Hvornår bør et barn få sin første smartphone? Det giver danske forældre svaret på i en ny stor rundspørge om børn og mobilvaner, som Samlino.dk har fået foretaget.
Det er på ingen måde usædvanligt at se helt små børn lege med far eller mors smartphone, men selvom de godt kan håndtere at bruge apps og spil, så mener danske forældre alligevel først at børn er klar til at håndtere deres egen smartphone, når de er skoleklar.
Det viser en rundspørge, som Yougov har foretaget for Samlino.dk blandt 1006 danskere.
Her svarer 30 procent af de adspurgte, at barnet bør være fyldt 10 år, før det bør få sin første smartphone. 14 procent mener, at otte år bør være grænsen, mens kun ni procent mener, at barnet allerede er klar til sin første smartphone som syv-årig.
I forbindelse med undersøgelsen er forældrene også blevet spurgt, hvornår deres eget barn fik sin første smartphone, og her svarer 30 procent, at deres barn var ni år eller yngre.
Men selvom det er praktisk som forælder, at barnet har en smartphone, så er det vigtigt man samtidig børnesikrer telefonen, så barnet ikke bliver udsat for ubehageligt indhold i forbindelse brug af apps, chat og spil.
Du enten vælge at sikre dit barn ved at købe et såkaldt børneabonnement, eller du kan gå ind på dit barns smartphone og ændre i indstillingerne, så du skærmer mod ubehageligt indhold.
Sådan laver du børnesikring på dit barns smartphone
iPhone:
For at få indstillet begrænsningerne skal du gå ind i appen ‘Indstillinger’.
Herefter vælger du menuen ‘Generelt’, der er illustreret med et tandhjul. I denne menu vælger du undermenuen ‘Begrænsninger’.
Hvis det er første gang du bruger denne menu, skal du vælge en fire-cifret kode. Vælg en kode som dit barn ikke kan gætte, da denne kode bruges til at lave ændringer i begrænsningerne. Under menuen ‘Begrænsninger’ kan du vælge, at enten begrænse eller helt fjerne dit barns adgang til en række apps og indhold.
Du kan for eksempel begrænse disse kategorier:
App-tilladelser: Du kan begrænse, hvorvidt dit barn har adgang til en internetbrowser, kamera, FaceTime og iTunes, samt regulere, om det må installere, slette og købe apps.
ndhold: Du kan begrænse musik og nyheder, der er under kategorien “Explicit”, film, TV og apps med aldersbegrænsninger og bøger med seksuelt indhold.
Anonymitet: Du kan bl.a. begrænse lokalitetstjenester, kontakter, bluetooth-deling og brug af mikrofon.
Android:
Har dit barn en android, har du mulighed for at bruge tilvalget ‘Forældrekontrol’. Dog fungerer det ikke på samme måde som på en iPhone, da der ikke er mulighed for at administrere indhold direkte fra telefonens indstillinger.
I stedet skal du bruge ‘Google Play-appen’, som er den du bruger, når du skal downloade apps. Hvis dit barn er under 13 år, skal du bruge appen Familiy Link. Herefter vælger du ‘Administrer indstillinger’ på kortet ‘Indstillinger’, og her vælger så du menuen ‘Administration’ i Google Play.
Er dit barn minimum 13 år, vælger du ‘Forældrekontrol’ under ‘Indstillinger’ i Google Play appen. Herefter vælger du en pinkode, som du skal bruge, hvis du ønsker at ændre i indstillingerne. Når du har oprettet Forældrekontrol som tilvalg, kan du begrænse adgang til apps og spil, musik, film, TV og bøger.
Bemærk dog, at barnet stadig vil kunne tilgå ufiltreret indhold, hvis de har et direkte link til indholdssiden.