5 spørgsmål du skal stille dig selv inden du køber din første lejlighed

|Posted by | Alle opslag, Lån, Tips og tricks
Tags: , ,

Køb af ny lejlighed

Du er endelig færdiguddannet, og nu begynder voksenlivet for alvor. Første skridt er at komme ud af din nuværende lejlighed, da den emmer af kandidatskrivning og SU lån. Nu skal du foretage dig dit første køb af lejlighed.

Men der er nogle ting du bør tage med i overvejelserne inden du køber din første lejlighed. Vi har samlet fem spørgsmål du skal stille dig selv inden du køber din første lejlighed.

Læs også: Forældrekøb: Skal, skal ikke?

#1: Vil min løn pludselig falde?

Arbejder du som sygeplejerske, politimand eller andet offentligt, er der ikke udsigter til at din løn vil stige helt vildt eller falde helt vildt. Arkitekter, provisionslønnede sælgere og mekanikere kan derimod godt forvente et fald eller stigning i løn og derfor er det sværere for dem at være sikker på at de kan betale af på lejligheden. De fleste tager et realkreditlån til at finansiere købet af lejligheden. Men det dækker kun 80% af prisen og du skal derfor, hvis du ikke selv har pengene, låne resten i en bank. I en bank kan du kun låne 15% af prisen og du skal altså selv finansiere 5% af prisen. Det er de 5% der kan være afgørende, for realkredit- og banklån tager højde for din beskæftigelse og din løn. Generelt er det svært at forudse hvilken lejlighed man har råd til, så du bør altid gå til din bank og tage en grundig snak med dem. Og undersøg gerne markedet – der kan være stor forskel på, hvad de forskellige banker vil være villige til at låne dig.

Læs også: Få masser af fordele med dit kreditkort

#2: Forventer jeg at blive flere i lejligheden i fremtiden?

Om det er en kæreste eller eventuelt børn der skal flytte ind, er det værd at overveje om lejligheden er stor nok til familieforøgelse. Der er mange udgifter forbundet med en flytning, og det at skulle lægge en ny udbetaling hvis du skal flytte hurtigt efter eller flere gange kan slide rigtig meget på økonomien. I følge flyttebilen.dk koster det omkring 10.000 kroner bare i flyttebil at flytte og dertil kommer ny udbetaling, maling mm. Alternativt kan du stille dig dette spørgsmål: Er jeg klar til at flytte igen om fem år, rent økonomisk?

Læs også: Det betyder dit job for prisen på din ulykkesforsikring

#3: Kan jeg sælge lejligheden igen uden at tabe det helt store, eller skal jeg forvente et stort økonomisk tab ved at sælge?

Kig på området og vurdér selv. Er der ved at blive bygget en metro i din baggård, så er chancen nok at værdien stiger inden for de kommende år. Andre gange kan man ganske enkelt ikke forudse om prisen vil stige. For eksempel at prisen på ejerlejligheder i København K er steget fra 34.000 pr. kvm2 i første kvartal af 2014 til 42.000 pr. kvm2 i sidste kvartal af 2015 som grafen her også viser:

Boligprisers udvikling i København

Kilde: http://www.robinhus.dk/bolig-guide/boligpriser-koebenhavn-k-ejerlejlighed.html

#4: Kan jeg leve med de regler der er i lejligheden?

I nogle lejlighedskomplekser er det ikke tilladt at have kæledyr, så hvis du har en hund eller kat er det ikke så smart at flytte ind et sted hvor du ikke må tage dem med. Det er også vigtigt at kigge på om man kan leje lejligheden ud, hvis man skal udenlands i en periode.

Dette vil som regel være i andelsboliger at man oplever dette, så vær opmærksom på det inden du køber.

Læs også: Budgettering på en lav indkomst 

#5: Er det dyrere end at bo hvor du bor nu?

I så fald, er det det værd? Det kan være dit drømmescenarie at flytte til en større by, end din nuværende, men det skal ikke være på bekostning af hele din økonomi. Hvis du skal bruge alt for meget på offentlig transport er det ikke det værd. Læg derfor et budget inden du flytter og vær sikker på at det kan betale sig, rent økonomisk.

Læs også: Det skal du overveje, inden du vælger realkreditlån

Gode råd inden du begiver dig ud på boligjagt

Inden du drager ud for at lede efter din drømmebolig, er der nogle ting der skal overvejes først.

En forhåndsgodkendelse er en god idé at få inden du tager ud og leder efter en lejlighed. Som nævnt tidligere, kigger banken og realkreditinstituttet på dine indtægter og udgifter og vurderer ud fra det om du overhovedet har råd til at købe en lejlighed – og hvilke løbende udgifter din økonomi kan overleve.

Når du har fundet din drømmebolig er det vigtigt at du kigger om den er energimærket. Dette har været lovpligtigt siden 2010, og ingen lejligheder må sælges uden. Energimærket viser lejlighedens reelle forbrug og er derfor rigtig vigtigt i forhold til at vurdere fremtidige omkostninger ved at bo i lejligheden. Der har været enorm fokus på energimærket de seneste år, og det har medført at i 2016 er 893 ud af 1.089 bygninger mærket med energi A og ingen er E, F eller G mærket. Hele oversigten kan ses på Sparenergis hjemmeside her.

Du kan også slå adressen på den bolig du har i kikkerten og se hvilket energimærke den har.

Inden du flytter ind i din drømmebolig er der også nogle ting du skal være opmærksom på. Sælger har det man kalder oplysningspligt, hvilket giver dig ret til at kræve at se følgende dokumenter:
Offentlig ejendomsvurdering, BBR-ejermeddelelse, ejendomsskattebillet og kvitteringer for betaling af det løbende års rater, kommunalt ejendomsoplysningsskema, tingbogsattest, aktudskrifter vedrørende servitutter og andre byrder på ejendommen og mange andre dokumenter. Du kan læse den fulde liste her og lære, hvad det alt sammen betyder her.
Det kan være dyrt at flytte i lejlighed, så gå ind og se om du kan spare penge på for eksempel bredbånd, mobil eller noget helt tredje. Hvis du rejser meget, kan du med fordel købe et abonnement hvor roaming er inkluderet, dette har Telenor og YouSee eksempelvis.

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *