En undersøgelse, foretaget af Epinion og SEB, viser, at 43 % af unge mellem 18 og 35 år ikke mener, at de har forstand på pension. Derudover viser undersøgelsen, at 61 % af samme aldersgruppe ikke ved, hvilken type pensionsopsparing de har.
Dog kan pension være en af de vigtigste langtidsinvesteringer, du gør dig, da du derved sikrer dig en komfortabel alderdom. I dette indlæg hjælper vi dig med at forstå pensionsbegrebet, og hvornår du egentlig bør påbegynde din opsparing.
Hvornår bør man starte sin pensionsopsparing?
Som ny på arbejdsmarkedet kan der være mange udgifter, som man skal tage stilling til. Det kan være, at man skal købe hus, bil og have børn, hvilket alt sammen kræver udgifter af varierende grad.
Men selvom der er disse ting at tage stilling til, er en pensionsopsparing stadig vigtig at komme i gang med. Man bør påbegynde sin pensionsopsparing så tidligt som muligt, da man derved kan nøjes med at betale en mindre procentdel af sin løn til pension i løbet af ens arbejdsperiode.
Læs også: Find det billigste alternativ til taletidskortet
PFA Pension har lavet følgende tabel, hvortil de skriver: ”PFA anbefaler, at fokus tidligt i livet er overhovedet at komme i gang med en fast obligatorisk opsparing […] PFA anbefaler, at balancere opsparingen i forhold til gældsætning (udover realkreditlån), og at opsparingen løbende forøges i takt med, at lønnen stiger, og udgifter falder bort.”
Stil dig selv kritiske spørgsmål
Derudover er det også vigtigt, at man stiller sig selv et par kritiske spørgsmål, da man derved har nemmere ved at planlægge sin opsparing.
Et par eksempler på spørgsmål som disse kunne være ”Hvornår vil jeg stoppe med at arbejde?” eller ”Hvor længe forventer jeg at leve?”
Herudover bør du også tage højde for, at du modtager folkepension. Mængden af godtgørelse er dog meget individuel, og det er derfor at en god idé at tjekke ens folkepension samt tillæg på borger.dk.
For at tage et eksempel skal en 25 årig, som er i arbejde, blot betale 8,6 % af sin årlige indkomst til sin pension for at kunne have fire årslønninger som 65-årig pensionist. Derimod skal en 55 årig, der først påbegynder sin pensionsopsparing i pågældende år, betale hele 38,5 % af sin årsindkomst for at have tilsvarende pension som 65-årig.
Dog skal man tage højde for, at det kun er personer med en årsløn på 250.000 kroner, der har behov for at opspare fire gange af sin årsløn. Har man en årsløn på over 1.000.000 kroner, bør man i stedet have otte årslønninger opsparet for at kunne bevare samme forbrugsmulighed og levestandard som pensionist.
Læs også: Skilsmisse og økonomi
Selvom det kan være fristende at påbegynde sin pension, så snart man kommer på arbejdsmarkedet, er det en god idé at sørge for, at man har afbetalt dyre lån og lignende, så man ikke ender i gæld, hvilket enten forsinker pensionsopsparingen eller forværrer din økonomiske situation.
De mest almindelige pensionstyper og skattereglerne
Ratepension
Ratepensionen, som er den mest almindelige form for pension, udbetales over en periode på mellem 10 og 25 år. En ratepension er særlig attraktiv for dem, der betaler topskat. Dog kan ratepensionen også være interessant, hvis man ønsker at have indflydelse på, hvor stor en indtægt man skal have, når man går på pension. Grunden til dette er, at du med en ratepension enten selv kan investere pengene i obligationer eller aktier, eller lade banken klare opgaven for dig.
Der kan indbetales og fradrages op til 51.700 kroner, hvis man selv opretter ratepensionskontoen. Hvis det derimod er din arbejdsgiver, der står for indbetalingen, kan der indbetales op til 56.195 kroner inkl. AM-bidrag. Dette betyder, at du kan trække det fra af din skattepligtige indkomst, hvilket er en fordel, hvis du betaler topskat.
Når man får ratepensionen udbetalt, betaler man indkomstskat, men ikke AM-bidrag. Skattesatsen afhænger af ens årlige indkomst.
Kapitalpension
En kapitalpension fungerer på den måde, at du får din pensionsopsparing udbetalt på én gang. Dette giver dig en individuel frihed, da du selv kan bestemme, hvor mange penge du vil bruge i starten af din pension.
Du kan tidligst få udbetalt din kapitalpension den dag, du når din pensionsalder. Dog kan du få kapitalpensionen udbetalt i tilfælde af svær sygdom.
I modsætning til ratepensionen får du ikke noget fradrag, når du indbetaler til din kapitalpension. Dog betaler du ”kun” 40 % i skat, når pensionen udbetales (i 2013, 2014 og 2015 er satsen midlertidigt sat ned til 37,3 %).
Se også: Sådan får du en billig bilforsikring
Start din pensionsopsparing tidligt
Som indlægget viser, er det ideelt at starte sin pensionsopsparing så tidligt som muligt – dog med forbehold for eventuelle dyre lån. Ved at starte opsparingen tidligt kan man undgå at skulle betale en stor procentdel af ens årlige indkomst, og derved har man stadig råd til at have en komfortabel hverdagsøkonomi.
Det er en god idé at rådføre sig hos sin bankrådgiver, inden man påbegynder sin pensionsopsparing. På den måde kan man få den bedste rådgivning fra erfarne folk, som hjælper dig godt på vej til at nyde dit otium, den dag du bliver pensioneret.
Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at man følger op på sin pension med sin bankrådgiver, når ens liv ændrer sig. Det kan for eksempel være i forbindelse med en ægtefælles død, lønforhøjelse eller nyt arbejde.
Husk at du kan sammenligne A-kasser her på Samlino.dk.
Comment