Skal du på studieophold i udlandet? Så er der en række ting, du bør få styr på, inden du pakker kufferten og tager flyet til England, Australien eller et helt tredje sted. Vi har lavet en checkliste til dig, der skal studere i udlandet, så du får det bedst mulige ophold uden unødige bekymringer om eksempelvis forsikring og bolig.
Rejseforsikring
Har du en rejseforsikring, som omfatter dit ophold i udlandet? Vær opmærksom på at de typiske rejseforsikringer kun dækker kortere udlandsophold på 30 dage. Hvis dit udlandsophold har en varighed på over 30 dage, skal du derfor tegne en rejseforsikring for langtidsophold.
Sygesikring
Hvis dit udlandsophold ikke varer mere end ét år kan du typisk nøjes med dit gule sygesikringskort samt det blå EU-sygesikringskort. Hvis du imidlertid bliver registreret i folkeregistret som bosat i udlandet, kan du bede Udbetaling Danmark om et særligt sundhedskort. Dette sundhedskort erstatter dit almindelige gule sygesikringskort, som ikke er gyldigt, når du ikke længere bor i Danmark.
Hvis du samtidig med dit studie tager arbejde i det pågældende land, forpligter du dig desuden til at blive optaget i studielandets sygesikring.
Pas og visum
Inden afrejse fra Danmark bør du sikre dig, at dit pas ikke udløber i løbet af dit udlandsophold – faktisk kræver de fleste lande, at dit pas er gyldigt minimum 6 måneder efter din planlagte hjemrejsedato. I forhold til visum/ opholdstilladelse bør du undersøge de konkrete forhold for det land, du rejser til, da visumreglerne varierer meget fra land til land. Selve visumprocessen kan tage helt op til et halvt år, så sørg for at være ude i god tid.
Boligforhold
Det kan være svært at finde en bolig i udlandet – især når du befinder dig flere tusinde kilometer væk. Heldigvis er der hjælp at hente hos det internationale kontor på din danske uddannelsesinstitution. De fleste universiteter har kollegieboliger til rådighed, enten på eller uden for campus. Hvis du ønsker et kollegieværelse, er det en god idé at ansøge, allerede når du får tilbudt studiepladsen.
En anden mulighed er at booke nogle nætter på et hostel, så du har et sted at bo, når du ankommer til din rejsedestination. Så kan du starte med at lede efter et sted at bo, når du ankommer. Det kan i nogle tilfælde være lettere at finde en bolig, når du er i udlandet, frem for at gøre det hjemmefra.
Vaccinationer
Hvis du skal til mere eksotiske himmelstrøg, er der chance for, at du skal have forskellige vacciner. Antallet og typen af vaccinationer afhænger af, hvor i verden du skal hen, hvor længe du skal være der, og hvilke vaccinationer du tidligere har fået. Foretag din research på nettet eller kontakt din læge for yderligere information.
Bankkonto
Det er ikke altid nemt at oprette en bankkonto i et andet land – i nogle tilfælde kan det tage op til flere måneder. Indtil du får bankkontoen på plads, må du derfor nøjes med kontanter eller hæve penge fra din danske bankkonto. Bemærk at nogle danske banker samarbejder med banker i udlandet, og hvis det er tilfældet med din bank, kan det gøre det lettere for dig at oprette bankkonti i udlandet.
SU
I forhold til SU skal du søge om en forhåndsgodkendelse af dit studieophold hos studienævnet på dit danske uddannelsessted. Hvis dit studieophold bliver godkendt som en del af din uddannelse i Danmark og giver fuld merit, kan du tage din SU med. Du kan få flere informationer om SU til studieophold i udlandet hos den SU-ansvarlige på dit uddannelsessted eller tjekke www.su.dk/udland.
Ud over SU bør du undersøge hvilke legater og stipendier, du har mulighed for at få i forbindelse med dit udlandsophold.
Læs også: Sådan undgår du bøder når du kører i udlandet
Det er naturligvis ikke gratis at rejse til udlandet for at studere. Det er derfor vigtigt, at du har sparet nogle penge op inden, du tager afsted fra Danmark. Dette kan du eksempelvis gøre ved, at minimere dine faste udgifter såsom bredbånd og mobilabonnement inden du rejser. Du kan bruge vores bredbånds sammenligningsportal til dette. Her sammenligner vi udbydere såsom Stofa og Telia samt mange andre.