Bredbåndsforbindelserne er i så dårlig stand i landområderne, at det har en negativ effekt på især de yngre danskeres lyst til at bosætte sig der. Huskøbere vil nemlig ikke gå på kompromis med forbindelsen, hvis de skal flytte fra byerne, og ud hvor himlen er høj og kornmarkerne gyldne. Derfor har regeringen oprettet en vækstpakke på 200 mio. kr., som over de næste år skal gøre livet nemmere for borgere i de områder, hvor forbindelsen fungerer meget dårligt i dag. Den afsatte pulje kan søges af kommuner, lokale sammenslutninger af borgere og virksomheder i hele Danmark, hvis det kniber med internetforbindelsen.
Nordjysk landsby har et af Danmarks absolut hurtigste netværk
Et af de steder, hvor det er lykkedes at skaffe lynhurtigt bredbånd, fordi de lokale selv tog initiativet til det, er i landsbyen Tranum i Nordjylland. I 2011 gik Tranum Landsbyråd sammen om at skaffe byen en hurtigere bredbåndsforbindelse. Byen skiftede fra kobberkabler til fiberkabler, hvilket betød at internethastigheden fra den ene dag til den anden skiftede fra at være langsom, til at være lynhurtig.
Hvor det tidligere kunne tage timer at dele filer med hinanden, betød det nye fibernetværk, at samme filer kunne deles mellem borgerne på få øjeblikke. Det gjorde Tranum til den første gigabit-landsby ikke bare i Danmark, men i hele Europa. I dag har næsten hele byen adgang til det hurtige fibernet, og ændringen af internethastigheden har medført en udvikling for den nordjyske landsby. Byen er nemlig vokset på mere end én måde.
Landsbyborgernes selvforståelse er vokset, da det har forbedret arbejds- og levevilkårene for de iboende borgere, og skabt en bevidsthed om, at landsbyen nu har alle forudsætningerne for at kunne tage imod yderligere vækst. Og i den lille by med godt 400 indbyggere, bliver folk nu boende og stifter familie i området, i stedet for at flytte til nogle af de nærliggende større byer.
Se også: 4G-forbindelse er hurtigere end dit internet
Dårlig bredbåndsforbindelse har en negativ effekt på boligsalget
Hvor internettet for få år siden havde en mere ubetydelig rolle i almindelige danskeres liv, er det i dag en forudsætning for at kunne få hverdagen til at hænge sammen. Det handler ikke kun om at kunne se Netflix og YouTube på en stabil forbindelse, men det er vigtigt at være forbundet til omverdenen i alle situationer og på alle tidspunkter af dagen. Analyseselskabet Userneeds har foretaget en undersøgelse for Dansk Energi, som ensidigt konkluderer, at bredbåndsforbindelsens dårlige tilstand i landområderne har en direkte negativ effekt på yngre danskeres lyst til at investere i bolig. Det er nemlig afgørende for specielt de yngre danskere, at deres adgang til de digitale hovedveje er både hurtig og stabil.
Undersøgelsen viser, på baggrund af besvarelser fra 1020 respondenter over hele landet, at 53 % af danskerne tilmed ville spørge ejendomsmægleren om bredbåndsforbindelsen, hvis de skulle købe ny bolig. Og det er på den baggrund, at Dansk Energi har foreslået, at der skal indføres en slags mærkningsordning, så bredbåndsforbindelsens tilstand bliver oplyst af ejendomsmægleren, præcis som når kommende husejere vises antallet af K1, K2 og K3’ere i husets tilstandsrapport. Dette forslag vækker begejstring hos ejendomsmæglerne.
Læs også: Betaler du for meget for dit bredbånd?
Regeringens vækstpakke kommer landområderne til undsætning
En omfattende markedsføringskampagne har de seneste år forsøgt at lokke byboerne til landområderne. Det hedder ikke længere ’Udkantsdanmark’, men den noget yndigere betegnelse ’Vandkantsdanmark’, der er blevet introduceret for at undgå marginalisering af områderne uden for de største danske byer. Men det handler ikke alene om popularitet eller ’den pulserende storby’ kontra ’landlig idyl’. Det er ganske enkelt sværere at sælge boliger i de områder, der ikke kan mønstre en anstændig hastighed på bredbåndsforbindelsen. Netop dét forholder den nye vækstpakke sig til. Regeringen har sammen med sine støttepartier meddelt, at de i løbet af de næste tre år skyder 200 millioner kroner i en bredbåndspulje, der skal sikre hurtigere forbindelse til hele landet. Vækstpakkens primære fokus er at gøre det mere attraktivt at bosætte sig i landområderne. Puljen er på i alt 200 mio. kr. I 2016 er der afsat 80 mio. kr., mens der i 2017-2019 er afsat 40 mio. kr. hvert år. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, forventer at mellem 4000 og 25.000 boliger, virksomheder eller sommerhuse kan få hjælp fra puljen, som åbner op for ansøgningerne til sommer.
Vi bruger mere tid på de digitale motorveje
Når politikerne har skullet tilbagebetale vælgerne for opbakningen, har den foretrukne belønning i lokalområderne været nye motorveje. Alligevel brokker danskerne sig over milliardudgifterne til de ’tomme jyske motorveje’. Tilmed gik det socialdemokratiske folketingsmedlem Morten Bødskov sidste år til valgkamp på sloganet »Træt af milliarder til tomme jyske motorveje?« til trods for, at hans fokus var at få flere penge til trafikinvesteringer i Københavns Omegn. Ser man på Userneeds undersøgelse, har politikerne ikke formået at møde danskerne dér, hvor de rent faktisk opholder sig; foran skærmen, ikke bag rettet!
Se også: Sådan vælger du streamingtjeneste!
Der er god grund til, at danskerne er interesserede i at få bedre bredbåndsforbindelse. Vi bruger statistisk set mere tid på internettet end på fysisk transport som tog, bil og cykel. 53,1 procent af de adspurgte svarer, at de bruger mere end tre timer på nettet dagligt. Og heraf bruger 16,9 procent mere end fem timer online. Til sammenligning bruger godt 70 procent under én time på den fysiske transport dagligt. Undersøgelsen understreger derfor tydeligt, at der er behov for et større politisk fokus på den digitale infrastruktur.
Udbygning af tilstandsrapporten
Når danskerne er på boligjagt, præsenterer ejendomsmægleren boligens tilstandsrapport. I tilstandsrapporten listes husets ufuldstændigheder, og omfanget af potentielle skader og mangler er tydeligt anført, så de interesserede er præcist oplyste om, hvad de går ind til. Selvom en skade på huset kan give daglige gener, er de fleste skader dog forholdsvist enkle at udbedre. Selvom en stabil og velfungerende bredbåndsforbindelse har en enorm betydning for mere end halvdelen af danskerne, er det stadig den kommende huskøbers eget ansvar, at undersøge bredbåndsforbindelsen hos udbyderen, inden de køber huset.
Tjek også: Her får streamere den bedste bredbåndsforbindelse
På baggrund af undersøgelsens resultater er det interessant at overveje, hvorfor bredbåndsforbindelsen ikke for længst er havnet i tilstandsrapporten. Det virker tilmed forældet, at en mærkningsordning først foreslås nu, når det nærmere burde være en selvfølge, at der naturligvis er en fornuftig mulighed for at forbinde sig til omverdenen – på lige fod med, at det heller ikke anføres hos ejendomsmægleren, hvorvidt et hus har elektricitet og kloakering. Det er selvfølgeligt, at et hus som minimum har disse ting, og dette burde også gøre sig gældende for bredbånd. Såfremt regeringens vækstpakke implementeres, kan det, frem til bredbåndsforbindelsesproblemerne i landområderne er udbedret, være en relevant midlertidig løsning at oplyse borgerne om bredbåndsforbindelsen med en slags mærkningsordning. En ordning, der siden kan helt kan fjernes, da en stabil bredbåndsforbindelse formodentligt bliver helt almindelig standard.
Sammenlign dig til den bedste bredbåndsforbindelse
Danmark er et af de lande i verden hvor den største procentdel af befolkningen har internetadgang. På grund af den hårde konkurrence har du som forbruger mulighed for at få et rigtig godt tilbud, men det kan være svært at gennemskue, hvad man skal gå efter.
Ønsker du at sammenligne de tilgængelige internetløsninger, så tag et kig på vores bredbåndssammenligningsværktøj, og find den bedste bredbåndsløsning blandt udbydere såsom Telia, Fullrate, YouSee og mange flere.
Comments