Såkaldte bagendekollisioner kostede 12 dødsfald i 2016, og 63 procent svarer, at for tætkørende trafikanter er den største gene i trafikken, viser ny undersøgelse fra Samlino.dk
Mandag morgen blev en blodig affære med to dræbte og flere end 10 kvæstede på de danske motorveje.
Ifølge politiet er det endnu for tidligt at sige præcis hvad, der forårsagede de dødelige ulykker, men “tågen, for høje hastigheder og for tæt kørsel kan selvfølgelig være medvirkende,” meddelte politiet mandag aften på det sociale medie Twitter.
Og netop manglende afstand er en af de hyppigste årsager til de såkaldte bagendekollisioner, der hvert år er skyld i at flere hundrede danskere kommer til skade i trafikken. Det viser nye tal fra Vejdirektoratet, som Samlino.dk har fået udleveret.
I 2016 alene omkom 12 personer i trafikken efter påkørsler bagfra, mens 371 blev alvorligt- eller lettere tilskadekomne.
Tal fra Rigspolitiet viser, at der i 2017 blev sat en kedelig rekord i antallet af bilister, der fik et klip i kørekortet for manglende afstand, men trods en øget indsats fra politiet tyder det på, at mange danske bilister stadig ikke har forstået, hvor stor fare der er forbundet med manglende afstand til den forankørende.
En ny rundspørge som YouGov har foretaget for Samlino.dk, viser nemlig, at danske bilister opfatter manglende afstand som et stort problem på vejene.
Hele 63 procent af de adspurgte svarer, at bilister, der ikke holder afstand, er det mest irriterende i trafikken.
– Det handler om reaktionstid. Det er rigtig ubehageligt, hvis der ligger en bilist, som man kan se ikke overholder den lovpligtige afstand. Kører man 100 km/t skal afstanden til den forankørende som tommelfingerregel minimum være 50 meter, og det er desværre et faktum, at for mange ikke overholder dette, og at dette igen resulterer i en masse ulykker, siger adm. direktør i Samlino.dk, Kristian Pitzner-Jørgensen.
Ud over en bøde og et klip i kørekortet kan det i særligt grove tilfælde faktisk koste en betinget frakendelse af førerretten, hvis man ikke overholder den lovpligtige afstand. Derudover vil det næsten altid være den bagvedkørende, som bærer skylden i forsikringsøjemed.
Nedenfor er der samlet en række gode råd til at holde afstand i trafikken. Vær opmærksom på, de er baseret på klart vejr og normalt føre.
5 gode råd til at holde sikker afstand i trafikken
1. Tilstrækkelig afstand vil i de fleste tilfælde svare til to sekunder i tidsafstand i normalt føre, hvis man er en erfaren bilist.
2. Du kan fx lægge mærke til, hvornår bilen foran passerer en kantpæl. Du skal kunne nå at tælle ’tyve, enogtyve, toogtyve’, inden du selv passerer samme kantpæl.
3. Afstanden til den forankørende i meter skal være hastigheden divideret med to. Det vil sige, at afstanden til den forankørende bil bør være 50 m, hvis du kører 100 km/t. På motorveje er der typisk 100 m mellem hver kantpæl.
4. Nogle steder kan du bedømme afstanden ved hjælp af afstandspile på motorvejen. Der skal være to pile synlige mellem din bil og bilen foran, for at afstanden er stor nok. Symbolerne bliver dog brugt på udvalgte steder på motorvejene, hvor der kan forventes ensartet hastighed.
5. Vær særligt opmærksom på, om du holder nok afstand, hvis det er tåget eller regner, hvis kørebanen er glat, eller hvis der er meget trafik.
Kilde: De 5 råd er hentet hos Vejdirektoratet, der har udarbejdet dem i samarbejde med Politiet, Dansk Kørelærer-Union og FDM.
Twitter: #politidk: https://twitter.com/SjylPoli