Overvejer du at låne penge online, i forbindelse med køb af nyt TV, eller en ny bil? Så er der en helt del ting, du skal overveje, inden du kaster dig ud i forbrugslånsmarkedet. Vi giver dig ti gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, så du undgår at optage et lån online, du får svært ved at betale tilbage.
1. Kan du udskyde købet?
Hvis du ikke absolut har brug for det nye TV eller den nye bil lige med det samme, bør du overveje at udskyde købet. På den måde får du tid til at spare op, og du undgår alle de omkostninger, der er forbundet med at låne penge online – herunder renter og gebyrer.
2. Få styr på din økonomi
Det smarteste du kan og bør gøre, er at have styr på din økonomi. Vi har lavet en infografik, der hjælper dig med at lave et budget. Budgettet hjælper dig med at have et overblik over faste og variable omkostninger, så du ved, hvor stort dit forbrug kan være.
3. Opret en opsparing til uforudsete udgifter
Du har sikkert hørt det før, men det gør ikke rådet mindre vigtigt. Du kan let komme ud for uforudsete udgifter eksempelvis, hvis køleskabet bryder sammen, eller du taber mobilen i toilettet. Du kan eksempelvis oprette en fast månedlig overførsel fra din lønkonto til en højrentekonto, så en fast procentdel af din løn går til en opsparing, samtidigt med at din opsparing vokser.
4. Få styr på alle begreber
Det er langt fra alle danskere, der ved, hvad begrebet ÅOP betyder, eller hvordan man ser, hvad et lån koster. ÅOP står for årlige omkostninger i procent, og viser samtlige omkostninger, der er forbundet med lånet – det vil sige renter, stiftelsesomkostninger og gebyrer. Derfor skal du have styr på alle begreber, der kan komme op, når du tager et online lån.
5. Undersøg ydelse og løbetid
Det er ikke nok kun at tjekke ydelsen på lånet. Den kan nemlig være lav, hvis løbetiden er lang, og dermed kan det ende med at blive mindst lige så dyrt som et lån med en høj ydelse og en kort løbetid.
Læs også: Guide: Det skal du vide om forbrugslån
6. Undersøg, om det kan betale sig at bruge kreditkort, i stedet for et forbrugslån
Det er muligt at have kreditkort med rentefri kredit, hvilket betyder, at du kan låne pengene uden gebyrer eller renter i den rentefrie periode. Eksempel har MasterCard Guld 6 ugers rentefri periode.
7. Lån ikke mere end du har brug for
Du skal betale renter på hvert eneste krone, og derfor er det smartest ikke at låne mere, end hvad du har brug for. Så hvis du skal låne 5.687 kroner til et nyt TV, er det oftest smartest at låne det præcise beløb, og ikke 6.700 kroner, bare fordi det lyder bedre. Til gengæld bør du undersøge, om det er billigere at låne mere, for nogle udbydere sætter faste renter på forskellige intervaller, så det kan nogle gange være billigere at låne 4.100 kroner, i stedet for 3.900 kroner.
8. Test din viden
Vi har forberedt en quiz for dig, så du kan teste, om du ved, hvad der skal til for at tage et forbrugslån. Quizzen gennemgår de vigtigste detaljer, som du skal være opmærksom på, og du kan altid følge op på den ved at læse vores guide om forbrugslån.
9. Hold dine faste udgifter nede
Du har højst sandsynligt flere faste udgifter, end du lige går og tror. Det kan være alt fra dit bredbånd i hjemmet til din bilforsikring, eller måske betaler du for Spotify, selvom du kan inkludere det i dit mobilabonnement. Vi er her kun for at hjælpe, og brug gerne vores hjemmeside til at se, hvor du kan spare penge.
10. Sammenlign forbrugslånene inden du låner penge online
Det er vigtigt, at du sammenligner alle forbrugslån, der er på markedet. Hvis du vælger det første og hurtigste, betyder det desværre sjældent, at det også er det der passer bedst til dine behov. Om det så er Bank Norwegians store lånemuligheder eller DERs brede udvalg af produkter. Derfor anbefaler vi, at du bruger vores sammenligningsportal, som giver dig det fulde overblik over udbyderne og priserne til hvert enkelt lån, før du låner penge online.