Leasing har længe været mest udbredt på erhvervsmarkedet, men efterhånden er flere private hoppet med på bølgen, og er begyndt at lease i stedet for at investere i deres egen bil. Hvorvidt det bedst betaler sig at købe eller lease, afhænger af din økonomiske situation. Leasing er nemlig bare en alternativ måde at finansiere din nye bil på. Uagtet hvilken metode du vælger at ty til, så er det vigtigt at sørge for, at forsikringen af bilen er i orden.
Leasing af bil
Leasing er en ejerskabsform, som kan siges at ligge imellem at købe og leje. Når du leaser en bil, beholder leasingudbyderen ejendomsretten til bilen, mens du som leasingtager har brugsretten. Du skal altså aflevere bilen tilbage ved endt leasingperiode.
Før du leaser en bil, skal du huske at læse leasingkontrakten grundigt igennem. Du skal især være opmærksom på udbetalingen og leasingperioden.
Udbetaling og leasingperiode
Udbetalingen varierer meget mellem forskellige udbydere af privatleasing. Udbetalingen er et beløb, som du skal betale på forhånd, før leasingaftalen træder i kraft. Denne startbetaling svarer kun til omkring fem til ti procent af bilens værdi, og du vil alt andet lige ikke have brug for at låne penge til leasing i modsætning til bilkøb.
Leasingperioden er den periode, leasingen foregår over. Det er vigtigt, at du overvejer din situation grundigt, før du skriver under på en lang leasingkontrakt. Ved du for eksempel hvordan, dit behov for en bil ser ud om 24 eller 36 måneder? Hvis du ikke er sikker, er det en god idé at vælge en kortere leasingkontrakt.
Leasingkontrakten sætter nogle begrænsninger for dig i modsætning til, hvis du ejede din egen bil. For eksempel kan det koste dig en del ekstra, hvis du kører flere kilometer end aftalt, og derudover kan der være sat begrænsninger i forhold til hvem der må køre bilen og i hvilke lande. Pas i øvrigt på med at beskadige bilen ud over almindelig slitage, da du højst sandsynligt selv kommer til at betale for det. Opsiger du leasingaftalen før tid, vil der i nogle tilfælde blive opkrævet ekstra omkostninger. Til sidst kan det nævnes, at nogle bilmærker og –modeller er dyrere at lease end at eje. En god tommelfingerregel er, at hvis startbetalingen er under 10 % af bilens nypris, og månedsydelsen er under én procent af bilens nypris ved en leasingperiode på tre år, så er det et godt leasingtilbud.
Læs også: Spar kassen som elitebilist
Forsikring af leaset bil
Hvis du vælger at lease en bil, betyder det hovedsagligt at du blot vælger en alternativ måde at finansiere den på. I stedet for at tage et billån, eller måske låne i friværdien på din bolig, så indgår du en aftale, som er en slags mellemting mellem at leje og eje en bil. Selvom du ikke ejer bilen, skal du stadig købe en ansvarsforsikring til den, præcis som du ville skulle hvis du ejede bilen selv. Men modsat hvis du ejer bilen selv, hvor du kan vælge kaskoforsikring til eller fra, så skal du når bilen er leaset, også købe en kaskoforsikring til den. Så hvis du indgår en privatleasingaftale, har du altså pligt til at sørge for at bilen er både kasko- og ansvarsforsikret.
Læs også: Sådan finder du en billig bilforsikring
Køb af bil
Der er nogle særlige fordele ved at eje sin egen bil, men ulemperne er heller ikke til at komme udenom. Når du ejer din egen bil, kan du bruge den, lige når du vil, og skille dig af med den igen, hvis det bliver aktuelt. Det giver en stor grad af frihed, hvis du på et tidspunkt ønsker at skifte bilen ud med en nyere model, tjener du højst sandsynligt en del af bilens købspris ind igen, som du eventuelt kan bruge til at købe en ny bil.
Billån og vedligeholdelse
Når man erhverver sig en bil, skal den finansieres. Så med mindre man har en større formue stående på bankkontoen, skal man tage et lån for at kunne betale bilen. Du kan hænge på lånet i flere år, og det vil ”æde” en vis procentdel af din indtægt op i den periode.
Med ejerskabet følger derudover forpligtelser i form af omkostninger til serviceeftersyn og dermed vedligeholdelse af bilen. Du skal selvfølgelig også huske at tegne en bilforsikring, da den ellers er ulovlig at køre i.
Læs også: Ny eller brugt bil – hvad skal du vælge?
Hvis du har et forholdsvist stabilt liv i forhold til job, parforhold og bolig, kan du forudsige dit kørselsbehov rimelig præcist, og da kan en leasing-løsning være en rigtig god ide. Du kan være helt ligeglad med bilens afskrivninger, da det er leasingselskabet, der både har risikoen for bilens værdi og står for salget af bilen. Nogle af de helt store fordele er, at service og reparationer oftest er omfattet af leasingaftalen – du skal dog selv sørge for at tegne en bilforsikring. Du kan sammenligne tilbud fra de forskellige forsikringsselskaber, som eksempelvis FDM Forsikring, på Samlino.dks sammenligningsportal. Hvis du indtaster dine oplysninger, kan du lynhurtigt beregne prisen på bilforsikringen. Så kan du finde det tilbud, der passer bedst til dig – uanset om du har leaset eller købt din bil.
Comment