Der er mange måder, man kan opbevare sine penge på. Heldigvis er foret i madrassen gået af mode, men alligevel er mange i tvivl om hvad de skal gøre af et økonomisk overskud, hvis der da er et. Som situationen ser ud lige nu, er der ingen gevinst i at have sine lønkroner stående på nemkontoen. Der står de nemlig bare og står. Så hvis du gerne vil have det maksimale udbytte af dine mange arbejdstimer eller din opsparing, så kan du overveje at sætte dem ind på en højrentekonto. Læs med her, hvis du gerne vil se din opsparing vokse sig større med tiden.
De forskellige typer af højrentekonti
En højrentekonto er en slags opsparingskonto, som har en høj indlånsrente. Det betyder typisk, at de penge der bliver sat ind på en højrentekonto, bliver bundet til kontoen i en periode af kortere eller længere tid. Det vil altså primært være aktuelt for dig, som ønsker at spare penge op, og samtidig opnå et afkast af renten. Eftersom renten lige nu er historisk lav, skal du ikke forvente at din opsparing vokser ind i himlen, men alligevel kan der være et fornuftigt afkast, hvis du ruster dig med tålmodighed. Det betyder også, at en højrentekonto er mest relevant for dig, der har en større opsparing eller anden form for kapital, som du ikke skal bruge her og nu.
Læs også: Får du nok ud af din løn?
Hvis du overvejer at oprette en højrentekonto, er der nogle ting du bør være opmærksom på, inden du tager kontakt til banken. Brug god tid på at sætte dig ind i de forskellige tilbud og vilkår, inden du vælger.
Du kan vælge mellem forskellige typer højrentekonti. En, hvor pengene kan hæves fra dag til dag, eller en med flere års binding. Når pengene kan hæves fra dag til dag, betyder det også, at renten på kontoen er lavere. Derfor skal du vurdere, hvad du vægter højest.
Hvilken højrentekonto der passer bedst til dig afhænger først og fremmest af, hvordan din privatøkonomi ser ud. Alle kan risikere at der kommer uforudsete udgifter i dagligdagen. I den slags situationer, kan pengene fra din opsparing være belejlige at at have til rådighed. Der er én af de ting du skal tage stilling til, hvis du overvejer at sætte din opsparing ind på en højrentekonto: skal pengene fastlåses på kontoen gennem hele perioden, eller vil du have mulighed for at hæve dem inden bindingsperioden udløber. På de fleste typer højrentekonti er det muligt at indsætte penge løbende efter du har oprettet den. Der er dog nogle banker, som kun åbner for indbetalinger to gange om året. Det er typisk én gang om sommeren og én gang om vinteren.
Højrentekonto uden binding
Hvis du er i tvivl om hvorvidt du får brug for pengene inden for den nærmeste fremtid, kan du med fordel vælge en konto, hvor pengene ikke er fastlåst. På den måde har du altid muligheden for at hæve dit indestående, hvis der skulle opstå uforudsete udgifter eller at du af andre årsager, ønsker at trække pengene ud af kontoen. Fordelen ved denne løsning er, at aftalen er mere fleksibel. Men med denne fleksibilitet vil du typisk få en lavere rente end den, du vil få tilbudt med en fast bindingsperiode. Hvis din økonomi er mindre stærk, er det fornuftigt at overveje hvorvidt det vil give bedst mening, at du kan hæve pengene fra din højrentekonto nårsomhelst.
Se også: Disse spørgsmål skal du stille, før du tager et realkreditlån
Højrentekonto med binding
Hvis du på den anden side har en stabil og sund økonomi ved siden af opsparingen, vil den mest optimale løsning være at fastlåse pengene i det antal måneder eller år, det er realistisk for dig. På den måde vil du opnå en højere rente, men omvendt også mindre fleksibilitet.
Det er forskelligt fra pengeinstitut til pengeinstitut, hvor lang en periode du skal binde dine penge til kontoen. Jo længere du binder dine penge, jo større rente får du typisk. Derfor er du nødt til at overveje, hvor længe du har muligheden for at lade pengene låse fast på en højrentekonto. Hvis du vælger at binde pengene i for eksempel fem år, men erfarer efter halvdelen af bindingsperioden, at du har behov for at hæve pengene igen, vil de fleste banker afkræve et gebyr. Derfor er det vigtigt, at du kaster en nogenlunde langsynet blik på din privatøkonomi.
Sådan bliver du højrentekontoindehaver
Der kan også være forskellige krav fra bank til bank. Der er banker, der kræver at du allerede er eksisterende kunde hos dem, før de vil oprette en højrentekonto til dig. Det kan betyde, du skal have dit lån, din lønkonto eller et andet aktiv i banken, før du kan få lov til at erhverve dig en højrentekonto. Derudover har flere af pengeinstitutterne et minimumsbeløb for hvor mange penge, du skal indsætte for at opnå den høje rente. Renten vil typisk være højere, jo flere penge du har i sinde at indsætte på kontoen.
Tjek også: Pengeråd du ikke skal lytte til
Sammenlign bankerne med hinanden
En af fordelene ved en højrentekonto er, at du løbende kan sætte penge ind på kontoen og se beløbet langsomt vokse sig større. Men for at finde det pengeinstitut, der kan tilbyde dig de bedste vilkår, kan du med fordel bruge vores sammenligningsværktøj til højrentekonto. Her kan du nemlig vælge hvor mange penge du vil sætte ind og hvor lang tid du vil spare dem op. Derefter kan du sammenligne de forskellige tilbud fra bankerne og finde den bank og højrentekonto, der passer bedst til din aktuelle situation. Uanset of det er en stor bank som Danske Bank eller en udbyder som Santander Consumer Bank. Nogle banker kræver at du indsætter et beløb af en vis størrelse. Hvis du ved, hvor mange penge du er i stand til at indsætte, kan du benytte det som søgekriterie på Samlino.dk. Det vil altså sige, at hvis du ønsker at oprette en konto og indsætte 10.000 kroner, kun vil se de resultater i vores oversigt, hvor dette beløb er fyldestgørende.