Julen er ovre, og det nye er snart over os. For mange er årsskiftet, en mulighed for at lave forskellige ændringer og forbedringer af dem selv og deres hverdag. Nogle sætte mål om at tabe sig, mens andre drømmer om en rejse, de gerne vil spare op til. Så er der også dem, der har nytårsforsæt om at ville spare penge, for enten at få råd til nye oplevelser, eller komme ud af deres gæld. Hvis du er en af dem, der gerne vil spare penge i 2017, har vi samlet 12 finansielle nytårsforsæt, som kan hjælpe dig med at få en bedre økonomi i 2017.
1. Revurder dine økonomiske prioriteter
Du ved nok selv bedst, hvad du bruger dine penge på. Men alligevel kan beløbet faktisk være højere, end du umiddelbart går og tror. Nu hvor du har et helt år at kigge tilbage på, kan du prøve at undersøge, hvad du bruger dine penge på, og hvor meget du har brugt på “unødvendige” udgifter. Hvilke dårlige vaner har du og hvilke nytårsforsæt vil du have i det nye år?
2. Læg et realistisk budget
For at få kontrol over din økonomi, kan det være en god ide, at lave dit et budget. Når du lavet dit budget, skal du først indsætte dine indtægter, det kan være løn, SU, lejeindtægter eller andet. Derefter skal du regne på hvor meget, du bruger om måneden. Start med dine faste udgifter. Dine faste udgifter er oftest regninger, gæld, husleje, mobilabonnement, og så videre. Husk at regne på hvor meget du vil spare!
Dit budget skal give dig et klart overblik over, hvor du vil bruge dine penge i 2017. Men vær opmærksom på, at dit budget skal være realistisk, ellers når du ikke dit nytårsforsæt. Start med nemme besparelser og prøv hver måned at sætte flere realistiske mål.
3. Skær unødvendige omkostninger fra
Du behøver ikke nødvendigvis skære din daglige kop kaffe fra, men du har sikkert mange små ekstra udgifter, som du ikke går og tænker over, som er nemme at skære væk. Dit nytårsforsæt for 2017 kan derfor være, at være bedre til vurdere, hvad du reelt har brug for.
En af de steder vi oftest laver impulskøb er i supermarkedet. Supermarkederne er designet til at lokke og friste os til at købe ekstra ind. Det er derfor der eksempelvis altid er tyggegummi og små pakker slik ved kassen. De er nemme at tage med, og koster ikke særlig meget. Så hvordan bliver du bedre til at shoppe i 2017?
Først og fremmest skal du lave en indkøbsliste, når du handler! Så ved du, hvad du har brug for, og når du så tænker på, om du skal have noget ekstra med, kan du se på din indkøbsliste, om det står på. Jo færre gange du handler om ugen, jo færre fristelser, vil du få. Derfor kan det være en god ide at handle stort ind en gang om ugen, i stedet for at handle en gang om dagen.
Et godt alternativ til at handle i supermarkedet kan være at købe ind på nettet. Så kan du nemt have et overblik over hvad du er ved at købe, og det er sværere at blive lokket til at købe ekstra ind. Du kan eksempelvis handle ind på Nemlig.com eller Coop.dk.
4. Klip ikke dit kreditkort i to – brug det klogt
Har du et kreditkort, ved du nok også, at der kan komme renter på. Disse renter kan løbe op, hvis ikke du betaler dem i tide. Hvis du ikke føler, at dit kreditkort gavner dig, så kan det være fordi du bruger det forkert. Kreditkortet skal være der for at hjælpe. Det er der for, at give dig fordele i din hverdag. Derudover kan det fungere som en buffer, hvis du får en pludselig regning. Med et Mastercard Guld får du mere end 5 fordele, som du kan gøre brug af. Det inkluderer eksempelvis rejseforsikring og en kassekredit. Du kan også få penge igen, hvis du handler med et Coop Kreditkort, når du handler i en af Coops butikker. Der er mange flere kreditkort, der hver især har forskellige fordele. Vi har samlet kreditkortene, så du nemt kan sammenligne deres fordele og eventuelle ulemper.
5. Få løn ind på din budgetkonto
Et nemt trick til at spare penge, som du kan bruge til at nå dit nytårsforsæt i 2017, er at bruge din budgetkonto som lønkonto. Ved du ikke hvordan det fungerer? Sådan foregår det: Du skal have to konti, en til forbrug og en anden til dine faste udgifter. Når du så får din løn, skal den ind på din budgetkonto. Din budgetkonto skal danne overblik over dine faste udgifter, så du kan danne dig et overblik over, hvad du har af udgifter, som du ofte kan spare penge på. Så kan du overføre et fast beløb til dit forbrugskonto, som du kan bruge på mad, tøj og kaffe.
6. Opret en opsparingskonto
Når du nu ved, hvor meget du bruger om måneden, og hvor meget du har til overs, kan det være en god idé at oprette en højrentekonto. Står dine penge på en bankkonto uden renter, vil dine penge miste værdi grundet inflation. For at undgå dette, kan du oprette en højrentekonto, hvor dine penge stiger i værdi, jo længere de står der. I skrivende stund, har Santander Consumer Bank de konti med højeste renter. Vil du være sikker på at du får den bedste aftale, kan du sammenligne højrentekonti på vores hjemmeside!
7. Tilbagebetal din gæld i den rigtige rækkefølge
Har du gæld hos flere udbydere, bør du betale din gæld af så hurtigt som muligt. Men det kan nemt virke uoverskueligt. Hvilken kreditor skal man betale først? Vi har lavet en guide, som kan hjælpe dig med at betale din gæld af hurtigt. Du kan nemlig spare flere tusinde kroner, hvis du betaler dine kreditorer af i den rigtige rækkefølge. Hvis du har gæld, er dette nok den vigtigste nytårsforsæt du kan have i 2017.
Læs mere: Betal gæld af hurtigt – tilbagebetalingsstrategier
8. Skift mobilabonnement
En af de nemmeste måder at spare penge på i 2017, og det nemmeste nytårsforsæt at fuldføre, er at skifte mobilabonnement. Har du også streamingtjenester som HBO eller Viaplay, kan det være at du kan spare penge, ved at samle dine streamingtjenester og dit mobilabonnement. Hvis du vil finde et mobilabonnement, der passer præcis til dine behov, kan du sammenligne hele markedet på vores hjemmeside.
9. Få billigere bredbånd
Ligesom med dit mobilabonnement, er det at skifte bredbåndsudbyder en relativ nem ting at gøre og derfor et meget realistisk nytårsforsæt. Vi lavede for nylig en prissammenligning, der viser, hvor du kan få det billigste internet. Vil du selv sammenligne alle udbyderne, og se hvor høj en hastighed du kan få for pengene, kan du sammenligne og bestille via vores sammenligningsportal.
Sammenlign nu: Sammenlign alle bredbåndsudbydere og spar penge nu
10. Skift til en billigere bilforsikring
Der kan være flere tusinde kroner at spare, hvis du ikke har den rigtige bilforsikring til dig og din bil. En af vores prissammenligninger viste, at unge under 25 år, kan spare over 19.000 kroner, hvis de skifter til en billigere bilforsikring. Vi laver flere prissammenligninger på forsikringsmarkedet og især bilforsikringer. For nyligt afklarede vi også hvilken bilforsikring, der har den billigste vejhjælp. Har du en bil, så er dine chancer for at spare penge på din forsikring også stor! Dette er nok en af de nytårsforsæt, der vil spare dig flest penge i 2017, hvis du fuldfører dem.
11. Spar penge på din a-kasse
Er du ansat, har du også en risiko for at blive fyret. Derfor er det en god ide at sikre dig mod arbejdsløshed ved at være medlem af en a-kasse. I tilfælde af at du bliver arbejdsløs, kan din a-kasse støtte dig ved hjælp af dagpenge. Har du lyst til at vide mere om a-kasser kan du læse vores guide hvad er en a-kasse?
Dagpengesatsen er sat af staten, og du får derfor lige meget udbetalt, uanset hvilken a-kasse du har. Derfor kan du lige så godt finde dig en billig a-kasse. Nogle a-kasser også tilbyder også fagforening. En fagforening yder juridisk hjælp, hvis du er blevet fyret uden god grund, eller har andre problemer med din arbejdsplads.
12. Følg med på vores nyhedsbrev!
Vi giver dig hver uge sparetips på vores blog. En god måde at følge med, er ved at like vores facebook side og tilmelde dig vores nyhedsbrev. Vores ugentlig nyhedsbrev opdaterer dig med de nyeste statistikker, prissammenligninger, og sparetips! Så er du sikker på at få styr på din økonomi i 2017.
Har du flere nytårsforsæt som du vil dele ud af? Så del den i kommentarfeltet for neden!