En undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte, viser, at 25 % af kvinderne ikke tjekker lønsedlerne igennem, hvor det samme gælder for 12 % af mændene. Det kan dog bogstaveligt talt godt betale sig at gøre, da 52 % af alle lønmodtagere har oplevet fejl i deres lønseddel. Derfor guider vi dig her til, hvordan du tjekker din lønseddel for fejl.
Tjek datoen
Først og fremmest er det vigtigt, at du tjekker, hvilken lønperiode din lønseddel gælder for. Den følger nemlig ikke altid en kalendermåned. På nogle arbejdspladser får du således løn for eksempelvis 16. januar til 15. februar.
Tjek timeantallet
Sørg for at skrive dine arbejdstimer og pauser ned hver dag. Når du modtager lønsedlen, kan du så tjekke, om det timeantal, der står på lønsedlen, stemmer overens med det timeantal, du har noteret ned for den pågældende lønperiode.
Se også: 6 tips til en vellykket lønforhandling
Tjek timelønnen
Dernæst er det vigtigt at tjekke, om det er den korrekte timeløn, der står på din lønseddel, altså den timeløn, du har krav på ifølge din kontrakt eller overenskomst. Vær ekstra opmærksom på dette hvis din timeløn netop er blevet reguleret. Det kan nemlig tage tid for arbejdsgiveren at få opdateret lønsystemet med reguleringen.
Tjek tillæg
Hvis du arbejder om aftenen eller i weekenden, vil der typisk være særlige løntillæg. Sørg for at notere ned når du har aften- eller weekendarbejde, så du ved, hvor meget du er berettiget til at få i tillæg og kan sammenholde det med de tillæg, der står på lønsedlen. Er du i tvivl om, hvilke tillæg du skal have, kan du undersøge dine rettigheder hos din tillidsrepræsentant eller fagforening.
Læs også: Spar op til 1692 kr. årligt på din a-kasse
Tjek pension
På din lønseddel kan du se, hvor meget din arbejdsgiver indbetaler til din pension. Tjek om procentsatsen eller beløbet stemmer overens med din overenskomst eller kontrakt. Som hovedregel skal arbejdsgiveren betale cirka dobbelt så meget til din pensionsopsparing, som du selv skal.
Tjek ferieopsparing
Gennem overenskomsterne er langt de fleste lønmodtagere garanteret 5 ugers ferie og 5 ekstra feriefridage. På lønsedlen bør arbejdsgiveren således angive, hvor meget ferie du har optjent og afholdt i løbet af året.
Se også: Hold sommerferie på budget
Tjek skat
Sidst men ikke mindst bør du holde øje med, hvor meget af din løn, der bliver fratrukket i skat. Lønsedlen er nemlig din kvittering for, at der er blevet betalt korrekt skat af din løn. Tjek også at du får alle de fradrag, du er berettiget til. Sammenhold således det, der står i din årsopgørelse på skat.dk med det, der står på din lønseddel.
Dette er en måde, hvorpå du kan få lidt flere penge mellem hænderne. Der findes ogå andre måder at gøre dette på, eksempelvis ved at spare penge på faste udgifter såsom bredbånd, telefoni eller forsikringer. Du kan med fordel benytte vores sammenligningsportal til bredbånd, så du kan finde netop det du søger. Her sammenligner vi hele det danske marked fra de helt små udbydere såsom GEA-Sat til de helt store såsom YouSee.
Comment