Modsat et forbrugslån, som du kan bruge til hvad end du har behov for, er et billån øremærket til bilkøbet. I denne guide hjælper vi dig med alt hvad du skal forholde dig til, når du vælger at tage et billån. Det er nemlig vigtigt at du sætter dig grundigt ind i tingene, inden du træffer din beslutning. Der kan være mange penge at spare, hvis du ved hvordan du skal navigere i lånehavet.
Det koster dit billån
Der er to omkostninger ved et billån: Renter og gebyrer. Det er også netop i en af disse to forskellige retninger, bankerne vælger at profilere sig: Nogle vil markedsføre sig på lave renter, men har så til gengæld høje gebyrer og andre vil i stedet markedsføre sig på lave gebyrer men har derimod høje renter.
Læs også: Guide: Det skal du vide om forbrugslån
Hvis du skal stille sikkerhed for lånet i bilen, vil følgende gebyrer altid være inkluderet:
1,5% stempelafgift af lånebeløb
1.400 kr i tinglysningsafgift
750 kr. i gebyrmærke til forsikringsselskab
Derudover vil det valgte finansieringsselskab eller pengeinstitut typisk opkræve et oprettelsesgebyr som betaling for at oprette billånet. Oprettelsesgebyret kan enten være en procentdel af lånebeløbet eller et fast gebyr. Hvis det er en procentdel af lånet, kan det naturligvis blive stort, hvis du låner et stort beløb. Begge dele vil være medregnet i billånets ÅOP, som er et mål for lånets samlede årlige omkostninger.
Nogle banker tager et fast beløb i oprettelse, mens andre tager et variabelt. Det betyder at banken med det faste gebyr typisk vil være den billigste, hvis du tager et stort lån – mens banken med det variable gebyr er bedst til de mindre lån. Der kan derudover være både skjulte gebyrer og ekstra omkostninger, som du bør være opmærksom på. Det kan for eksempel være et månedligt administrationsgebyr eller et gebyr, hvis du indfrier lånet før løbetiden slutter. Sørg for at spørge ind til omstændighederne fra starten, så du er bekendt med alle lånets vilkår, og læs kontrakten grundigt igennem før du underskriver den.
For at få et hurtigt overblik over de samlede omkostninger, kan du med fordel se på det tal der hedder ÅOP. ÅOP, som betyder årlige omkostninger i procent, medregner alle renter og gebyrer på lånet og derfor vil den udbyder der har den laveste ÅOP, være den billigste for dig.
Se også: Så meget koster det at have bil
Lånets længde
Løbetiden på dit lån afhænger både af hvordan din personlige økonomi ser ud og af alderen på den bil, du ønsker at købe. Det er vigtigt at du har penge i dit månedlige budget til at afbetale på lånet. Hvis du vælger en kort løbetid, skal du som bekendt betale lånet tilbage over kortere tid og du skal derfor også betale en højere månedlig ydelse end hvis du vælger en længere løbetid. Fordelen ved en kort løbetid er at renten ofte vil være lavere end ved en lang løbetid. Hvad end du vælger en kort eller en lang løbetid, er det vigtig at du gennemgår din økonomiske situation grundigt inden du tager lånet, så du er helt sikker på at du har plads nok i dit budget til at betale lånet af.
Lån hos bilforhandler eller i banken
Bankerne har typisk lavere etableringsomkostninger end bilforhandleren, hvilket kan være en fordel. På den anden side vil bilforhandleren potentielt kunne tilbyde dig en lavere rente, hvilket også kan være en fordel. Alligevel skal du dog være opmærksom på, at du ikke kan trække etableringsomkostningerne fra i skat, men at du kun kan fratrække renterne. Derfor kommer det an på bilens pris, hvad der er mest fordelagtigt for dig. Hvis bilen er i den dyre ende, vil bilforhandleren ofte være en fordelagtig långiver, hvorimod banken vil kunne give dig gode vilkår, hvis du finder en bil til under 250.000 kr. Hvis du sørger for at have et lånebevis fra banken, før du går i dialog med bilforhandleren, så har du noget konkret at forhandle med. Hvis din bank har tilbudt dig en fordelagtig rentesats, kan det nemlig være at lånebeviset kan få bilforhandleren til at give dig et endnu bedre tilbud end du ellers ville have fået.
Se også: Hav styr på dit billån, før du køber en bil
Sammenlign dig til det billigste lån
Når du sammenligner billån, skal du være opmærksom på at der er flere omkostninger end renterne. Det er derfor vigtigt at du sammenligner lånenes ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent), når du skal finde et billån. ÅOP medregner alle de gebyrer der er forbundet med at optage et lån, så du er sikker på at få de bedst mulige resultater at vælge imellem. Du kan finde det billigste billån ved at sammenligne udbyderne på vores sammenligningsportal. Flere banker som Swedbank og Jyske Bank tilbyder billån, men vi har samlet udbydere fra hele Danmark, så du ikke behøver at undersøge hver enkelt bank. Når du sammenligner billån på Samlino.dk, får du nemt overblikket over hvilke lån, der har den laveste ÅOP, så du kan finde det lån, der er det billigste i netop din situation.
Comment