Rigtig mange danskere vågner op den 1. januar med hovedpine efter en aften og nat med rigeligt champagne og vin. Men for en del danskere er tømmermændene også økonomiske, efter en nat med vilde udskejelser.
Nytårsaften er en af årets travleste for landets ambulancer og skadestuer, hvor der oftest er der tale om unge mennesker, der er enten er kommet til skade eller har forvoldt skade på andre.
En undersøgelse foretaget af YouGov for sammenligningsportalen Samlino.dk viser, at 32 procent af de 18-29-årige i Danmark ikke har en indboforsikring, mens det er hele 40 procent, der ikke har en ulykkesforsikring. Og dermed risikerer de at stå alene med regningen, hvis de eksempelvis får øjenskader eller mister en finger nytårsaften.
Unge tror forsikringer er dyrere, end de rent faktisk er
Og de mange unge danskere, der ikke har indbo- og ulykkesforsikring, bør oververveje, om det kan svare sig, lyder det fra Kristian Pitzner-Jørgensen, der er administrerende direktør i sammenligningsportalen samlino.dk.
– Indbo- og ulykkesforsikring er ikke et sted, man skal spare. Det kan hurtigt blive rigtigt dyrt, hvis man enten selv kommer til skade eller kommer til at volde skade på andre eller andres ting, siger Kristian Pitzner-Jørgensen og peger på, at mange unge tror, forsikringer er dyrere, end de rent faktisk er.
Forsikringsselskaberne oplever en stigning i skadesanmeldelser i dagene efter nytåret. Men er et uheld eller en skade sket efter en sammenblanding af fyrværkeri og alkohol, er det vigtigt at vide, at forsikringen kan afvise dit krav.
– Hvis du har drukket dig meget fuld, og du så kommer til skade i forbindelse med affyring af fyrværkeri, så vil forsikringsselskabet formentlig afvise dit krav med henvisning til grov uagtsomhed, siger direktør i ABC Forsikring, Eilif Nørgaard.
Tænk dig godt om inden du blander fyrværkeri og alkohol
Han understreger dog, at det vil være en vurderingssag fra gang til gang, men at man gør klogt i at tænke sig godt om, inden man begynder at sammenblande fyrværkeri og alkohol.
– Risikoen for at komme til skade nytårsaften er en del højere end normalt, hvilket netop skyldes alkohol og fyrværkeri. Så tag dine forholdsregler ved at bære sikkerhedsbriller og overlad affyringen af fyrværkeri til andre, hvis du har fået lidt rigeligt at drikke, siger Eilif Nørgaard fra ABC Forsikring.
Om undersøgelsen: Foretaget af YouGov blandt 1001 danskere i perioden 13-15 december 2017. Den er repræsentativ for den danske befolkning.
FAKTA: Sådan dækker forsikringen nytårsaften
Fyrværkeriskader: Her er det ulykkesforsikringen, der dækker. Men vær opmærksom på, at det kun gælder hvis du har håndteret fyrværkeriet korrekt og du ikke har været voldsomt beruset.
Hærværk på din bil: Har din bil været udsat for hærværk eller f.eks. nedfaldende fyrværkeri, så er det din kaskoforsikring, der skal dække.
Brand og brandskader i hjemmet: Mindre skader efter eksempelvis en bordbombe vil være dækket af din indboforsikring. Men hvis en nedfalden raket skulle antænde en brand i huset, vil det være din brandforsikring, som er en del af husforsikringen, der dækker.
En ødelagt postkasse efter hærvæk: Hvis nogen har sprængt din postkasse i luften, vil det være din husforsikring, der dækker. Men sørg for at anmeld det til politiet, ellers kan du ikke anmelde det til forsikringen.