Snart færdiguddannet akademiker? Sådan vælger du a-kasse!

|Posted by | A-kasse, Aktuelt

a-kasse

Det betaler sig altid at undersøge markedet, og det gælder også, når det kommer til valget af a-kasse. Der er nemlig både tid og penge at spare, hvis man sammenligner flere tilbud på én gang. Spids ører, hvis du er interesseret i at give dig selv de bedste vilkår, når du står med specialekoppen eller eksamensbeviset mellem hænderne.

Som studerende er det dit eget ansvar at melde dig ind i en a-kasse. Det kan være en god ide at blive medlem af en a-kasse tidligt i studieforløbet, hvis du ender med at stå uden arbejde som færdiguddannet. Men det er svært at danne sig et overblik over, hvad de forskellige a-kasser tilbyder og komplekst at vide, hvad man reelt har behov for. Hvis du er studerende og snart færdiguddannet akademiker, kan du her få et overblik over dine muligheder, så du kan vælge den a-kasse, der passer bedst til dig.

Tjek også: De studerende dropper forsikringerne

Hvad skal man med en a-kasse

Uanset om du lige er begyndt på dit studie eller snart er færdig med din uddannelse, anbefales det, at du bliver medlem af en a-kasse. Hvis du kravler direkte fra læsesalen og ind i ledighed, giver a-kassen dig en økonomisk sikkerhed. Faktisk er det muligt at få dagpenge allerede fra første dag som nyuddannet akademiker, også selvom du ikke har været studiemedlem. Er du tæt på at afslutte dit studieforløb, men har endnu ikke har fået meldt dig ind i en a-kasse, kan det godt nås alligevel. 14-dagsfristen gør det muligt for dig at få dagpenge, hvis du melder dig ind i en a-kasse i de første fjorten dage efter endt uddannelse. Har du derimod været studiemedlem i et år, har du allerede optjent dagpengeretten, men skal alligevel være opmærksom på at melde dig ind som nyuddannet inden 14-dagsfristen udløber.

Hvad skal man med en fagforening

Rigtig mange tror fejlagtigt, at a-kasse og fagforening hænger sammen som ærtehalm. Faktisk kan man sagtens have sin fagforening ét sted og a-kassen et andet sted. En a-kasse er ikke nødvendigvis fagspecifik. For eksempel er Akademikernes A-kasse til rådighed for alle akademikere uanset uddannelsesretning. Hvor a-kassen giver dig økonomisk sikring, hvis du ender som arbejdsløs akademiker, er fagforeningen en organisation, der varetager dine interesser som lønmodtager. En fagforening giver juridisk hjælp, hvis du fx ikke får din løn, er blevet usagligt opsagt, har fået en arbejdsskade eller er længerevarende syg. Det kan være, din fagforening går ind i sager om løn- og arbejdsvilkår med enten en rådgivende eller aktiv rolle. Det er altså ikke uset, at fagforeningerne hjælper nyuddannede med den første lønforhandling. Desuden kan der være medlemsfordele i en fagforening, som medlemmerne kan drage nytte af. Det kan være forsikringer, ferietilbud eller andre fordele.

Læs også: Her er Københavns mest studie- og freelancevenlige cafeer

Hvad gør man, hvis man har et studiejob

Du kan sagtens beholde sit studiejob mens du modtager dagpenge, men hvis du ikke kan eller vil fortsætte på dit studiejob, skal du nå at sige jobbet op – og også være fratrådt stillingen – inden du afslutter din uddannelse. Har du tjent penge efter endt uddannelse – om det så bare er en enkelt krone – kan du nemlig ikke gå uden om karensperioden, som 14-dages-reglen ellers giver mulighed for. Så vælger du at beholde dit studiejob, skal du ansøge din a-kasse om at komme på supplerende dagpenge. Hvis du sidder i en studiemedarbejderstilling på 10-15 timer ugentligt, er det utænkeligt, du kan få dit månedsbudget til at hænge sammen på indtægterne. Så hvis du ikke har et fuldtidsjob på bedding, kan du få supplerende dagpenge mens du fortsat har dit studiejob. I den periode man modtager supplerende dagpenge, skal man opfylde de krav der er til dagpengemodtagere, hvilket betyder, at der skal søges de krævede antal fuldtidsstillinger på ugebasis. Derudover skal man have et fritstillingserklæring fra sin arbejdsplads, så man med dags varsel kan fratræde studiemedarbejderstillingen, såfremt man får et fuldtidsjob. Det er et lidt kringlet system, men det betaler sig at investere lidt læsetid i det, så man ikke ender med at komme i økonomiske problemer på grund af en fodfejl, når man har færdiggjort sin uddannelse.

Hvad skal man prioritere, når man vælger a-kasse

Der er mange penge at spare på valget af a-kasse. Der er ingen grund til at betale overpris for din a-kasse, da pris og kvalitet ikke altid hænger sammen. Som udgangspunkt er det ikke så vanskeligt, som det måske kan fremstå, for reglerne for dagpenge er de samme, uanset hvilken a-kasse man vælger. Hvis du er på jagt efter en a-kasse udelukkende for at få dagpenge, kan du med fordel sammenligne flere tilbud på én gang, så du ender med at spare penge på dit valg. Baserer du din søgning på medlemspris alene, viser oversigten de a-kasser, der har det laveste medlemskontingent. Hvis der er andre ting, der har indflydelse på dit valg af a-kasse såsom faglig profil og kompetencegivende tilbud, beliggenhed, studierabat eller medlemstal, kan du basere din søgning på disse parametre og få et resultat, der er skræddersyet til dine ønsker.

Læs også: Guide: Sådan flytter du a-kasse

Med en hurtig søgning, kan man se at Akademikernes A-kasse det billigste valg for akademikeren, hvis man udelukkende ser på kontingentet. Her koster et a-kassemedlemskab (uden fagforening) 427 kr. pr. måned. Sammenlignet med DANA, der er den dyreste a-kasse i vores undersøgelse, giver valget af Akademikernes A-kasse dig en besparelse på 151 kr. om måneden, hvilket er næsten 2.000 kr. om året. Uanset hvad du vægter højest i din søgning, vil du hurtigt kunne danne dig et overblik over priser og fordele, så du melder dig ind i den a-kasse, der passer bedst til dig.

Comments

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *