Natten til mandag hærgede en voldsom brand det ikoniske Svinkløv Badehotel i Nordjylland. På blot få timer blev det 91 årige folkeeje forvandlet til aske. Hotellet var et kærligt minde om en svunden tid, og har blandt andet ageret inspirationskilde til den Robert-nominerede serie “Badehotellet”. Og så er det spørgsmålet melder sig – er du forsikret, hvis der udbryder brand i din bolig?
Læs også: Frostskader: Sådan sikrer du dit hus
Er du forsikret mod brand?
I 2014 var der udrykninger til 4789 brande i private hjem i Danmark, svarende til over 13 brande om dagen. Antallet af forsikringsanmeldte brande er 3 gange så højt.
Det er ikke lovpligtigt at have en brandforsikring. Det er dog normalt, at din bank eller dit realkreditinstitut kræver at dit hus er brandforsikret. Brandforsikring købes som tilkøb til din husforsikring, hvis ikke den allerede er inkluderet. Det vil sige, at det altså kun er selve huset, og ikke dine ting indeni, der er dækket.
Er du brandforsikret, dækker din forsikring generelt skader på:
- Alle bygninger på din adresse
- Alle faste bygningsdele og fast bygningstilbehør
- El-, vand- og varmeinstallationer
- Kloak
- Gulve (inklusiv eventuelle faste tæpper)
- Glas og kummer (vaske, badekar, wc)
- Udendørsudstyr/pynt (flagstænger, antenner, skilte, planter m.fl.)
Det varierer dog fra selskab til selskab, hvor meget der er omfattet. Hvis du vil vide præcis, hvilken dækning du har, er det altså en god idé at kontakte dit forsikringsselskab eller finde betingelserne i din forsikringspolice.
Læs også: Kan den billigste indboforsikring være god nok?
Hvad så med dine ting?
Dine ting er ikke nødvendigvis dækket i tilfælde af brand, når du har en brandforsikring. Det er som regel nødvendigt at tegne en indboforsikring, da ikke alle brandforsikringer indbefatter indbo. Hvis der går ild i dit hjem, og der kommer skader på dit gulv, loft og møbler, vil brandforsikringen normalt kun dække skaderne på gulv og loft.
En indboforsikring derimod dækker alle dine ejendele, det inkluderer møbler, tøj, tæpper, til nogen grad elektronik og meget andet.
Hvis du forestiller dig, at man vender din bolig på hovedet og ryster den, udgør alle de ting, der ville falde ud, dit indbo. Med en indboforsikring vil du altså kunne kræve erstatning ved en brandskade på disse ejendele.
Læs også: Så meget koster det at forsikre din familie
Hvor meget kan du få dækket?
Med en brandforsikring er du ikke dækket til en fast forsikringssum. Derimod er dit hus “fuld- og nyværdiforsikret”. Det vil sige, at hvis dit hus bliver ødelagt i en brand, skal din forsikring dække udgifterne til at reparere det, så det bliver så godt som nyt.
Derudover dækker brandforsikringen udgifter til oprydning, samt udgifter til at “redde, hvad der reddes kan”, genhusning og at gøre huset lovligt efter gældende regler.
Har du tegnet en indboforsikring, vil du være dækket for værdien af din indbosum.
Du og din forsikring skal efter en brand blive enige om, hvad der er beskadiget. Derefter skal i prissætte, hvor meget det vil koste at reparere eller erstatte. Sidst skal det opgøres, hvilke andre udgifter der har været, og hvor store disse er. Din erstatning vil være summen af alle disse udgifter.
Har du både brandskade på hus og indbo, og er du forsikret for begge, vil du i de fleste tilfælde skulle lave skadesanmeldelserne seperat samt betale to selvrisikoer.
Læs også: Hvad betyder din selvrisiko for prisen på en bilforsikring?
Tjek op på dine forsikringer
Der er ikke nødvendigvis mange penge at spare, hvis du vælger at samle bil-, hus- og indboforsikring hos et selskab. Derimod viser vores analyser, at det oftest er billigst at købe den billigste bilforsikring, husforsikring og indboforsikring separat på trods af samlerabat. Er du i tvivl om, om du har den billigste forsikring til dine behov?
På vores sammenligningsportal får du hurtigt og nemt et overblik over markedet for bilforsikringer fra blandt andre Tryg og Runa.