Hvad koster det at have bil?

|Posted by | Alle opslag, Bilforsikring, Billån
Tags: , , , , , ,

hvad-koster-det-at-have-bil

Overvejer du et bilkøb, eller vil du bare have indblik i, hvor meget det koster at have en bil? I dette indlæg guider vi dig igennem alle de udgifter, der er forbundet med at have bil. Vi giver dig ligeledes et konkret eksempel på hvad det koster at have danskernes favoritbil fra 2017: en Peugeot 208.

Eksempel:Hvad kosten en Peugeot 208?

Det kan være svært at vurdere, hvad det helt præcist koster at have bil. Prisen kommer nemlig meget an på din bil, hvor meget du kører og dine personlige forudsætninger. For at give dig en idé om omkostningerne ved at have bil, har vi derfor udregnet et eksempel på den mest købte bil i 2017, en Peugeot 208. 

I udregningen er der taget udgangspunkt i en testperson, som er en 35 årig billist, der bor på Frederiksberg, og har haft en bilforsikring i 12 år. Testpersonen køber en Peugeot 208 ENVY 1.6 Blue HDi i 2018 til en pris på 134.990 kroner, og påtænker at beholde bilen i 5 år.
Testpersonen betaler 50.000 kroner af prisen kontant, og resten af beløbet tages der et lån til med en pålydende rente på 5,45% og en ÅOP på 9,72%. Testperson kører 20.000 km om året og køber brændstof til en gennemsnitlig literpris på 10,31 kroner.
Endeligt bliver bilen vasket én gang om måneden til en pris på 69 kroner, og dækkene bliver skiftet tre gang over den 5-årige periode til en pris på 2.112 kroner per gang.

Årlig pris: Peugeot 208 ENVY 1.6 Blue HDi
 Udifter Uddybning af pris Hvad koster det?
Ejerafgift, årligt Du skal betale 430 kr. i ejerafgift og 120 kr. i udligningsafgift, hver halve år.  1.100,00 kr.
Bilsyn (Én gang på 5 år) Det er lovpligtigt at din bil skal synes efter 4 år.  396,00 kr.
Bilforsikring, årligt* Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring.
Du kan også vælge at tilkøbe en kaskoforsikring.
 4.625,00 kr.
Service, årligt For at vedligholde din bil, bør du tage din bil til service regelmæssigt.  2.770,00 kr.
Dækskifte (Tre gang på 5 år) Dine dæk skal skiftes ud når de bliver for slidte. 6.336,00 kr.
Brændstof, årligt Du skal naturligvis også købe brændstof, så din bil kan køre.  6.192,00 kr.
Bilvask, årligt Din bil bør blive vasket regelmæssigt.
Her regnes men én gang om måneden.
 828,00 kr.
Billån, årligt Hvis du har taget et lån i din bil, skal du betale af på dette.  21.324,00 kr.
Værditab, årligt** Din bil mister noget af sin værdi med tiden.
Dette er en indirekte omkostning, som også regnes med.
 82.343,90 kr.
Årlig pris  Hvis du regner disse sammen, bliver dette den årligt pris, du skal betale. 54.654,76 kr. 
Bemærk venligst at disse priser er baseret på en testperson. Priserne kan variere baseret af din bil, hvor meget du kører og dine personlige forudsætninger. Brug derfor kun dette regneeksempel, som et eksempel på, hvad det kan koste at have en bil.
* Inkl. kaskoforsikring.
** Antaget værditab er 61%.

Faste udgifter

Når du ejer en bil, er der en række faste udgifter, som du skal betale årligt eller halvårligt. At udgifterne er faste betyder, at omkostninger ikke ændrer sig afhængig af, hvor meget du bruger bilen. Faste udgifter til din bil inkluderer ejerafgift/vægtafgift, bilsyn, bilforsikring og andre tilvalg såsom vejhjælp.

Ejerafgift eller vægtafgift

Hvis du ejer en bil med en dansk nummerplade, skal du betale en løbende afgift. Hvorvidt du skal betale ejerafgift eller vægtafgift afhænger af, hvornår din personbil blev registeret. Hvis din personbil er registreret før 1. juli 1997, skal du betale vægtafgift. Vægtafgiften bliver beregnet på baggrund af bilens vægt. Har du en dieselbil, skal du udover også betale en tillægsafgift.

Hvis din bil er registreret senere, skal du ikke betale vægtafgift, men grøn ejerafgift. Ejerafgiften betales halvårligt. Afgiften blev for nyligt omlagt, hvilket betyder at ejerafgiften bliver forhøjet for biler indregistreret fra den 3. oktober 2017 og frem. Afgiften beregnes ud fra, hvor mange kilometer din bil kører på literen målt efter ECE-normen.

ECE-normen er det antal kilometer på literen, der står angivet på din bils registreringsattest. Du kan også finde din bils ECE-norm på bilviden.dk.

Bilsyn

Din bil bliver indkaldt til syn fire år efter, den første gang er blevet indregistreret. Derefter skal den synes hvert andet år. Det er Færdselsstyrelsen, der automatisk sender dig en indkaldelse til periodisk syn otte uger inden synsfristen, og du modtager indkaldelsen via Digital Post eller e-boks. Hvis ikke du får synet din bil inden for synsfristen risikerer du at modtage en bøde. Hvis du vil vide mere om bilsyn, kan du læse vores guide: Sådan gør du din bil klar til bilsyn.

Bilforsikring

Bilforsikring er for de fleste en af de poster, der vægter tungest på budgettet. Prisen på bilforsikring afhænger af en lang række personlige faktorer såsom alder, anciennitet, bopæl, biltype og valg af selvrisiko. Dog vægter forsikringsselskaberne langt fra disse faktorer på samme måde.

Hvis du ønsker at have en lavere udgift til bilforsikring, og dermed gøre det lidt billigere at have bil, er der derfor ofte penge at spare ved at skifte selskab.

Vores undersøgelser viser at, selv med samme dækning og selvrisiko, kan prisforskellene være enorme. Derfor er det en god idé at sammenligne din bilforsikring ofte, så du kan se, om der er penge at spare. Selvom din forsikring var den billigste, da du valgte, er det ikke sikkert, den stadig er det.

Find den billigste bilforsikring Sammenlign priser fra 17 forskellige selskaber!

Vejhjælp og andre tilvalg

Når du skal købe din bilforsikring, kan du vælge en række tilvalg. En af de mere populære tilvalg er vejhjælp. Nogle forsikringsselskaber tilbyder også vejhjælp og redningshjælp gratis med i deres kaskoforsikring. Du kan også betale til et vejhjælpsabonnement hos eksempelvis Falck eller FDM. Såfremt du har vejhjælp til din bilforsikring, vil du nogle gange også være dækket i udlandet.
Husk dog at medregne tilvalg til din bil eller bilforsikring, når du udregner prisen for at have en bil.

Variable udgifter

Vedligeholdelse

Dine udgifter til vedligeholdelse afhænger først og fremmest af hvor mange kilometer, du kører om året. Kører du 20.000 kilometer om året, vil din bil kræve væsentlig mere vedligeholdelse, end hvis du kører 10.000 kilometer om året. Derudover har det selvfølgelig også en indflydelse, hvordan du kører.

Din bil skal til service regelmæssigt, men det kommer an på bilens stand og type, hvordan ‘regelmæssigt’ skal defineres. Der er forskellige tommelfingerregler, når det kommer til, hvor ofte en bil skal til service. Ifølge FDM, er det normalt at intervallet for hvor ofte din bil skal til service, varierer mellem 10.000 og 30.000 km. Dog bør det understreget, at dette kan variere meget – det bedste du kan gøre er at følge retningslinjerne for din bil, da det anbefalede interval for eftersyn kan variere fra helt ned til hver 5.000 kilometer, til op mod 50.000 kilometer.

Bilens dæk bliver slidt efter brug, og der regnes med, at et dæk kan holde mellem 25.000 og 35.000 kilometer, før du behøver at udskrift dem. Din udgift til dæk er derfor afhængig af, hvor meget du kører, men også af hvilke dæk og hvilken bil du har.

Du kan også forvente ekstra udgifter til eksempelvis punktering, vinterdæk, montering og afbalancering.

Brændstof

Når du har en bil, er der selvfølgelig også udgifter til brændstof. Udgiften til brændstof varierer afhængigt af hvor meget du kører, niveauet af benzin- eller dieselpriserne og hvor langt din bil kører på literen. Du kan udregne dit årlige forbrug til brændstof ved at dividere hvor langt du kører om året, med hvor langt din bil kører på literen. Herefter kan du så gange dette tal med literprisen på den type brændstof, din bil bruger.

Andre variable omkostninger

Andre variable udgifter, forbundet med det at have bil, inkluderer udgifter til bilvask, parkering og eventuelle færge og broafgifter.

Kapitalomkostninger

Billån

Ovenstående udgifter tager udgangspunkt i, at du ikke har et lån i din bil. Hvis dette derimod ikke er tilfældet, vil du selvfølgelig have en stor udgift i form af tilbagebetaling af lån, samt renteudgifter og andre gebyromkostninger ved lånet. Læser du blot denne guide for at få et overblik over hvor meget, det koster at have bil, inden du går ud og køber en ny, kan du med fordel sammenligne priserne på billån med Samlino.dk. Vi sammenligner lån fra mere end 40 selskaber.

Værditab

En sidste udgift ved at have bil er rimelig indirekte, og ikke en man måske umiddelbart ville tænke på som en udgift. Det drejer sig om bilens værditab.

Bilens værditab er forskellen på det beløb du køber din bil for, minus den pris du sælger den for, når du engang ikke skal bruge den mere. Hvis du køber en bil til 100.000 kroner, og seks år senere sælger den for 30.000 kroner, har du altså haft en udgift på 70.000 kroner i værditab.

Vi håber denne guide har hjulpet dig til at få et større indblik i omkostningerne ved at have bil. Syntes du også, at det er dyrt at have bil? Du kan med fordel spare penge på din bilforsikring ved at sammenligne priserne – oftest vil du kunne finde en billigere bilforsikring en den du allerede har.

Få en billig bilforsikring nu Sammenlign priser fra 17 forskellige selskaber!

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *