Når vi skal ud at rejse, vælger mange af os at købe en rejseforsikring, så vi er dækket, hvis uheldet skulle være ude. Faktisk er det hele 60% af os der har en rejseforsikring. Men er det overhovedet en nødvendighed at have en rejseforsikring?
Hvis du rejser inden for EU, er du delvist dækket ind, hvis du har det blå sygesikringskort. Dog skal du være opmærksom på, at du med det blå sygesikringskort kun er dækket ind på lige fod med borgerne i det land du rejser til. I mange europæiske lande er der brugerbetaling, hvis du har behov for lægehjælp, og derfor kan det være en god idé, at overveje om du skal have en rejseforsikring, når du skal ud at rejse.
Når du skal vælge en rejseforsikring, kan du vælge mellem en enkeltrejseforsikring eller en årsrejseforsikring. Hvilken rejseforsikring der passer bedst til dit behov, kommer an på dit rejsemønster i løbet af året. Som hovedregel passer en enkeltrejse forsikring bedst til dig der blot tager én, ofte længere, rejse. Derimod passer en årsrejseforsikring bedre til dig der tager mange, men kortere rejser i løbet af året.
Ansvarsforsikring
En ansvarsforsikring dækker eventuelle erstatningskrav mod dig. Det betyder at hvis du skulle komme til at påføre skade på andre personer eller deres ejendele, hvor der efterfølgende kræves erstatning, er det din forsikring der dækker omkostningerne ved dette. Det er 55% af danskerne, der har en ansvarsforsikring.
Du kan få ansvarsforsikring til en lang række ting – bilen er nok den mest populære, men du kan også få en ansvarsforsikring til dig selv, som en del af din indboforsikring, samt en ansvarsforsikring til dit barn eller kæledyr.
Husforsikring
En husforsikring dækker skader der måtte forekomme på bygningstilbehør og faste installationer i dit hus. Det betyder, at forsikringen dækker skader såsom ødelagte rør, skader på mursten og tag samt nogle vejrskader. Det er ligeledes din husforsikring, der dækker, hvis du er skyld i, at andre kommer til skade på dine ejendom. Nogen husforsikringer indeholder ligeledes ting såsom retshjælp, genhusning og psykologisk krisehjælp. Det er 53% af danskerne, der har en husforsikring.
Livsforsikring
Med en livsforsikring får dine pårørende udbetalt et økonomisk beløb, hvis du skulle omkomme. Dette kan være fordelagtigt, hvis du er forsørger i din familie, og efterlader familien i en svær økonomisk situation i tilfælde af, at du ikke længere skal være her. En livsforsikring kan derfor give et økonomisk råderum i en ellers svær tid, og være med til at dække omkostningerne ved en bisættelse. Bemærk at langt de fleste livsforsikringer dækker både ved dødsfald og kritisk sygdom. Det er dog kun 32% af danskerne, der har en livsforsikring.
Sundhedsforsikring
Selv om vi i Danmark ikke betaler for at komme til lægen eller på hospitalet, er der alligevel mange, der vælger at købe en privat sundhedsforsikring. En privat sundhedsforsikring kan være fordelagtig, da den dækker behandling på privathospitaler og speciallæger. Dermed undgår du ofte eventuelle ventetider, der til tider kan opstå i det offentlige sundhedssystem. Dog kan du få mange forskellige slags sundhedsforsikringer, som dækker forskellige ting. Hvor nogen sundhedsforsikringer dækker alle omkostninger ved operationer, er der andre der blot dækker helbredsundersøgelser. Det er 27% af danskerne, der har en sundhedsforsikring.
Hos Samlino.dk kan du bl.a. sammenligne priser på bilforsikring, bredbånd, mobilabonnementer og lån.