Hvad er Visa/Dankort?
Visa/Dankort er et kort, du kan benytte i de fleste butikker. Det er en fornem løsning til pengebrug i dagligdagen samt et kort, du kan bruge, når du rejser. Visa/Dankort anvendes til at hæve penge i flere hundrede tusinder pengeautomater verden over. Der kan naturligvis også hæves penge i størstedelen af de pengeautomater og pengeinstitutter i Danmark. Du kan betale for varer eller serviceydelser i alle butikker, der tager imod Dankort og/eller Visa – disse er i realiteten to forskellige betalingsløsninger. Længere hen i artiklen har vi noteret de mest væsentlige forskelle på Visa og Dankort.
Med dit Visa/Dankort kan du som udgangspunkt købe for beløbet, det står på din konto. I virkeligheden har du alligevel et maksimumbeløb per løbende 30 dage, hvilket også indebærer et forbrugsloft per dag, hvis Visa-delen af dit Visa/Dankort bruges.
Dette betalingskort giver dig ekstra sikkerhed, når du handler online. Dankort-delen er beskyttet ved onlinehandel ved køb for mere end 450 kroner. Overstiger dit køb denne grænse, skal du altid indtaste en sikkerhedskode, før betalingen kan gennemføres. En simpel sms med en engangskode bliver tilsendt dit telefonnummer, som du skal bruge til at bekræfte betalingen.
Visa/Dankort priser
(Priser vises her snarest)
Det skal du vide om betalingskortet
At Visa/Dankort reelt er 2 forskellige betalingskort samlet i et, kan godt komme bag på mange. Derfor guider vi dig nu gennem de mest markante forskelle.
- I Danmark har du indtil d. 9 juni 2016 egentlig kun brugt Dankort-delen på dit Visa/Dankort i Danmark, hvorimod du i udlandet udelukkende bruger Visa-delen.
- Dankort er et nationalt debetkort, hvilket betyder, at du kun kan bruge Dankort i Danmark, hvorimod Visa er et internationalt debetkort, som kan bruges internationalt
- Der er mange indløsere, som kan lave aftaler til internationale kort (VISA, Mastercard), men kun én, som kan lave en aftale til Dankort, nemlig Nets. (En indløser er det led, som overfører penge fra forbrugeren til butikken)
- Dankort er den billigste betalingsform for butikkerne, men for kortholdere bør der ikke være nogen forskel i forbindelse med betalingen
- Hvor et køb med Dankort-delen gennem terminalen koster nogle øre per gang for virksomheden, er omkostningen ved Visa-delen i gennemsnit mellem 0,95-1% af købsbeløbet
- Der eksisterer en samlet 30-dages beløbsgrænse på betalinger med Visa-delen på 25.000 kroner
Visa vs. Dankort
Ligesom 2025 planen unægteligt klinger på Lars Løkke eller Caroline Wozniacki gør på Tennis, lyder Visa bare meget mere bekendt sammen med Dankort. Visa og Dankort hænger ubestridt sammen som danskernes foretrukne kort Visa/Dankort, men romancen er netop brudt af nye EU-regler, som allerede trådte i kraft d. 9 juni 2016. Det danske dankortsystem, hvor man automatisk betalte med Dankort-delen indenfor landets grænser, bliver nu lavet om. Det betyder, at du nu ved flere terminaler er nødt til at svare på et helt uvant spørgsmål.
Sådan vælger du mellem Visa og Dankort
I Danmark strider det mod reglerne at benytte sig af gebyrer vendt direkte mod forbrugeren ved betaling med debetkort, hvilket betyder, at det som udgangspunkt ikke har nogen betydning for dig som privatperson, om du vælger Visa-delen eller Dankort-delen. Dog vil det være en god ide, at vælge efter, hvad der er billigst for den forretning, du handler i. Butikkerne betaler nemlig et gebyr til kortudstederne og bankerne, hvilket i sidste ende kan komme til at ramme dig som forbruger, idet regningen oftest vil blive sendt indirekte videre til dig gennem højere butikspriser.
Vælg det rigtige: Kreditkort: Sådan får du masser af fordele med dit kreditkort
For at kridte banen endnu tydeligere op har vi illustreret forskellen på en betaling med Dankort-delen og Visa-delen ved 500 kroner. Køber du varen med Dankort-delen, koster det butikken omkring 60 øre. Betaler du derimod med Visa-delen på dit Visa/Dankort ved samme handel, kan det koste butikken helt op til 8,64 kroner i gebyrer til bankerne.
Forbrugerrådet Tænk har dertil publiceret en klar anbefaling om altid at vælge Dankortet, hvor det anslås, at hvis bare 10 procent af de nuværende Dankort-betalingerne flytter over til Visa, vil det koste de danske butikker over 100 millioner kroner om året. Derfor vil det umiddelbart synes som en negativ udvikling af det danske Dankort-system, at du nu får valget til at skyde endnu flere penge efter bankerne, men sådan behøver det nødvendigvis ikke at være. Den nye konkurrence vil formentlig også bidrage til hurtigere og bedre løsninger indenfor betalingsløsninger og kreditkort for forbrugerne. Et af bankernes nuværende argumenter for at betale med Visa-delen på dit Visa/Dankort er, at det i nogle tilfælde giver dig mulighed for at gøre indsigelse mod en betaling. Det kan for eksempel bruges, hvis du ikke kan nikke genkendende til en betaling på dit kontoudtog.
Det er udelukkende kontaktløse Visa/Dankort udstedt efter d. 17 august 2015 som er underlagt den nye regel, hvilket betyder at valgmuligheden for at vælge mellem Visa- eller Dankort-delen fratages for dig med et Visa/Dankort udstedt før d. 17 august 2015. Selskabet bag Dankortet, Nets, vurderer at denne ændring vil ramme knap 2 millioner dankort på nuværende tidspunkt, mens antallet vil stige i takt med at terminalerne bliver opdateret, og der bliver udstedt flere nye Visa/Dankort. Dertil mister du også muligheden for at vælge mellem Visa/Dankort, hvis du betaler ved brug af den kontaktløse funktion eller magnetstribe.
Undgå tvivlen: Kreditkort, debetkort eller kontanter: Hvornår skal du benytte hvad?
Bankernes fremtidige kamp for Visa-delen
Baggrunden for adskillelsen af Visa og Dankort-delen er en ny EU-forordning, der skal sikre forbrugerne frit valg. Et frit valg som på mange måder formentlig vil komme til at kickstarte og intensivere konkurrencen for kortudstedere og banker for at få danskerne til at bruge Visa-delen.
Bliv klogere: Guide: Det skal du vide om kreditkort
Det nye valg giver altså udbyderne en helt ny mulighed for at tjene penge udenom Dankort-delen, hvor gebyret og indtjeningen er lav for bankerne. Bankerne får altså en større provision fra butikkerne, hvis du vælger at bruge Visa-delen på dit Visa/Dankort. Dette er nødvendigvis ikke en farlig udvikling for den opmærksomme forbruger, men flere betalingskort vil formentlig se dagens lys i fremtiden, hvor bankerne vil begynde at lokke med gratis services og ydelser, hvis man bruger Visa-delen fremfor Dankort-delen. Konkurrencen vil derved nå nye højder, som vi endnu ikke har set før i Danmark, og “gratis” forsikringer og bonusordninger gennem betalingskort vil pludselig blive noget mere udbredt end førhen. Og som vi før har set, er øget konkurrence oftest en rigtig god ting for forbrugerne, hvor produkterne i sidste ende vil blive billigere og bedre ude i butikkerne. Også begynder det for alvor at blive relevant for dig som forbruger, når der formodentlig pludselig kommer en Mastercard-del på dit Dankort. Derfor glæder vi os på Samlino.dk til at følge med i denne udvikling og guide dig gennem junglen af betalingskort og kombinationer af betalingsløsninger.
Hold godt øje med MasterCard Platinum
MasterCard Platinum er et ideelt kreditkort til dig, der rejser meget. Kortet er det mest accepteret i hele verden, som inkluderer en årsrejseforsikring til dig og familien. Derudover får du men MasterCard Platinum en relativt høj kredit.
”Selvom bankernes kreditkort ved første øjekast ligner hinanden, er der store forskelle på både pris og de mange fordele, der ofte hører med. Et MasterCard Platinum koster eksempelvis 2.100 kroner hos Nykredit, hvor du kun skal af med 1.195 kroner hos Saxo Bank,” udtaler direktør i Samlino.dk, Kristian Pitzner-Jørgensen
MasterCard Platinum priser
(Priser vises her snarest)