I langt de fleste tilfælde er det en glædelig nyhed, at man skal være forælder, og heldigvis får vi her i landet hjælp af det offentlige til at klare de økonomiske udfordringer, der er forbundet med at få en lille ny. Reglerne kan være lidt kringlede at forstå, men for langt de flestes vedkommende gælder, at de under det meste af barslen kan få fuld løn eller barselsdagpenge. Satsen for barselsdagpenge er i 2014 højst 4.075 kr. pr. uge eller 16.300 kr. om måneden før skat.
Der er dog nogle undtagelser, så det kan godt betale sig at tjekke borger.dks side, så du ved, hvordan du skal forberede dig, og hvad du kan forvente. For alle kommende forældre gælder det dog, at det er en god idé at planlægge, hvordan man vil afholde og dele sin barsel. Forældrene kan selv bestemme over en stor del af barslen, og det er en fordel at være afklaret omkring dette, inden den lille kommer.
Tjek også: Spar op til 1692 kr. om året på din a-kasse!
Kvinders rettigheder under barsel
Kvinder har, på nuværende tidspunkt, krav på mere barselsorlov end mænd. Kvinder kan 4 uger inden den estimerede dato for fødslen gå på graviditetsorlov. Derudover skal moderen afholde 2 ugers barselsorlov efter fødslen og har samtidig mulighed for at holde 12 ugers orlov i forlængelse af de 2 uger. De 12 uger bortfalder, hvis ikke de afholdes med det samme. For faderens vedkommende gælder, at han kan holde 4 ugers barsel i alt i de første 14 uger, men afholder han mere end de 4 uger, bliver barselsdagpengene trukket fra parrets fælles barsels-“konto”. Som minimum skal moderen dog holde 2 ugers orlov efter fødslen, mens der ikke er noget krav om, at faderen skal holde orlov.
I forhold til det økonomiske under orloven, så afhænger det af din arbejdsplads og af den overenskomst, du arbejder under. Derfor er det en god idé at tage kontakt til din arbejdsgiver for at afklare, om barslen er med løn eller ej.
Læs også: Kvindeøkonomi
Som far har man som sagt ret til 4 ugers barsel med fuld løn eller barselsdagpenge. De første to uger skal afholdes inden for de 14 første uger af barnets levetid. De resterende to uger kan afholdes indtil uge 60. Faderen kan derfor vælge imellem at dele barslen op i 2+2 uger eller tage alle 4 uger på en gang. Hvis det hele afholdes på en gang, skal det dog stadig være indenfor de første 14 uger. Fædre- og forældreorloven aftales i samarbejde med arbejdsgiveren. Heldigvis er fædreorlov ikke længere et lige så stort tabu, som det var engang, og flere og flere mænd afholder forældreorlov.
32 uger med barselsdagpenge til hver
Ud over de uger som moderen og faderen har krav på hver især, har parret også 32 uger hver, som de frit kan distribuere imellem sig. Det vil altså sige, at de i alt kan afholde 64 uger – hvis de afholder forældreorlov i forlængelse af hinanden. Det er kun de 32 af ugerne, der er med barseldagpenge, men parret kan i høj grad selv bestemme, hvordan orloven skal afholdes. De kan eksempelvis afholdes på skift, sammen eller gemmes til senere. På den måde kan faderen eksempelvis holde barsel sammen med moderen i tiden lige efter fødslen, gå på arbejde i nogle måneder, og have forældreorlov igen. Når faderen holder orlov ud over de 4 uger han er berettiget til, trækkes fra parrets fælles uger.
Hvis pengene under barslen bliver små, og I har brug for penge til at dække pludselige og uforudsete omkostninger, kan I blive nødt til at tage et privatlån. Hvis det er tilfældet, skal I se jer godt for, snakke med banken og i det hele taget sørge for at sammenligne ÅOP’erne, så I ikke kommer til at låne mere, end I har råd til.
Se også: Vær opmærksom ved sammenligning af forbrugslån!
For visse grupper gælder der specielle regler. Er du f.eks. på SU kan du få forældretillæg samt mere i SU-lån. Du kan læse mere om reglerne for studerende og barsel på su.dk. På Borger.dk kan du få svar på stort set alle dine spørgsmål om barsel. Derudover kan du udregne, hvor meget du kan få i barselsdagpenge.
Før du vælger a-kasse
Der er rigtig mange penge at spare, hvis du sammenligner priserne på markedet for a-kasser. På Samlino.dk kan du sammenligne priser og indhold på de mange forskellige a-kasser, så du nemt og bekvemt kan få et overblik over hele markedet. Uanset hvad dit fokus er, kan du basere din søgning på præcist dét, du prioriterer højest. Så lige meget om du ønsker at sammenligne a-kasserne på pris, vilkår eller medlemstal, kan du lynhurtigt se hvad de forskellige a-kasser indeholder, og hvor meget et medlemskab koster dig.