Har du fået stjålet din iPhone, eller kender du nogen, som har? Desværre er der rigtig mange mennesker, der hvert år har problemet med en stjålet iphone. Telefonerne er eftertragtede, fordi de har en høj værdi og er relativt lette at omsætte. Hvis du skulle være så uheldig at miste din telefon, er det vigtigt at reagere hurtigt, og derfor har vi samlet 5 steps som du bør tage, hvis du har mistet din telefon.
1. Spær dit sim-kort
Først og fremmest skal du kontakte dit teleselskab og få sim-kortet spærret på din iPhone. På den måde sikrer du dig eksempelvis mod, at tyven bruger din telefon til opkald eller andet som koster penge. Hvis tyven når at bruge telefonen, er det desværre dig, der skal betale, og du gør derfor klogt i at få den spærret straks.
2. Skift adgangskode til dit Apple-id
Det er vigtigt, at du hurtigt får ændret dine adgangskoder, så tyven ikke kan få adgang til alle dine personlige data og oplysninger. Skift derfor adgangskode til Apple-id, din email, Facebook og hvad du ellers måtte have af konti på telefonen. Link til at ændre adgangskoden til dit Apple-id: appleid.apple.com
3. Find min iPhone
Dernæst er det en god idé at forsøge at lokalisere din telefon. Det kunne jo være, at du er så “heldig” blot at have glemt den et sted, og at den ikke er blevet stjålet. Hvis nogen har fundet din iPhone, har de måske indleveret den til hittegods eller politiet, og dette vil du lynhurtigt kunne se ved at spore den med appen, “Find min iPhone”. Derudover kan du også låse din iPhone, og sende en besked om dine kontaktoplysninger, så de står på skærmen. På den måde kan vedkommende, der finder den, kontakte dig, uden at få adgang til alle dine personlige oplysninger.
Med appen installeret på telefonen, kan du spore dens placering ret nøjagtigt. Det kræver naturligvis, at din telefon er tændt og er online, da den ellers ikke er i stand til at udsende signalet. Hvis du bliver udsat for et tyveri, og finder frem til, hvor din stjålet iPhone er, er det dog en dårlig idé at tage sagen i egen hånd – lad i stedet politiet om det.
4. Meld din stjålne iPhone til politiet
Hvis du får din telefon stjålet, skal du melde det til politiet på 114. Hvis du har været opmærksom, har du tilmed dit serienummer (IMEI-nummer) ved hånden, så du kan få politiet til at spærre mobiltelefonen. På denne måde sikrer du dig, at telefonen ikke kan bruges på danske eller udenlandske mobilnet.
Hvis du ikke har din telefon hos dig (den blev jo stjålet), kan du finde serienummeret på den originale kvittering, på iPhone-æsken eller på Apples hjemmeside: supportprofile.apple.com.
5. Kontakt dit forsikringsselskab
Hvis du har en indboforsikring, kan du måske få den til at dække tyveriet, men det afhænger ofte af omstændighederne. Hvis du har været uagtsom og ladet din telefon ligge fremme, risikerer du, at forsikringen ikke dækker. For at få forsikringen til at dække, skal du desuden have lavet en politianmeldelse.
Det er værd at bemærke, at forsikringsselskabet ikke giver dig nyprisen for telefonen, men i stedet vurderer, hvad den var værd på det tidspunkt, den blev stjålet. Jo ældre telefonen er, jo mindre er dens værdi, eftersom værdien nedskrives for slitage og så videre.
Har jeg brug for en mobilforsikring?
I flere tilfælde kan det være nok med en indboforsikring. Dog vil denne normalt ikke have ligeså omfattende dækning, som en mobilforsikring. Indboforsikringen vil ofte have en højere selvrisiko og du vil typisk få en erstatningsmobil noget før ved en mobilforsikring. Mobilforsikringen dækker oftest også mekaniske og elektroniske fejl, som opstår ved daglig brug.
Du kan købe mobilforsikring som en del af dit abonnement, hvilket betyder at du kommer til at betale lidt mere i månedlig ydelse. Blandt udbydere, der tilbyder mobilforskring kan nævnes Telenor, Telia, Call Me og 3.
Det kan dog godt betale sig at sætte sig ind i, hvad de forskellige mobilforsikringer dækker, idet dette kan variere. Call Me og 3 dækker eksempelvis ved tyveri, hvor Telenor og Telia ikke dækker.
Hvis du efterfølgende skal have en ny mobiltelefon efter et eventuelt tyveri, er dette en god mulighed for at revurdere dit teleselskab, idet priserne hele tiden skifter på abonnementer – hvor nogle bliver billigere, bliver andre dyrere. Eller måske er du bare interesseret i, om du kan få et billigere og bedre mobilabonnement allerede nu. Med Samlino.dk kan du sammenligne priser fra over 30 forskellige selskaber.
Comments