Før i tiden betalte man alting i kontanter. Så kom betalingskortet til, og mange erstattede kontanterne med det. Nu kan man nemt og hurtigt lave pengeoverførsler med mobilen via Mobilepay eller Swipp. Men hvilke fordele og ulemper er der egentlig ved de forskellige betalingsmetoder?
Tjek også: Ekstra pinkode skal stoppe svindlere i at misbruge dit Dankort på internettet
Kontanter
Nogle foretrækker stadig at betale med kontanter, men efter at betalingskortet blev indført, og i takt med at mobilbetaling bliver implementeret i flere butikker, vil betaling med kontanter ske sjældnere.
Fordele
Når du har kontanter på dig, kan du let holde styr på, hvor mange penge du har og bruger. Du kan rent fysisk holde øje med, hvor mange penge der forsvinder fra din pung, og det kan i nogle tilfælde afholde dig fra at foretage impulskøb.
Når du betaler med kontanter, slipper du samtidig for eventuelle gebyrer, der måtte følge med et dankort eller kreditkort. Du kan betale med kontanter (stort set) alle steder, og du slipper dermed for at havne i pinlige situationer, hvor du må lade din vare ligge.
Ulemper
Når du går rundt med kontanter i lommen eller pungen, kan du let tabe dem eller få dem frastjålet. Desuden skal du altid huske at gemme kvitteringerne, hvis du skal holde styr på, hvad du har brugt dine penge på.
Læs også: Fem dårlige vaner der forhindrer dig i at blive rig
Betalingskort
I dag benytter langt de fleste danskere sig af mindst ét betalingskort – nogle har både dankort og kreditkort.
Fordele
Når du bruger betalingskort, bliver dine køb automatisk registreret i din netbank, og du kan dermed let få et overblik over, hvad du bruger dine penge på.
Du kan risikere at få stjålet dit betalingskort, men langt de fleste steder skal man bruge en pinkode for at hæve penge på det. I de fleste tilfælde vil det derfor være mindre attraktivt for tyve at stjæle dit betalingskort, sammenlignet med kontanter.
Ulemper
Med et betalingskort kan du komme til at bruge flere penge, end du har. Det gælder både for et Visa/Dankort, hvor der ingen saldokontrol er og for et kreditkort, hvor der typisk er et kreditmaksimum på. Derved kan du ende ud i at skylde banken penge, og de kan blive svære at betale tilbage, hvis du ikke har nogen opsparing eller penge placeret andre steder.
Nogle banker opkræver et årligt gebyr for dit betalingskort. Gebyret er forskelligt fra bank til bank og alt efter hvilken kundegruppe, du tilhører. Det kan dog let komme til at koste dig flere hundrede kroner om året at eje et betalingskort. Hvis du er i tvivl omkring, om du har det rette kreditkort til dine behov, kan du gratis sammenligne kreditkort på Samlino.dk.
Her kan du blandt andet sammenligne udbydere af kreditkort såsom Norwegian, Coop Bank og Diners Club.
Læs også: 6 tips til bedre sikkerhed på mobil og tablet
Mobilbetaling
Betaling via apps, såsom Mobilepay herhjemme, er blevet mere og mere populært, og nu begynder de større supermarkeder også at arbejde frem mod en implementering af mobilbetaling ved kassen.
Fordele
Når du betaler med din mobiltelefon, slipper du for at betale gebyrer, og du undgår at skulle indtaste en pinkode, som du skal, når du bruger et betalingskort.
Ligeledes er misbrug og tyveri af penge via mobilbetaling svært. Det er altså umiddelbart en mere sikker betalingsmetode end betaling med kontanter eller kort.
Ulemper
Indtil videre er det meget få handelsdrivende, der accepterer mobilbetaling som betalingsmiddel, og det er derfor mest ved ”gør-det-selv handler” via eksempelvis DBA eller på loppemarkeder, at mobilbetaling kan anvendes. Foreløbigt må du derfor supplere mobilbetaling med kontanter eller kort – eller begge dele.