Giv din privatøkonomi de bedste rammer

|Posted by | Aktuelt, Alle opslag, Forsikring, Sparetips, Tips og tricks
Tags: , , , , ,

Bedre privatøkonomi

Rigtig mange danskere havner i økonomiske problemer på den ene eller anden måde. 1. Januar 2015 var hele 770.600 danskere registrerede som dårlige betalere i RKI. For mange står det heldigvis ikke så slemt til, men det kan også give bekymringer nok at leve fra løncheck til løncheck og at have svært ved at betale uforudsete udgifter. Her er fem tips til, hvordan du giver din økonomi de bedste rammer!

Det fungerer således med problemer, at hvis du ønsker at løse et, er du først nødt til at vide, at du har det. Men når det kommer til privatøkonomi, kan selv de bedste være uvidende om, at de kan have et problem. Det skal ikke bagatelliseres, for der skal en del til, før vi ændrer adfærd – specielt når det kommer til penge og forbrug.

En god økonomi giver frihed, og underskud på kontoen hver måned giver begrænsninger! Er din privatøkonomi kørt ud på et sidespor, skal der faktisk ikke mange ændringer til, for at genvinde kontrollen. Hvis du følger disse fem råd, er du allerede langt!

Tjek også: Infografik: 8 pengeråd du bør give dine børn

Sæt et mål for din privatøkonomi

Først og fremmest er man nødt til aktivt at tage ansvar for hvilke økonomiske rammer, man skaber for sig selv. Når man har et overblik over sin egen økonomiske situation, kan man se, hvor det er redningsaktionen skal sættes ind. Men før man kommer dertil, er det en god motivation, hvis man definerer hvorfor man overhovedet er gået i gang med projektet. Går man fx med drømme om at kunne rejse, sende et barn på efterskole eller renovere huset, så er målet med indsatsen klart. Det er en god ting, for så er der en direkte motivation til at få styr på økonomien.

Lav en opsparing

Når du har fundet din motivation til at få ryddet op i økonomien, kan du begynde at tænke på en opsparing. Som tommelfingerregel bør du sætte minimum 10 % af din indkomst ind på din opsparingskonto. Misforstå det ikke – al opsparing har sin ret, og hvis du én måned kun har mulighed for at sætte 5 % af din indkomst af til opsparing, så er det bedre end ingenting! En opsparing er særlig rar at have, hvis du skal betale uforudsete udgifter, som fx udbetaling til en ny bil eller et tandlægebesøg.

I princippet er økonomi meget simpelt! For at have penge tilbage sidst på måneden skal du blot sørge for at bruge færre penge, end du tjener. De færreste trives med at være bundet af en dårlig økonomi. Der kan naturligvis være omstændigheder, der gør, det ikke altid er ligetil at få lavet en god opsparing. Men hvis man er indstillet på at tage sin strategi op til revision, er der højst sandsynligt en direkte gevinst at hente.

Sætter du minimum 10 % af din indkomst ind på din opsparingskonto, får du hurtigt lavet en opsparing, som du kan bruge til at udleve drømmen om at rejse jorden rundt eller måske få afviklet dit gamle studielån, som i årevis har saboteret din privatøkonomi! Du kan eventuelt se de højrentekonti som Santander Consumer Bank tilbyder.

Læg et budget

Der er gode penge at hente, hvis man investerer noget af sin tid på at få lagt et godt budget. Men for at budgettet skal fungerer, skal det være realistisk. Derfor er det en god idé at man tjekker sit forbrug igennem. Hvis man laver et budget på baggrund af et tænkt scenarie, som ikke stemmer overens med virkeligheden, er det ikke til stor hjælp. Det er klart, at hvis man har budgetteret med en månedlig udgift på 3000 kr. til mad og husholdningsartikler, men i realiteten bruger 3500 kr. om måneden, så kommer budgettet ikke til at hænge sammen. For at få overblik, er det en god idé at gemme kvitteringerne i en periode. På den måde kan man lægge et budget, som stemmer med ens virkelige forbrug. Hold dig så vidt muligt til budgettet – bruger du flere penge på mad én måned, så må du finde en anden post at skære ned på netop den måned, så de ekstra udgifter udlignes ved at man eksempelvis har færre udgifter til fornøjelser.

Hvis det er svært gennemskue forbruget, så skift eventuelt kreditkortet ud med kontanter for en periode. Så har du i højere grad føling med hvor mange penge du har mellem hænderne. Du kan fx lave et uge-budget og lave konvolutter med det ugentlige rådighedsbeløb, så du ikke kan bruge for mange penge. Og som en lille bonus, får du et ærligt og måske endda tiltrængt indblik i egne forbrugsvaner på denne måde.

Læs også: Sådan lægger du et budget

Hold dig gældfri

Når du har gæld, er du forpligtet til at betale penge tilbage til din kreditor hver måned. Forsøg derfor så vidt muligt at holde dig gældfri. Selvfølgelig kan du være nødsaget til at tage et bolig- og/ eller billån, men hold dig fra at tage lån til et nyt tv eller nye møbler, man brug i stedet din opsparing til at betale for den slags.

Hvis du allerede har gæld, kan du eventuelt tage et samlelån, der oftest kan spare dig flere tusind kroner.

De fleste danskere kommer i en situation, hvor det er nødvendigt at låne penge. Der er ingen grund til at være bange for at låne penge og optage gæld, så længe du gør det fornuftigt og med omtanke. Har du gæld, så er det vigtigste at du også har en god plan for afvikling af din gæld. Det er altså vigtigt, at du har udgifterne til afbetalingen af gæld i dit budget, så du får den afviklet så hurtigt det lader sig gøre. Jo hurtigere du kommer af med din gæld, desto hurtigere får du igen den fulde rådighed over din indtægt.

Læs også: Betal gæld hurtigt – tilbagebetalingsstrategier

Vær forsikret

Mange har et lidt ambivalent forhold til forsikringer. På den ene side betaler man for noget, man håber på aldrig at få brug for, men på den anden side giver det en vis tryghed at være forsikret, hvis uheldet skulle være ude. Find derfor ud af hvilke forsikringer du har behov for, og hvilke du kan leve uden. Eksempelvis har mange fordel af at være medlem af en a-kasse, da du som medlem er garanteret dagpenge ved arbejdsløshed, uanset eventuel opsparing eller din ægtefælles status på arbejdsmarkedet.

Hvis du har en gammel bil, som ikke er meget værd, kan det fx sjældent betale sig at tegne en kaskoforsikring på den. I stedet kan du nøjes med den lovpligtige ansvarsforsikring. Hvis du ikke er forsikret, stiller du dig selv i en økonomisk sårbar situation. Er uheldet ude, kan det have store økonomiske konsekvenser for dig, hvis du ikke er dækket af en forsikring. Så selvom det er et scenarie, man ikke har lyst til at beskæftige sig for meget med, er det nødvendigt at give sig selv de bedste vilkår!

Vil du se om du kan spare penge på din bil?
Find de bedste tilbud her på vores hjemmeside