Selvom det kan have stor skattemæssig betydning, hvilken kommune man vælger at bosætte sig i, er det nok de færreste der køber et hus eller flytter alene på den baggrund. Men hvis man står overfor at skulle investere i en ny bolig, er det faktisk en ganske fornuftig overvejelse at gøre sig. Skattemæssigt kan nemlig have stor betydning, inden for hvilken kommunegrænse man vælger at bosætte sig, og på den lange bane kan det give store besparelser, hvis man bosætter sig strategisk.
Læs også: Det betyder anciennitet for prisen på din bilforsikring
Vi har sammenlignet kommune- og kirkeskatten i samtlige af landets kommuner, for at se hvor stor betydning det reelt har for borgerne. Ifølge Danmarks Statistik er den gennemsnitlige årlige indkomst per dansker 294.000 kr. På baggrund af den gennemsnitlige løn er der en forskel på hele 17.287,20 skattekroner om året, hvis man sammenligner landets billigste og dyreste kommune. Så hvis man bor på Langeland, som er den kommune i Danmark, der har den højeste skattesats frem for Rudersdal Kommune, vil det være en årlig besparelse på 17.287,20 kr. i kirke- og kommuneskat. Selvom regnestykket er beregnet ud fra den gennemsnitlige danskers løn, så viser det alligevel at der er tydelige forskelle i hvor høj kommune- og kirkeskatten er i de respektive kommuner.
7,2 kilometer kan spare dig 4.821,60 skattekroner
Hvis man for eksempel ønsker at bosætte sig i Midtjylland, kan et par kilometers forskel betyde en hel del for pengepungen. I Vejle kommune betaler en gennemsnitslønnet dansker nemlig 71.442,00 kr. om året i kommune- og kirkeskat, hvor man i nabokommunen Kolding betaler 76,263,60 kr. om året. Det vil altså betyde en forskel på 4.821,60 skattekroner, hvis man i stedet for at købe en bolig i Almind, krydser kommunegrænsen og kører 7,2 kilometer nordover til Vejle kommune og i stedet køber et hus i Ågård.
Læs også: Budgettering på en lav indkomst
Skattemæssigt er Vejle kommune i den lave ende i Danmark, men nabokommunerne Kolding og Horsens sniger sig noget længere op ad stigen. Så selvom forskellene er størst, hvis man bevæger sig fra Nordsjælland og til nogle af småøerne, er der altså også forskelle når man bevæger sig ud fra byerne.
De fem kommuner i Danmark, der procentvis betaler den højeste kirke- og kommuneskat:
- Langeland
- Lolland
- Vesthimmerland
- Brønderslev
- Svendborg
De fem kommuner i Danmark, der procentvist betaler den laveste kirke- og kommuneskat:
- Rudersdal
- Gentofte
- Frederiksberg
- Hørsholm
- Tårnby
Sammenlign priserne og spar penge
Man kan naturligvis ikke lave dette regnestykke uden at tænke for eksempel boligens kvadratmeterpriser ind i regnestykket. Men hvis man bevæger sig i landområderne, hvor kommunegrænser er linjer på et kort, som ellers ikke har den store effekt på hverdagen, så kan det faktisk godt betale sig at være strategisk. Selvom der for eksempel er en noget lavere kommune- og kirkeskat i kommuner som Gentofte og Frederiksberg, så er det typisk dyrere at forsikre sin bil. Hvis man laver en hurtig sammenligning af priserne på en bilforsikring, koster det for eksempel 3.881 kr. om året at ansvars- og kaskoforsikre sin VW Golf, hvis man er 35 år gammel og bor på Langeland, men den samme bil koster 4.757 kr. om året at forsikre i Rudersdal kommune.
Læs også: Hurtigere internet skaber vækst i landområderne
Hvis du ønsker at sammenligne priser på for eksempel bilforsikringer, kan du på Samlino.dk nemt få et overblik over de mange udbydere på markedet og derved finde den løsning, der passer allerbedst til dig, lige meget hvilken kommune du er bosat i. Du kan eventuelt tage et kig på Nem Forsikring, som tilbyder konkurrence dygtige priser.
Comments