6 tips til at skære ned på dit madbudget

|Posted by | Alle opslag, Sparetips

For meget madspild i Danmark

Hvem vil ikke gerne have et større rådighedsbeløb til sig selv og sin familie hver måned? Med simple ændringer i hverdagen kan du skære store dele af dit madbudget, uden det kan mærkes på hverken smagen eller kvaliteten af de madvarer, du køber – det er kun din pengepung, der vil mærke forskellen.

1. Planlæg dine indkøb

Dette punkt er et af de afgørende. Hvis du tager i supermarkedet uden en plan for, hvad du har tænkt dig at spise de næste par uger, ender du typisk med at tilføje en masse ekstra ting til din indkøbsvogn. Derudover vil du garanteret ryge på en masse ekstrature til supermarkedet, fordi der er noget, du har glemt. Før du tager ud for at handle, bør du sætte dig ned og udarbejde en madplan for de kommende uger. Lav en liste over alle de varer, du skal bruge – og husk at inkludere alle dagens måltider inklusiv snacks.

Se også: Husk at tjekke dine regninger ekstra grundigt igennem

2. Tjek tilbudsaviserne

Prøv at lade tilbudsaviserne bestemme hvilke produkter du skal bygge din madplan op omkring. Er der et godt tilbud på broccoli i den kommende uge? Så prøv at inkorporere det i flere retter i løbet af ugen – måske laver du pasta med broccoli den ene dag, og en anden dag kan du bruge det som tilbehør til kød.

Når du køber frugt, kan du købe det, der både kan fungere som morgenmad og som snack i løbet af dagen. Er der et virkelig godt tilbud på et langtidsholdbart produkt (pasta, mel, dåsetomater), så prøv at inkluder det i din madplan og køb samtidig en større mængde af varen med hjem så du kan bruge det i kommende maplaner også.

3. Handl ind i flere forskellige butikker

Flere mener, at det tager for lang tid at skulle handle i flere butikker. Men med lidt planlægning kan du lave en ugentlig tur til dine omkringliggende supermarkeder og høste de bedste tilbud fra hvert af dem. Man har ofte mere tid i weekenderne, så din ugentlige shoppingtur kan med fordel placeres her. Hvis du får brug for nogle mindre indkøb i løbet af ugen, kan du nøjes med at handle i dit nærmeste supermarked.

4. Opbevar madvarerne korrekt 

Hvordan du opbevarer dine madvarer har stor betydning for, hvor længe de holder sig. Nogle fødevarer holder sig bedst ved opbevaring i køleskabet, mens andre skal opbevares mørkt og/ eller ved stuetemperatur. Vær desuden opmærksom på hvilke fødevarer der kan nedfryses, og hvilke der ikke egner sig til frysning.

5. Forstå betydningen af holdbarhedsmærkerne

Der findes som udgangspunkt to forskellige holdbarhedsmærkninger; ”sidste anvendelsesdato” og ”mindst holdbar til”/ ”bedst før”. Mange tror, at de to holdbarhedsmærker har samme betydning, men det er ikke tilfældet.

Fødevarer, som er mærket med ”sidste anvendelsesdato”, kan blive sundhedsskadelige efter den påtrykte dato, hvorfor den aldrig bør overskrides. Derimod skal mad, der er mærket med ”mindst holdbar til” eller ”bedst før”, ikke nødvendigvis smides ud, selvom datoen er overskredet. Hvis det syner, lugter og smager fint, så kan du roligt spise det.

6. Hav en fornemmelse for hvad ting koster

Kend priserne på dine hverdagsprodukter. Hvis du altid har smør i dit køleskab, har du en klar idé om, hvad en pakke koster. Når du støder på et tilbud, kan du købe større ind og lægge nogle pakker i din fryser, så du har til længere tid. Det samme gælder, når du ser spottilbud på kød. Fyld din fryser op – så har du kød til resten af måneden.

Læs også: Pengeråd du ikke skal lytte til

7. Lav måltider uden kød

Kød er dyrt og kan nemt udgøre mere end 50 % af omkostningerne for et måltid. Hvis du plejer at spise kød hver aften, kan du spare rigtig meget ved at skære det ned til at indgå i hver anden eller tredje middag. En karryret kan være lige så mættende og nærende, når du erstatter kød med eksempelvis grove grøntsager, linser, ris og bønner. Og du hører ingen klage over pasta med en lækker tomatsauce eller en pizza med tomat, mozzarella og basilikum.

8. Lav mad fra bunden

Ikke nok med at du sparer penge – hvis du laver mad fra bunden, ved du også præcis, hvad det er, du putter i munden. I stedet for at købe müslibarer og småkager kan du lave dine egne. På den måde kan du også tilpasse opskriften, så du får lige præcis din yndlingsvariant. Lav dit eget taco-krydderi i stedet for at købe den færdiglavede. Så kan du lave en større portion, som du kan bruge til flere retter. Lav en stor portion boller og put i fryseren til næste uges morgenmad. Kun fantasien sætter grænser, og du vil blive overrasket over, hvor mange penge du kan spare, hvor meget bedre hjemmelavet mad smager – og hvor nemt det kan gøres, når blot du har de rette ingredienser.

Hvis du vil minimere dit madbudget, kan du starte med at vælge en eller to af ovenstående tips. Ofte handler forbrug om vaner, og det kan være svært, at omlægge hele sin livsstil fra den ene dag til den anden. Efter et par uger kan du tilføje eller udskifte med nogle af de andre råd. Med tiden vil du se, hvad der virker bedst for dig – og inden længe vil du slet ikke kunne forstå, hvordan du kunne bruge så mange penge på mad.

Læs også: Sådan sparer du 7.200 kroner på mad om året!

Gode råd

Fælles for disse råd er at du mindsker madspild, og samtidig sparer du også en masse penge. Der er naturligvis også andre måder, hvorpå du kan spare nogle penge. Dette kan eventuelt være ved, at minimere dine faste udgifter. Dette kan være via billigere mobilabonnement, bredbånd, bilforsikringer og meget mere. Du kan ofte spare en del penge på dit mobilabonnement, og hvis du samtidig gerne vil have ekstra tjenester såsom HBO, TV2 Play samt andre ekstra tjenester inkluderet i dit abonnement, kan du tage et kig på Telmore og Telia.

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *