Når du vil investere dine penge, bør du altid overveje den risiko, det indebærer. Investerer du eksempelvis kun i olie, er der en højere risiko for tab af penge, i forhold til hvis du både investerer i olie og solenergi. Derfor kan du gøre klogt i at bruge teknikken risikospredning, for at minimere risikoen i dine investeringer, uanset om det er aktier, obligationer eller lignende.
Hvad er risikospredning?
Risikospredning er en teknik til at styre sin risiko, der blander flere forskellige investeringer i en portefølje. Grundlaget for denne teknik er, at en portefølje med mange forskellige investeringer vil føre en lavere risiko med sig. Med andre ord bør man følge ordsproget og “ ikke sætte alt på et bræt”.
Risikospredning fungerer ikke kun, når du investerer dine penge i aktier. Du kan også bruge det, når du investerer i obligationer, din pension eller ved hjælp af en højrentekonto.
Læs også: Hvad er rente – og hvad kan du bruge det til?
Eksempel på risikospredning
Forestil dig, at du er på en ø. Ø’en har kun to virksomheder, en der sælger solhatte og en anden, der sælger regnjakker. Hvis du kun investerer hele din formue i virksomheden, der sælger solhatte, vil du have et flot afkast, når solen skinner udenfor. Dog har du har den risiko, at når det regner, så tjener du ikke penge på din investering. Hvis du har aktier, så vil disse højst sandsynligt falde i værdi. Ligeledes, hvis din portefølje kun består af en virksomhed, der sælger regnjakker, vil du ikke tjene penge når det er solskin. Løsningen til dette problem er selvfølgelig at bruge risikospredning til din fordel. Ved at investere 50% af dine penge i det ene selskab og 50% i det andet, vil du opleve, at du får et jævnt investeringsafkast i stedet for kun at have en god eller dårlig afkast alt efter, hvilken sæson det er.
En sikker investering med minimal risiko
Selvom risikospredning oftest bliver brugt i forbindelse med investering i aktier, kan det også bruges i andre kontekster. Du kan eksempelvis investere i din pension, i obligationer eller i en privat opsparingskonto. Hver af disse metoder har forskellige risici og derfor også forskellige afkast. Den metode med den laveste risiko er at have en opsparing på en højrentekonto. Med en højrentekonto ved du nemlig præcis hvor stor, dit afkast vil være. Santander Consumer Bank har eksempelvis 3 højrentekonti, og alt efter hvor stor en hovedstol, du investerer, får du en forskellig rente. Du kan sammenligne alle højrentekonti for at sikre dig den højest mulige rente på vores hjemmeside.