En stor del af dit ansvar som forælder består i at lære dine børn basale ting om livet. En af de vigtigere ting er at give dit barn en forståelse for økonomi og herunder emner såsom investering og budgettering. Det er desværre ofte, at folk lærer disse vigtige begreber alt for sent. Mange lever derfor deres voksne liv som dybt forgældede eller lever fra løncheck til løncheck. Start derfor med at lære dine børn om økonomi så tidligt som muligt. På den måde ruster du dine børn til succes.
I nedenstående infografik har vi listet otte pengeråd, som er lette at forstå, og som du bør give til dine børn.
1. Gode ting kommer til dem, der venter!
Jo tidligere dine børn lærer vigtigheden af tålmodighed og langsigtet belønning, desto bedre. Hvis man f.eks. sætter sine penge ind på en højrentekonto, skal man have tålmodighed for at få udbytte. Vi sammenligner højrentekonti fra eksempelvis Santander Consumer Bank, Pensam Bank og mange andre. På en højrentekonto binder man nemlig sine penge i en længere periode, for at opnå en højere rente. Hvis børn lærer tidligt, at der er en potentiel gevinst ved tålmodighed, kan det give dem en større indsigt i hvordan bankverdenen hænger sammen, hvilket kan give pote i fremtiden.
2. Lad være med at give efter for dine børns plagen!
Lad dem i stedet opleve den gode følelse af at kunne købe noget, man har arbejdet hårdt for. Især står mange unge mennesker i RKIs register over dårlige betalere. Derfor arrangerede Finansrådet i marts sidste år den første ”pengeuge” i folkeskoler landet over. Formålet med pengeugen er, at ruste de unge til at få bedre styr på privatøkonomien. Hvis man optager dyre quick-lån eller forbrugslån, fordi man ikke har lært, at der skal tjenes penge, før der kan bruges penge, kan det være et svært mønster at bryde.
Læs også: Vær opmærksom ved sammenligning af forbrugslån!
Skal vi betale vores børn for at lave huslige pligter? Du vil gerne lære dine børn værdien af hårdt arbejde, men pas på med at betale dem for deres pligter. Eksperter argumenterer for, at der kan opstå problemer, når dine børn beslutter sig for at de ikke har brug for penge og nægter at ordne deres huslige pligter.
3. Lad være med at nøjes med én opsparing!
Opfordr dine børn til at lave flere opsparinger – en til fremtiden, en til slik og legetøj og så videre. Så er der tænkt på det hele! Hvis man allerede tidligt har lært, at fremtiden kan byde på lidt af hvert, og at en god økonomi giver en større frihed, så er man allerede rigtig langt. Faktisk viser amerikanske undersøgelser, at næsten 30% af Millennials har overtræk på deres lønkonti. Hvis det bliver en god vane at spare op til både uforudsete udgifter, men også fornøjelser og ferier, giver man dem et godt udgangspunkt for at træffe fornuftige beslutninger i fremtiden, så de undgår at stå i samme økonomiske situation, som tidligere generationer.
4. Gør det at spare til en vane!
Næste gang dine børn får en pengegave fra bedstemor og bedstefar, så sørg for at de sætter nogle til side, frem for at bruge dem alle på én gang. Lad dem se deres opsparing vokse sig større og større. Det er altid godt, at være bevidst om sit forbrug. Hvis børn lærer tidligt, at der er gode penge at spare, hvis man ser sig om på markedet, før man køber et produkt, så kan det skabe ringe i vandet. Når man ser på forbrugernes adfærd i dag, viser det sig, at mange har svært ved at forhandle sig frem til bedre priser og vilkår i banken, hos forsikringsselskabet eller hos deres teleudbyder. Hvis den tendens skal ændre sig, er et veludviklet spare-gen et rigtig godt udgangspunkt.
Se også: Sådan giver du din økonomi de bedste rammer!
Tips til forældre: den bedste måde at lære dine børn de gode vaner, er ved selv at sætte et godt eksempel. Snak åbent omkring penge, og find gode måder at involvere børnene i familiens budgettering gennem sjove lege og små belønninger.
5. Penge er et værktøj til at nå dine mål!
Hjælp børnene med at udvikle en sund attitude og det rette mindset i forhold til penge: det er et middel til at opnå frihed – ikke vejen til lykke. For en god økonomi giver frihed, og underskud på kontoen hver måned giver begrænsninger. Så hvis man taler med sit barn om et konkret mål, er det en god motivation for at tænke økonomi ind i det. Det kan være, det er noget dyrt legetøj eller en ny cykel, der står højest på ønskelisten – med den horisont, kan det være nemmere at se fornuften i at spare og opspare.
6. Forbered dem på det værste!
Forklar vigtigheden af at have en opsparing i tilfælde af uforudsete udgifter. Det kan også være at tage en snak om vigtigheden af at være godt forsikret. Mange, især unge mennesker, sparer nemlig forsikringerne væk, fordi det kan være svært at prioritere et sikkerhedsnet, som man håber, man ikke får brug for. Det betyder også, man er mere sårbar, hvis der sker noget uforudset. Hvis f.eks. en cykel bliver stjålet, betyder det, den uforsikrede selv skal erstatte den af egen lomme.
Tjek også: De studerende dropper forsikringerne
7. Kreditkort er ikke gratis penge!
Vis dine børn de omkostninger og det ansvar, der hører med til at eje et kreditkort. I dag kan man få kreditkort forholdsvist tidligt, men hvis man ikke har indblik i, hvad det egentligt vil sige at være kreditkortejer, så kan det være en rutsjebanetur ind i gæld. Specielt ved gæld og kreditkort, er der mange ord, som kan være svære at knække koden på. Og hvis både barnet og forældrene sætter sig ned og kigger på det sammen, kan det være en god måde at få et tiltrængt indblik i den økonomiske verden og de finansielle begreber. F.eks. viser en undersøgelse, at kun 24% af Millennials har en grundlæggende viden om finansielle begreber. Så hvis rente, afdrag, kassekredit og kreditkort får en plads ved bordet i samtalekøkkenet, kan det være, at det gavner alle i familien – både nu og i fremtiden.
8. Ingen er perfekt!
Forklar at det er okay at lave fejl, så længe man lærer af dem og dermed undgår at begå de samme fejl senere i livet. Et rigtig godt økonomisk fundament er, at lære sine børn om budgettering. Det kan blandt andet gøres ved at give børnene ansvaret for en mindre sum penge, så de får nogle redskaber til at lære at råde over egne penge. De vil uden tvivl begå fejl, som de bliver klogere af.
Comments