Den danske skoleordning omfatter ikke privat- og markedsøkonomi, og det er derfor alene op til forældrene at lære deres børn om, hvordan penge fungerer. Men mange forældre mener, at man ikke bør inkludere sine børn i snakken om økonomi, og at snakken omkring middagsbordet er forbeholdt små-snak og hygge. At tale om økonomi behøver dog langt fra at betyde tunge snakke eller dårlig stemning, og det er vigtigt, hvis du ikke ønsker, at dine børn havner i RKI.
Start tidligt med økonomi-snakken
Jo tidligere man begynder at involere børnene i den daglige økonomi-snak, jo bedre forståelse vil de få for penge. Og det gælder ikke blot nu, men for resten af livet. Faktum er, at de mest uøkonomiske voksne er dem, der er vokset op i familier, hvor mor og far aldrig har drøftet økonomi foran børnene.
Hvis ikke man som barn bliver præsenteret for vigtigheden af at slukke lyset, når man ikke bruger det, at tage korte bade eller kun at spise på restaurant ved særlige lejligheder, vil man hurtigt få en opfattelse af, at penge er noget, der vokser på træerne. Selvom forældre ikke vil have, at deres barn skal få dårlige minder om en hård og fattig barndom, gør man sit barn en bjørnetjeneste ved ikke, at dele realiteterne med dem.
Økonomi skal være sjovt
Og sandheden er, at børn faktisk godt kan lide at lære om markedsøkonomi, hvad tingene koster og hvad de er værd. Faktisk kan det at spare blive til et sjovt familieprojekt, hvor forældre og børn sammen kan hjælpes ad med at sørge for, at pengene ikke går til dyre el-regninger, eller at man smider alt for meget mad ud.
Ved at konkretisere hvad det kan betyde for familien, hvis man husker at slukke for lys og pc – f.eks. at næste års sommerferie kan afhænge af det – er det nemt for børnene at danne sig et billede af, hvordan tingene hænger sammen.
Læs også: INFOGRAFIK: 8 pengeråd du bør give dine børn
Der skal arbejdes for pengene
Fortæl også dit barn hvad det betyder at arbejde;
– Hvorfor går du på arbejde?
– Hvad er det, du gør for din løn?
– Hvor meget får du for det, du laver?
– Hvorfor har du brug for penge?
– Hvad bliver pengene brugt til?
Forklar samtidig at jo større (læs: dyrere) ønsker man har, jo mere skal man arbejde for at få råd til dem. En idé kan være at give dit barn lommepenge. Giv for eksempel dit barn en pung og giv så et ugentligt beløb som han selv kan administrere – eventuelt mod at dit barn tømmer opvaskemaskinen et par gange om ugen. Forklar samtidig at man ikke behøver at bruge alle pengene på én gang. At barnet kan købe slik for nogle af pengene, men at resten bør gemmes, så der på sigt er penge nok til at købe noget, som dit barn virkelig ønsker sig.
Børn tror, at de har brug for alt, hvad de ønsker sig. Et sidste råd vil være at lære dit barn at skelne imellem ønske og behov. Det vil uden tvivl hjælpe dit barn til at træffe nogle kloge, økonomiske valg på længere sigt.
Husk at sammenligne forbrugslån inden du ansøger om et. Vi sammenligner lån fra alle udbydere deriblandt Danske Bank og Nordea.
Comment