Hvilke rettigheder har jeg i banken?

|Posted by | Alle opslag, Højrentekonto, Lån, Tips og tricks
Tags: , , , , , ,

Disse rettigheder har du som bankkunde

Må banken selv fastsætte priser og gebyrer, og har du krav på lån eller højrentekonto? Som bankkunde har du en række rettigheder, men det er de færreste, der ved præcis hvad, de dækker over. Derfor gør vi dig her klogere på, hvilke rettigheder du har i banken.

Se også: Saml dine bankkonti og spar penge

Det skal banken oplyse dig om

Banken har pligt til at oplyse dig om deres priser og gebyrer. Du skal derfor kunne se priser og gebyrer på de mest almindelige ydelser, services og produkter i bankerne og på deres hjemmesider. Dette giver dig mulighed for at se, hvad det eksempelvis koster at oprette en almindelig indlånskonto, og hvilke gebyrer der er knyttet til bankens kreditkort.

Så høje må bankens gebyrer være

Bankerne må selv bestemme, hvad deres ydelser skal koste, og dermed hvor høje deres gebyrer skal være. I virkeligheden er banken som en hvilken som helst andet virksomhed, du handler i. Synes du for eksempel, at det er for dyrt at handle i Irma, går du helt naturligt i Netto eller Fakta. Det er sjældent, at folk tænker på samme måde om banker, men fakta er, at hvis du synes, at produkterne i én bank er for dyre, kan du relativt nemt skifte bank og i stedet købe dine bankprodukter der. I dag er der også flere alternativer, som eksempelvis Coop Bank eller Ikano Bank.

Læs også: Det skal du overveje, når du skifter bank

Det har du ret til at købe af banken

Det eneste banken er forpligtet til at sælge dig er en indlånskonto, og selv det kan banken rent faktisk nægte dig, hvis banken har en konkret og saglig begrundelse for det. Begrundelsen kan være, at du har opført dig groft i banken eller i forvejen har en indlånskonto i en anden bank. Det betyder altså, at du ikke har krav på hverken lån eller højrentekonto.

Så meget af din indkomst må banken tage

Står du i den situation, at du skylder banken penge og ikke afdrager på gælden efter aftale med banken, har banken lov til at modregne noget af det, du skylder i banken, ved at tage en del af din indkomst. Banken må dog ikke tage ubegrænset af din løn. Derimod skal banken sørge for at efterlade så meget af din indkomst, at det dækker dine og din families leveomkostninger.

Så hurtigt skal et bankskifte kunne ske

Når du skifter bank, kan du støde på nogle administrative omkostninger, og det kan i nogle tilfælde tage lidt tid at skifte bank. Der findes ikke bestemte tidsfrister for, hvor hurtigt bankskiftet og flytningen af lån og konti skal foregå, men bankerne har indgået nogle aftaler, som bestemmer, hvor lang tid det højst må tage at flytte visse typer produkter og ydelser.

Se også: Sådan bliver din lønforhandling vellykket

Således skal flytning af betalingsoverførsler, indlånskonto og betalingsserviceaftaler ske inden for syv bankdage, startende fra den dag din nye bank har modtaget alle relevante oplysninger. Du må dog forvente, at banklån, pensionsopsparinger og lignende kan tage længere tid at flytte. Er du utilfreds med bankens behandling af en sag, kan du som kunde altid rette henvendelse til den klageansvarlige i banken.

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *