Guide til køb af brugt bil

|Posted by | Aktuelt, Alle opslag, Bilforsikring, Tips og tricks
Tags: , , , ,

Guide: Køb af brugt bil

Er du på udkig efter en brugt bil, men mangler erfaring og er i tvivl om hvad du skal kigge efter? Så læs med i dette blogindlæg som omhandler gode råd og vejledning til, når man skal købe brugte biler. Når man skal købe en brugt bil, er der mange ting som man skal undersøge og inspicere på bilen, og det kan virke uoverskueligt, hvis man ingen erfaring eller viden har omkring biler. Vi har prøvet så vidt muligt at opstille nogle gode råd til, hvad du skal kigge efter, når du skal ud og købe en brugt bil.

Bilens stand – er den pæn og vedligeholdt?

Hvis der er skrammer, buler, farveforskel i lakken tyder det på, at bilen ikke har været pænt vedligeholdt. Det indvendige i bilen, såsom stof og interiør, er ikke så praktisk vigtigt, men det giver et praj om, bilen har været ordentligt behandlet. Hvis bilen er slidt indvendig, skal det som det mindste give et afslag i prisen, hvis du ellers kan leve med disse mangler.

Forruden i bilen – er den fri for ridser, stenslag og revner?

Hvis der er store revner og ridser i synsfeltet på bilen, så er den faktisk ulovlig. Hvis sælger ikke selv vil sørge for at få det ordnet, så bør du gå efter et godt afslag i prisen, da en udskiftning af forruden godt kan koste et par, eller fire, tusind kroner.

Læs også: Så meget kan du spare på din bilforsikring

Lygterne på bilen – er blinklys, forlygter og baglygter intakte?

Husk at sørge for at tjekke alle lygter og signalanlæg på bilen, da de skal være intakte for, at bilen er lovlig at køre i.

Dørene på bilen – kan motorhjelm, bagklap og dørene lukkes og åbnes uden besvær?

Hvis indgangene ikke kan åbnes eller lukkes uden besvær, så kan det muligvis være fordi, at bilen har været eller er skadet. Du bør derfor overveje at kigge på en anden bil.

Dækkene på bilen – er der ensartet slid?

Hvis bilens dæk ikke er slidt ensartet, kan det tyde på, at der er problemer med undervognen, eller at bilen er skæv, som følge af tidligere skade. Derudover bør du også huske at tjekke mønsterdybden, som bør være mindst 1,6 mm for at være lovlig.

Se også: 7 trin til køb af brugt bil

Udstødningen på bilen – er den tæt?

Som udgangspunkt siger man, at en udstødning på en bil holder i ca. 4 år før, at den ruster igennem. Lyt derfor efter utætheder, når bilen står i tomgang.

Er der oliespild fra motor, servostyring eller gearkasse?

Hold øje med om der er spild af olie under motoren – i så fald kan det skyldes en utæt pakning.

Bilens styretøj – fungerer det, som det skal?

Mens bilen holder stille, skal du dreje hjulene fra side til side (motoren skal være i gang, hvis bilen har servostyring). Når du drejer hjulene, må der ikke være knirke- eller mislyde fra styretøjet.

Nu hvor du har gennemgået bilens stand både indvendigt og udvendigt, er du klar til en prøvetur, og her har vi ligeledes opstillet nogle råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du prøvekører bilen.

Hvordan er motoren?

Vær opmærksom på om motoren starter tilfredsstillende i både varm og kold tilstand. Hvis motoren er korrekt indstillet, burde den ikke have problemer med at starte.

Tjek også: Ny eller brugt bil – hvad skal du vælge?

Er der mislyde under tomgangskørsel?

Hvis der er udsædvanlige mislyde som eksempelvis bankelyde, klapren og raslen fra motoren, så bør du kigge efter en anden bil.

Hvordan er koblingen?

Hvis koblingen rusker, glider eller har mislyde, så bør den udskiftes. Det er normalt, at en kobling skal udskiftes i løbet af bilens levetid, men det kan koste alt mellem 2.000 til 8.000 kr., så det skal du have in mente, når du vurderer prisen på bilen.

Hvordan er gearkassen?

Hvis bilen har kørt omkring 200.000 km eller mere, så skal du være yderst opmærksom på, om der er problemer eller mislyde, når du skifter gear, for så kan det tyde på, at der skal skiftes gearkasseolie eller måske en helt ny gearkasse til.

Virker bremserne på bilen?

Bremserne bør senest virke, når bremsepedalerne er trådt halvt ned, og hvis ikke så er der en fejl et sted. I forhold til håndbremsen bør du prøve at trække i den på en lige strækning med lidt under 30 km/t – bremser bilen, fungerer håndbremsen, som den skal.

Se også: Ansvarsforsikring: Her dækker den ikke!

Virker bilens indvendige udstyr?

Tjek om blæser, loftlys, elruder, sædevarmer m.m. virker korrekt. Virker tingene ikke, bør du få sælger til at udbedre tingene eller kigge dig om efter en anden bil.

Det er dyrt at være bilejer, og i Danmark er det lovpligtigt at have bilen forsikret, men prisen på bilforsikring svinger rigtig meget, så derfor kan det godt betale sig at sammenligne priser på bilforsikringer. På vores hjemmeside sammenligner vi hele markedet og inkluderer forsikringsselskaber såsom Global Forsikring og Nykredit Forsikring.

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *