Ny lov får opbakning fra flere danske partier
Efter et kompromis mellem flere af de store danske partier, skal det være billigere at skifte realkreditinstitut, hvis dit nuværende realkreditinstitut varsler om gebyrændringer. Kompromiset mellem S, SF, Radikale Venstre, regeringen og DF skal hjælpe de danske boligejere, så de ikke bliver sat i samme situation som i foråret 2016, hvor Nykredit hævede deres gebyrer.
Varslingsperioden stiger fra tre til seks måneder
Den oprindelige varslingsperiode lå på tre måneder. I forliget ændrede man perioden til seks måneder, hvilket betyder, at realkreditinstitutterne nu skal varsle om højere bidragssatser eller rentetillæg, mindst seks måneder før de træder i kraft. Det blev i første omgang anbefalet af Ekspertudvalget, at realkreditinstitutterne, mindst fire måneder inden, skulle varsle om gebyrændringerne. Det vil sige, at der kommer til at være en længere varslingsperiode, end hvad regeringens nedsatte Ekspertudvalg oprindeligt anbefalede.
Læs også: Billig forsikring til hele familien
Halv kurtage og halv kursskæring
Hvis en boligejer vil ændre sit realkreditinstitut, plejer boligejeren at betale et beløb mellem 5.800 og 15.800 kroner til det realkreditinstitut han eller hun vil flytte væk fra. Nu skal boligejerne kun betale 50% kurtage og kursskæring. Ifølge regeringens ekspertudvalg vil det betyde, at det bliver mellem 2900 og 7900 kroner billigere for en boligejer, at skifte realkreditinstitut, i 2017.
Kursskæringen: Det gebyr realkreditinstitutterne lægger oven i lånet, når de sælger de obligationer, som finansierer boligerernes lån. |
Kurtage: Når realkreditlån udbetales, betaler boligejeren kurtage. Det er en afgift, som realkreditinstituttet tager for transaktionen. |
Opsigelsesgebyr afskaffes fuldstændig i varslingsperioden
Aftalen afskaffer også opsigelsesgebyret. Det vil sige, at hvis du vil opsige dit realkreditlån under gebyrvarslingen, behøver du som boligejer ikke at betale det normale opsigelsesgebyr, der normalt følger med i et realkreditlån på omkring 750 kroner.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal overvåge markedet
Det bliver nu Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opgave at skulle holde øje med realkreditinstitutterne og vurdere om de ændringer, som boligejerne bliver udsat for, er rimelige eller ej.
Læs også: Pristjek: Se tv i dag med den billigste tv-pakke
Nykredits voldsomme prisstigning i 2016 kickstartede ny regeringsaftale
De mange voldsomme reaktioner fra Nykredits kunder i 2016 har blandt andet været en af årsagerne til den nye regeringsaftale. En af hovedspekulationerne omkring prisstigningerne var, at Nykredit hævede priserne for at finansiere deres kommende børsnotering, som af flere blev betragtet som dødsstødet på realkredit i Danmark.