Det er nødvendigt at ofre noget for at spare penge, men hvis du bliver for sparsommelig, ender du med at skulle betale for din sparsommelighed senere hen. Her er fem situationer, hvori det ikke kan betale sig at være sparsommelig!
1. Unødvendig shopping
Hvor mange gange har du ikke foretaget et impulskøb, fordi noget var på tilbud? Du siger til dig selv: ”Varen er nedsat med 75 %, så jeg sparer masser af penge!” Men havde du i virkeligheden brug for den vare, du købte? Det er ikke en god idé at købe noget, som du i virkeligheden ikke har brug for, bare fordi det er på tilbud.
Den gode løsning: Nøjes i stedet med at købe det, du virkelig har brug for og vent så vidt muligt med at købe det, til det kommer på tilbud. Det kan for eksempel være, at dine vinterstøvler ikke klarer en sæson mere – køb da et nyt par når sæsonen for vinterstøvler er ved at være slut, og prisen på dem reduceres markant.
Læs også: Sådan skærer du ned på dit månedlige forbrug
2. Fravalg af forsikringer
Det er let at smide forsikringer ind under kategorien ”unødvendige omkostninger” og helt fravælge dem. Men uden en rejseforsikring eller bilforsikring ender du med at betale endnu mere end den årlige forsikringspræmie, hvis du går hen og bliver syg eller havner i en trafikulykke.
Den gode løsning: Brug sammenligningsportaler som Samlino.dk til at sammenligne priser på bilforsikringer og find en bilforsikring, som du har råd til at betale, og som samtidig giver dig værdi for pengene. Vi sammenligner selskaber såsom ABC Forsikring og Gjensidige.
Læs også: Sådan kommer du sikkert gennem forsikringsjunglen
3. På kompromis med kvaliteten
Mange forbrugere træffer deres købsbeslutninger ud fra, hvad der står på prisskiltet. Nogle gange betyder det dog, at vi går på kompromis med kvaliteten. På den lange bane kan det ofte godt betale sig at give lidt flere penge for en vare af god kvalitet, da den typisk holder længere tid.
Den gode løsning: For at finde ud af i hvilke situationer du skal spare og i hvilke situationer, du bør betale lidt ekstra for god kvalitet, skal du spørge dig selv: ”Hvor ofte vil jeg bruge det?” Hvis det er noget, du ved, at du kommer til at bruge ofte og længe, kan det godt betale sig for dig at betale lidt ekstra for god kvalitet.
4. Ingen drikkepenge
Er du typen, der aldrig giver drikkepenge, selv når det forventes af dig? Er du krejleren, der altid prøver at prutte varen ned til halv pris? Det kan være svært at finde grænsen mellem sparsommelig og nærig.
Den gode løsning: Tommelfingerreglen er, at du ikke skal være personen, der ødelægger en god social oplevelse bare for at spare et par kroner. Bestræb dig altid på at være fair over for alle og undgå at ødelægge den gode stemning.
Se også: Sådan giver du drikkepenge i udlandet
5. Opsparing uden formål
Så du har en opsparing, godt for dig! Men hvad sparer du egentlig op til? Når det kommer til stykket, er din opsparing bare et tal på bankkontoen. Det er hvad du gør med pengene, der giver dem reel værdi.
Den gode løsning: Ved at reflektere over hvad du værdsætter højest i dit liv, det der gør livet værd at leve, kan du finde et større formål med din opsparing.