Hvordan vælger du forsikringsselskab?

|Posted by | Bilforsikring, Forsikring

forsikringsselskab

På et marked med mange muligheder, kan det være svært at gennemskue hvor den bedste løsning findes. Typisk vil man spørger sine venner og familie til råds, men hvad der er den bedste løsning for andre, er givetvis ikke den bedste for dig. Som eksisterende eller kommende forsikringskunde, kan du få en god indikation af om forsikringsselskabet er det rette for dig.

Stil følgende syv spørgsmål

1. Hvor høj er min risikofaktor? 
Ikke alle betaler den samme pris for en bilforsikring. Forsikringsselskaberne fastsætter den årlige forsikringspræmie på baggrund af en række faktorer. Særligt parametre som erfaring, alder, skadeshistorik og adresse spiller en afgørende rolle for prisen. En anden faktor som typisk vil påvirke prisen, er den bil, du skal forsikre. En ny bil er som udgangspunkt billigere at forsikre end en gammel bil, ligesom en bil med en lille motor er billigere at forsikre end en bil med en stor motor.

2. Hvilke skjulte omkostninger er der?
Hvis prisen på forsikringen virker for god til at være sand, så er den det højst sandsynligt også! Sørg for at læse forsikringspolicen grundigt igennem, så der ikke er nogle skjulte omkostninger, du ikke er oplyst om, før du underskriver forsikringsaftalen.

Men hvordan læser og forstår man egentligt en forsikringspolice? Du vil med sikkerhed støde på flere dele, du ikke umiddelbart forstår. De vigtigste værende:

Præmie: Din præmie skal betales, når den forfalder. Det sker typisk en gang årligt, men vær opmærksom på dette punkt, da nogle selskaber har forfaldsdato halvårligt og nogle hver måned. Har du selv ønsker om hvornår din præmie skal forfalde, er det vigtigt at du aftaler dette med selskabet, så de kan inkludere det i din forsikringspolice.

Selvrisiko: Selvrisikoen er det beløb, bilejeren selv skal betale i tilfælde af en trafikulykke. Hvis din selvrisiko er på 2.000 kroner, og skaden i alt koster 10.000 kroner at udbedre, skal du kun betale de 2.000 kroner – resten betaler dit forsikringsselskab. Når du vælger selvrisiko, skal du derfor overveje, om du vil have en lav selvrisiko og høj forsikringspræmie, eller om du vil løbe en større økonomisk risiko og have en høj selvrisiko men lav forsikringspræmie.

Hovedforfald: Hovedforfald er din forsikrings fødselsdag, hvilket vil sige at den falder på den samme dato hvert år. Hvert år fornyer dit forsikringsselskab automatisk din forsikring. Så med mindre du har aftalt andet med dit forsikringsselskab, vil din forsikring blive ved med at dække dig år efter år. Ønsker du ikke at forny forsikringen, skal den opsiges. En forsikring kan gratis opsiges til forsikringens hovedforfald med en måneds varsel. Du kan også opsige din forsikring på andre tidspunkter, men her vil der oftest blive opkrævet et gebyr.

Se også: Er en elektronikforsikring nødvendig?

3. Er der mulighed for rabat?
Der kan være mange penge at spare, hvis man ser det hele lidt ovenfra. Hvad der synes det billigste selskab når man ser på forsikringspriser individuelt, ender måske ikke som det billigste selskab, hvis der tages højde for samlerabat. For rigtigt mange selskaber giver dig samlerabat, hvis du samler flere af dine forsikringer det samme sted. Sommetider bliver der ikke skiltet stort med denne type besparelse, så sørg for at spørge ind til det når du alligevel er i kontakt med de forskellige selskaber.

4. Hvad sker der, hvis jeg havner i en trafikulykke?
Når en af hovedårsagerne til at tegne en bilforsikring er den finansielle sikkerhed i tilfælde af en trafikulykke, er det så ikke rart at vide hvordan din forsikring vil dække, hvis du ender i en uheldig situation. Når du vurderer en forsikring, skal du især kigge på dækning og selvrisiko.

En ansvarsforsikring er lovpligtig, og den dækker de skader, du måtte påføre andre personer, køretøjer og bygninger ved en trafikulykke. Dertil kan du vælge en kaskoforsikring, som dækker skader på dig selv og din bil som følge af trafikulykke, brand, tyveri og hærværk. En kaskoforsikring er god at have, men er også den dyrere del af din forsikring. Som hovedregel siges det, at hvis din bil er ældre end 15 år, kan det ikke betale sig at have en kaskoforsikring. Det samme gælder hvis den har kostet mindre end 20.000 kr., da en kaskoforsikring godt kan løbe op i 15.000 kr. årligt.

Vil du have en endnu bredere dækning på din bilforsikring, kan du eksempelvis tilvælge en førerforsikring. Jo mere du vælger til, desto dyrere bliver din forsikring. Til gengæld undgår du at havne i en situation, hvor du skal betale hele erstatningsbeløbet selv.

Selvrisikoen er det beløb, som bilejeren selv skal betale i tilfælde af en trafikulykke. Hvis din selvrisiko er på 2.000 kroner, og skaden i alt koster 10.000 kroner at udbedre, skal du kun betale de 2.000 kroner – resten betaler dit forsikringsselskab. Når du vælger selvrisiko, skal du derfor overveje, om du vil have en lav selvrisiko og høj forsikringspræmie, eller om du vil løbe en større økonomisk risiko og have en høj selvrisiko samt en lav forsikringspræmie.

Læs også: Trafikulykke – hvad skal jeg gøre?

5. Hvad hvis andre kører galt i min bil?
Det kan næsten ikke undgås, at der, på et eller andet tidspunkt i dit liv, er en anden, der kører i din bil – eksempelvis din partner eller dit barn. Hvis personen kører galt i din bil, er det vigtigt at vide på forhånd, om forsikringen dækker i dette tilfælde. Spørg også ind til hvad der gælder i den modsatte situation, hvor du kører galt i en andens bil.

6. Hvad hvis jeg køber ny bil?
Hvis du skal skifte din nuværende bil ud med en ny, er det vigtigt at vide, hvilken betydning det har for din bilforsikring. Kan du let op- eller nedgradere forsikringen som følge af bilkøbet? Hvis du bare beholder din eksisterende forsikring efter købet af den nye bil, kan det nemlig sagtens være, at du betaler overpris for bilforsikringen.

7. Hvad hvis jeg vil opsige min forsikringsaftale?
Hvis du ikke er tilfreds med dit nuværende forsikringsselskab, vil du højst sandsynligt overveje at skifte til et andet forsikringsselskab. I det tilfælde er det vigtigt, at opsigelsen af din forsikringsaftale ikke trækker i langdrag. Det er derfor afgørende, at forsikringsselskabet viser sig villig til at efterkomme dit ønske om at opsige aftalen hurtigt.

Læs også: Hvad gør du, hvis en anden kører galt i din bil?

Går du allerede med planer om at flytte dine forsikringer til et andet selskab, kan du med fordel kontakte dit nuværende selskab forinden, og oplyse at du har fået bedre tilbud et andet sted. Det kan resultere i, at dit forsikringsselskab giver dig et endnu bedre tilbud for at beholde dig som kunde. Så kan du forblive kunde hos dit nuværende selskab, men spare penge på forsikringen. Hvis ikke dit nuværende forsikringsselskab kan give dig et bedre tilbud end konkurrenten, bør du sørge for at stoppe dine forsikringer hos selskabet fra den dato, din nye bilforsikring træder i kraft. Med Samlino.dk kan du sammenligne hele markedet, blandt andre Nykredit Forsikring og Mondux.

Der sker hele tide nye ting i dit liv. Måske har du fået et nyt job, eller er blevet flere i familien og har brug for en større bil. Derfor er det en god idé at gennemgå dine forsikringer mindst én gang om året.

Comments

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *