Hvad er en belåningsgrad? Og hvad er det nu, ÅOP står for? Banksprog kan være noget værre volapyk, og det kan i sidste ende koste dyrt, hvis man har overset eller misforstået en vigtig del af bankordbogen. Forbrugerrådet Tænk har lavet en oversigt over de gængse bankudtryk, så du kan begå dig i bankverdenen. Vi ser på dem her.
Belåningsgrad
Procentsats som beskriver hvor stor en del af for eksempel en ejendom, der er belånt. Er belåningsgraden eksempelvis 80 procent på en ejendom til 1 million kroner, er der lån i ejendommen for 800.000 kroner.
Betalingskort
Fx Dankort, Visa Dankort og Visa Electron. Kort der kan benyttes til hævning af kontanter i hæveautomater og som betalingsmiddel ved køb af varer og tjenester.
Læs også: Sådan vælger du kreditkort
Bidragssatser
Bidragssatser er et gebyr, som realkreditinstitutterne tager sig betalt for at håndtere dit lån.
Disponibel indkomst
Disponibel indkomst er den del af indkomsten, en given person har tilbage efter, at skatten er betalt.
Førtidig tilbagebetaling
Du kan risikere at skulle betale mere, end du skylder, hvis du vil ud af låneaftalen, før den udløber. Tjek derfor vilkårene for førtidig tilbagebetaling før du låner.
Læs også: Vigtige låneforhold og lånebegreber
Grundskyld
Kaldes også ejendomsskat og beregnes som en promille af ejendommens grundværdi, som den fremgår af den seneste offentlige ejendomsvurdering.
Kursskæring
Er et procentgebyr, som realkreditinstituttet forlanger for formidling af finansiering mellem boligejer og køberne af realkreditobligationer. Det kommer til udtryk som forskellen mellem den kurs, obligationen faktisk sælges til, og den kurs, kunden modtager lånet til.
Referencerente
I nogle lån er renten fastsat som en markedsrente med et tillæg. Eksempler på ofte brugte referencerenter er Nationalbankens indskudsbevisrente og CIBOR-rentesatser.
Se også: Indtægter, udgifter og rådighedsbeløb: Sådan lægger du et budget
Rådighedsbeløb
Definitionen på rådighedsbeløb er det beløb, du har til rådighed til forbrug efter, at alle dine faste omkostninger er betalt. Banken bruger det til at fastsætte, hvad du har råd til at betale tilbage på lån med mere.
ÅOP
ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) udtrykker den samlede omkostning/pris for et lån udtrykt i procent per år. ÅOP omtales ofte som kiloprisen på lån. Alle omkostninger, herunder stiftelsesomkostninger og andre engangsomkostninger samt rentebetalinger, indgår i beregningen af ÅOP.
Sammenlign banker og udbydere får du tager et lån
Overvejer du at tage et lån, er det vigtigt at su sammenlign bankerne og udbyderne, før du tager det. Der kan være mange penge at spare, da bankerne hele tiden skifter renter. Den ene dag kan Acceptlån være billigst, hvor den anden dag kan Nordisk Lån være billigere. Derfor er det vigtigt altid at sammenligne alle udbydere!