Er jeg forsikret, når jeg kører en andens bil?

|Posted by | Alle opslag, Bilforsikring, Tips og tricks

DK_blog_carinsurance_19052016_830x434

Mange danskere føler sig usikre på hvordan og hvad deres bilforsikring dækker. At komme med et entydigt svar på hvorvidt du er forsikret, når du kører en andens bil, er en kompleks størrelse. Som udgangspunkt er skaderne som du forårsager, når du kører i en andens bil, altid forsikrede. For forsikringen følger som oftest bilen, og ikke føreren. Men det er vigtigt at være opmærksom på detaljerne, for det er ikke helt enkelt.

Danskerne er usikre på deres bilforsikring

Det kan være svært at finde ud af hvilken forsikring, der dækker, hvis man kommer ud for en ulykke. Så hvis du synes, det er svært at finde op og ned i forsikringspolicerne, er du ikke den eneste. Rigtig mange har det på samme måde! Ifølge en undersøgelse TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring, har danskerne generelt svært ved at forstå deres bilforsikringer. Hver anden tror nemlig fejlagtigt, at kaskoforsikringen dækker mere end den gør, og mange bytter helt rundt på ansvars- og kaskoforsikringen.

Se også: Nu er der udsigt til hurtigere og billigere internet

Derfor er det heller ingen overraskelse, at det kun er 2/3 af danskerne der svarer ja til, at de har en ansvarsforsikring. Til trods for at det er lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring for sin bil, svarer blot 68 %, at de har denne forsikring, mens hele 86 % svarer, at de har kaskoforsikring. Det er en tydelig indikator på, at bilforsikring er et emne, som efterlader folk med en tvivl og forvirring. Når så mange har svært ved at gennemskue, hvilke bilforsikringer de har, og hvad de egentlig dækker. I TNS Gallups undersøgelse, har de set på hvordan folk mener, de er dækkede ind af deres bilforsikring. Men et område, der ikke er afdækket i undersøgelsen, er netop spørgsmålet om hvorvidt man egentligt er dækket af sin bilforsikring, hvis man kører galt i en andens bil, eller nogen kører galt i ens bil.

Det er ikke så lige til. For mange mennesker går ud fra, at deres egen private bilforsikring tillader dem at køre i en anden persons bil. Måske kører du fra tid til anden i din ægtefælles, forældres eller vens bil. For at give dig et overblik har vi lavet en oversigt over, hvordan bilforsikringen dækker, alt efter hvilken situation du står i.

Ægtefælle eller samlever

Alene det at der tale om ægtefælle eller samlever på samme folkeregisteradresse, gør ingen forskel i præmieberegningen eller i udbetaling af erstatning, også selv om bilen overvejende benyttes af den ægtefælle eller samlever, som ikke står på policen. Men der er andre faktorer, der spiller ind på prisen. For eksempel er førerens alder afgørende. Det kan have afgørende betydning for størrelsen på selvrisikoen, hvis den ene af parterne f.eks. er 23 år gammel. De fleste forsikringsselskaber forhøjer nemlig selvrisikoen, hvis føreren er meget ung, men alderen for præcist hvornår dette sker, varierer fra selskab til selskab. Tjek derfor op med dit forsikringsselskab, hvis du vil være helt sikker på hvordan du er forsikret, hvis du og din ægtefælle jævnligt deler bil.

Hjemmeboende børn

Hjemmeboende børn må gerne benytte familiens bil, men er den unge bilens faste bruger, skal forsikringsselskabet have det at vide. Den unge behøver ikke stå som ejer af bilen eller som forsikringstager, men skal skrives på policen som fast bruger. Det vil ofte udløse en højere forsikringspræmie, da den unge endnu ikke har optjent mange års skadefri kørsel, som normalt betyder en lavere forsikringspræmie. Den unge optjener dog ingen anciennitet og må starte på dyreste præmietrin den dag, hvor han eller hun selv køber sin første bil. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at selvrisikoen ofte stiger hvis du som ung fører laver en skade, når du kører i en andens bil. Hos nogle selskaber stiger selvrisikoen til det dobbelte, hvis skaden forårsages af en fører som er under en bestemt alder.

Tjek også: Sådan skal du forstå dit dataforbrug

Uden dækning

Hvis du ikke har givet de korrekte oplysninger til dit forsikringsselskab, kan du risikere at stå helt eller delvist uden dækning, hvis der sker et uheld. Hvis præmien oprindeligt skulle have været tre gange højere end den betalte præmie, vil det betyde, at du kun ville få en såkaldt pro rata erstatning på 1/3 af det beløb, du ellers havde krav på. Du risikerer også, at dit forsikringsselskab politianmelder dig, og du i værste tilfælde ender med en dom for bedrageri. Derfor er det vigtigt, at du opdaterer din bilforsikring og eventuelt går ind og sammenligner priserne på bilforsikring, når der sker store ændringer i dit liv, som for eksempel hvis du flytter adresse eller får en partner, som også skal bruge bilen.

Læs også: Ansvarsforsikring: Her dækker den ikke!

Køb bil uden kasko

Hvis du ønsker at holde forsikringspræmien nede, kan du vælge at købe en relativt billig bil i første omgang, så den ikke skal kaskoforsikres og så optjene anciennitet. Hvis du køber en billig bil, kan det være ekstra vigtigt at få den tjekket hos FDM, så du ved, at sikkerheden er i orden.

Når du låner en andens bil, er det ligeledes vigtigt, at du kontrollerer, at bilen er i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand. Det vil sige, at du skal sikre dig at bremser, styretøj og lygter virker forsvarligt og opfylder lovens krav. Der kan være mange penge at spare ved at sammenligne priser på bilforsikringer, og skifte til det alternativ som dækker netop dine behov bedst. Det kan du heldigvis nemt gøre på vores sammenligningsportal, Samlino.dk.

 

Comments

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *